Uzun süredir aralıklı olarak yerel basınımızda TÜPRAŞ işçilerinin/emekçilerinin toplu sözleşme görüşmeleriyle ilgili haberler yer alıyordu.

Batman Çağdaş, TÜPRAŞ çalışanlarının hak arayışlarını sürekli haber yaptığından, gelişmeleri haberlerinden izleyebiliyoruz.

Geçtiğimiz Aralık ayından beri toplu sözleşme görüşmeleri gündemde. Batman Çağdaş'ın 2018 yılı Aralık ayındaki haberini birlikte okuyalım: "Petrol-İş Sendikası, petrol emekçilerinin ücretlerinin iyileştirilmesine yönelik toplu sözleşme görüşmeleri için şimdiden hazırlık yapıyor. Türkiye Petrolleri Bölge Müdürlüğü’nde 10 ila 27 yıl süreyle çalışan işçilerin ortalama 2500-3500 TL arasında aylık maaş aldığına işaret eden Petrol-İş Şube Başkanı Şehmus Kaygusuz: 'Her şeyden önce bu emekçi arkadaşlarımızın ücret dengesizliğinin ortadan kaldırılmasına yönelik çabamız olacak. TPAO, BOTAŞ ve TÜPRAŞ yönetimiyle Ocak ayında masaya oturacağız' dedi. 800’e yakın petrol emekçisinin TPIC Batman Bölge Ofisi’nde çalıştığına dikkat çeken Kaygusuz, şöyle devam etti: 'İşçi bu kurumda 12 saat süreyle çalıştırılıyor. Yol süresi ise çalışma saati dışında tutuluyor. Ayrıca iş kazaları da bizleri kaygılandırıyor. Bu yıl iki önemli servis olan Kuyu Tamamlama ve Sondaj bölümleri de TPIC’e devredildi. Boşta kalan 120 tecrübeli kalifiye elemanının değerlendirilmesini istiyoruz. Ayrıca Türk-İş ile hükümet arasında imzalanacak ücret sözleşmesinde petrol emekçilerinin enflasyona ezdirilmemesini de talep edeceğiz.”

**

**

Bu haberin üzerinden aylar geçmiş, Ocak ayında yapılacak toplu sözleşme hala gündemde. Önceki gün emekçilerin toplu sözleşme görüşmelerinin tıkanması nedeniyle aldığı işyerini 33 saat süreyle terk etmeme kararı ile ilgili haberimiz ilgimi çekti.

Uzun süredir gündemde olan bu sorunla ilgili değerlendirme yapmadığımı gözlemledim ve bunu kendim için bir eksiklik olarak telakki ettim.

TÜPRAŞ emekçilerinin sorunlarına duyarlılığım malumunuzdur. 90'lı yıllarda bile hem kadrolu, hem de taşeron/müteahhit emekçilerinin sorunlarıyla ilgili yazılar yazıyordum.

TÜPRAŞ'taki emekçi sayısı gittikçe düşürüldü, beyaz mahsul yerine siyah mahsul üretimine geçilerek bu kentin ekonomisine darbe vuruldu...

Bütün bu olumsuz gelişmeleri hep dillendirdik, kentimizin sahipsizliğinden dem vurduk.

Şimdi bir avuç emekçi kalmış, onların toplu sözleşmelerinde de ketum davranılıyor.

**

**

420 EMEKÇİNİN HAK ARAYIŞI...

Düşünün Batman'da 420 emekçiyi kapsayan bir toplu sözleşme durumu var.

420 emekçinin astronomik rakamlar istediklerine inanmıyorum.

Konumuzla ilgili Batman Çağdaş'ın, "TÜPRAŞ'ta 33 saatlik eylem" başlıklı haberine bakalım;

"TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nde 420 işçiyi kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinin tıkanması üzerine Petrol-İş Sendikası dün ilginç bir eylem başlattı. Şube Başkanı Şehmus Kaygusuz, vardiya değiştiren işçilerin iş yerlerini terk etmemesini söyledi. 33 Saat süreyle TÜPRAŞ rafinerisinde kaldıklarını belirten sendika başkanı Kaygusuz, şunları kaydetti: 'Önceki eylemlerimiz etkinlik düzeyindeydi ama şimdi ilk uyarı eylemimizi gerçekleştiriyoruz. Tüm çalışanlar olarak iş yerlerini terk etmedik. TÜPRAŞ’a asla zarar vermek gibi bir düşüncemiz yok. İşyerimizi daha da büyütmek ve kar eden bir şirket haline getirmek istiyoruz. İşvereni de elini taşın altına koymasını istiyoruz."

**

**

Batman petrol emekçilerinin astronomik rakamlar talep ettiklerini düşünmüyorum. Eğer işverenler, emekçilerin çok fazla zam istediklerini ileri sürüyorlarsa, kamuoyu ile paylaşsınlar.

Ya da toplu sözleşme görüşmeleri şeffaf olsun.

Artan hayat pahalılığı ve enflasyon karşısında yaşama mücadelesi verilirken, emekçiler ne yapsınlar?

Seslerini duyurmak için hamle yapıyorlar.

33 saat süreyle işyerlerini terk etmeme eylemi gayet demokratik ve barışçıl bir eylemdir.

Batman kamuoyu, Batman esnafları, yerel basını bu hak arama mücadelesine seyirci kalmamalıdır.

Batman ekonomisi zaten sıkıntılı. 420 emekçinin meşru hak arayışını desteklediğimizi ve işçilerin yalnız olmadıklarını deklere edelim.

Petrol sektörü üzerinden Batman'a vurulan darbe gerçeği ile ilgili sayısız bilgi ve belge paylaşabilirim. Bari bu emekçilerin insanca yaşamı için gerekli bir toplu sözleşme yapılsın. TÜPRAŞ Genel Merkez yöneticilerini duyarlı olmaya davet ediyorum. Bilsinler ki emekçilerin yanındayız...