Osmanlı imparatorluğunun son zamanlarında başlayan ve Cumhuriyet dönemi boyunca değişik şekillerde gündeme gelen Kürt sorununun barışçıl çözümü konusunda en yakın aşamaya geldiğimiz bir dönemi yaşıyoruz.
Çünkü bu güne kadar bu konuda çıkan sorunlar hep baskı ve kanla sonuçlandı ve yeni çıkışların ortaya çıkmasına neden oldu.
Bastırılarak bitirilen her çıkış daha büyük bir çıkışın nedeni oldu. Şimdi bu sorunun çözümü konusunda umutlarımızın büyüdüğü bir aşamadayız.
2013 Newroz’unda Abdullah Öcalan’ın çağrısı ile Kürt siyasal hareketi ve askeri kanadına yeni bir dönem için çağrı yapıldı. Silahların susturulması ve çözüm için zemin hazırlıkları.
Oslo görüşmelerinin deşifre olmasından sonra yeni dönemin farklı gelişmesi gerektiği hususunda kararlar alındı ve bu kez görüşmeler “İmralı Görüşmeleri” şeklinde doğrudan işin muhatapları ile sürdürüldü. Aradan geçen sürede oldukça önemli aşamalar kaydedildi.
İmralı, Kandil, Ankara ve Avrupa arasında gidip gelen görüşme trafiğinde zor olsa da gelinen nokta sevindiricidir. Çünkü çözümün anayasası olarak kabul edilebilecek 10 maddelik bir metinde anlaşma sağlanmış oldu.
Anlaşılan maddeler kadar önemli olan husus bu maddelerin Hükümet ve İmralı arasında mutabakatla sonuçlanmış olması ve diğer unsurlar tarafından da kabul görmesidir. Maddelerin ortak açıklama ile duyurulması da kararlılığın bir göstergesi olarak algılanmalı.
Üzerinde anlaşılan maddelere bakalım.
1-Demokratik siyaset tanımı ve içeriği
2-Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması
3-Özgür vatandaşlığın yasal ve demokratik güvenceleri
4-Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına ilişkin başlıklar
5-Çözüm Süreci'nin sosyoekonomik boyutları
6-Çözüm Süreci'nde demokrasi güvenlik ilişkisinin kamu düzenli ve özgürlükleri koruyacak şekilde ele alınması
7-Kadın kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri
8-Kimlik kavramı ve tanımı ve tanınmasına yönelik anlayışın geliştirilmesi
9-Demokratik cumhuriyet ortak vatan ve milletin demokratik ölçülerle tanımlanması
10-Bütün demokratik hamle ve dönüşümleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa
Bu maddelerden ne anlamalıyız ve anladıklarımızın hayata geçmesi öyle kolay adımlar mı?
Öncelikle madde tanımlamaları ve içerikleri çok önemli bu nedenle bu uygulamaların ve düzenlemelerin öyle bir iki günde gerçekleşmesini beklemek de hayal olur. Lakin başlamak işin yarısıdır deyip işe başlamak gerekiyor. Başlama geciktikçe sürece olan güven ve umut da azalacak.
Demokratik siyasetten herkesin ve kesimin siyaset yapma hakkının tanınmasını anlamak gerekiyor. Hiç bir engelleme ve yasaklamanın olmadığı ve herkesin kendini ifade ettiği demokratik bir Türkiye.
Bu demokratik ülkede yerel ve genel unsurların tamamı tanımlanmalı, özelliklerini korumalı ve sesini bütünlük içerisindeki rengiyle çıkarabilmelidir. Bu da yerel yönetimlerini güçlenmesi demek.
Özgür vatandaş herkesin kendi rengi ile tanımlandığı bir vatandaşlıktır. Türkün Türk, Kürdün Kürt, Ermeni’nin Ermeni olarak tanımlandığı ve Türkiye’nin bir üyesi olduğu bir tanımlama. Türkiye vatandaşlığı tanımlanması gibi…
Ne adla olursa olsun sivil mücadele eden kişi, dernek, kurum ve kuruluşların faaliyetlerinin sürdürülmesine resmi olanak tanınması.
Tabi bir de bölgenin kalkındırılması, Anadilde herkesin kendini ifade etmesi ve eğitimini alması, Kürt sorunu nedeniyle ortaya çıkan sosyal, ekonomik ve siyasal sorunların çözüm yöntemleri, sosyal güvenlik ve iç güvenliğin yeniden düzenlenmesi, yeni bir anayasa ile yapılan çalışmaların güvenceye alınması.
Dileriz ve umarız ki insanlığa müjde olarak verilen on emir gibi bu on maddelik anlaşma da ülkemiz ve halklarımız için mutluluk kaynağı barış ve kardeşliğin güvencesi olur.