Eski yazı arşivimde Türkiye Petrolleri ile ilgili sayısız yorumum var. 1990’lı yıllarda TPAO’nun Adıyaman’daki faaliyetleri gündeme geldiğinde bu kurumu sahiplenmiştim.

TP’nin küçültülmesine yönelik her türlü politika karşısında duran ve bu konularda en çok yazı yazan, eleştirenlerin başında geldiğime inanıyorum.

TP’nin TPİC ile ilgili son gelişmesi ve Site’nin peşkeş çekilmesi endişesi üzerine de birkaç yazı yazdım.

Çok farklı bakış açılarına ve niyetlere sahip olanlar var. Özellikle sosyal medyada farklı tartışmalar ve yaklaşımlara tanık olduk.

Bazı çevrelerden yazılı açıklamalar oldu. Kimi STK’lar TP hakkında açıklama yaparken, kimi kesimler ise sosyal medyada kahramanlık taslamaya çalıştı…

Değerli bir okurum sosyal medyadaki özelime görüşlerini içeren bir yorum yazmış.

İsmini vererek paylaşım yapabileceğime dair bir kanaat belirtmediği için tarafıma gönderdiği eleştiri de içeren yorumunu olduğu gibi bilginize sunmak istiyorum.

ELEŞTİRİLERE SAYGILIYIM…

Herkesin eleştiri hakkına sahip olduğuna inanıyorum. Bizi de eleştirenler çıkıyor.

Her eleştiriye önem verir ve kendime dersler çıkarmaya çalışırım.

Neden?

Zira eleştirilmediğimizde yanlışlarımızı görme olanağımız olmaz.

Bu okurumuzun da eleştiri hakkına saygı göstererek, bakış açısını gösteren değerlendirmesini bilgilerinize sunuyorum:

“Köşe yazınıza yorum yapmak istedim ama otomatik olarak reddedildi nedense.

Aynı süper fikir pek çok kişi tarafından dillendirilir oldu. Bu konuyu 3 ana başlıkta ele almak lazım;

1-TPAO:

Batman tarihinden bahsederken petrole ve TPAO’ya değinmeden anlatabilen yoktur herhalde. Birbirine bu denli ilişkili başka kurum/şehir ikilisi yoktur herhalde.

Geçen yıldan beri yerel medyada ve sosyal medyada TPAO’nun küçültüleceği, TPIC’e devredileceği o kadar dillendirilmesine rağmen bir tane iktidar parti milletvekili/il başkanı vs vs hiçbiri tek bir kelime etmedi. TPAO küçültülürken en büyük güç sahibi insanlar bile susmuşa lütfen bundan sonraki süreçte de ne yapılacağına dair konuşmasınlar yoksa doğal olarak art niyet arar insanlar.

Tüm Batmanlıların da bildiği gibi sahipsiz bir şehiriz ve Devlet/Hükümet ne isterse o olur. 5 yıl sonra TPAO bugünkü büyüklüğünün dörtte birine düştüğünde bakalım Batmanlıların çalışabileceği bir kamu kurumu olacak mı ortada?

2. Üniversite:

Yanılmıyorsam 5-6 yıl oldu yeni kampüse geçeli halen de pek çok inşaat devam ediyor. Üniversite olması amacıyla yapılan onca inşaat dururken neden derslik olmaya elverişli olmayan TPAO binaları tercih edilsin ki.

Uygun hale getirilmesi için TPAOnun tüm binalarının yıkılıp yeniden inşaa edilmesi gerekir ki bunca akan para milletin cebinden çıkacak.

Sırf üniversite gelişsin diye onca yol yapıldı bina dikildi peki bunların hesabını kim soracak? Siyasi büyüklerimiz bence bu konuya kafa yorsunlar.

3. Şehir:

ilk başta da dediğim gibi tümüyle sahipsiz bir şehiriz kimse boşa şov yapmasın. Siyasilerimizin gerçekten bir gücü varsa önce TIP Fakültesi için onay alsınlar. Sonra elbet yer bulunur.

Ayrıca daha geçen aylarda boşalacak olan eski şehir stadının yeşil alan olarak yapılması ile ilgili Batman Çevre Gönüllüleri Derneğinin girişimleri sonuçsuz kaldı. Hatta eylem girişimleri bile Valilik tarafından defalarca yasaklandı.

Velhasılı kelam konuşması gerektiği yerde konuşmayan siyasi büyüklerimizin iş işten geçtikten sonra magazinsel konularda konuşmasının kime ne yararı olacak bilmiyorum.

Son olarak site hakkında sonuç belli, tıpkı eski şehir stadında da olduğu gibi TL/Dolara çevirmek için bir formül bulunacaktır elbet.

Çünkü konjönktür bunu gerektiriyor.

Kıssadan Hisse:

SA-HİP-Sİ-SİZ, SA-HİP-SİZ KA-LA-CAZ.”

Evet, sayın okurumun görüşleri böyle. Batman halkına, kamuoyumuza rağmen TP’nin TPİC’e devri yapıldığı için sahipsizlik konusundaki görüşleri bakış açımla maalesef örtüşüyor.

Bugün Batman’da bir halk oylaması yapılacak olsa, yüzde 10 bile TP’nin küçültülmesine, TPİC’e devrine onay vermez. Ama bize rağmen istemediğimiz gelişmeler yaşanıyor.

Çevre örgütümüz gerçekten de çok iyi niyetle kentin tüm sorunlarına dikkat çekmeye çalışıyor. Son şehir stadı için iki demokratik eylem girişleri oldu, birincisi Manga konseri, diğeri ise olağanüstü hal gerekçe gösterilerek izin verilmedi.

Halbuki söz konusu çevre örgütünde iktidar partisine mensup çok güçlü şahsiyetler de (Eski Milletvekilleri, il başkanları ve şu anki seçilmiş bazı değerli şahsiyetler de)gönüllüler olarak bulunuyor.

Batman’da siyaset dışı, siyaset üstü çok yapıcı çevre çalışmaları ile kendini kabul ettirmiş Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nin de son tartışmalarla ilgili açıklamaları oldu, inşallah kentimize olumlu hizmetleri sürecektir.

TP konusundaki duruşum açıktır; bu kuruluşun kentimiz için önemine inanıyor ve sahipleniyorum. Site’nin doğal hali ile korunması gerekir, kırmızı çizgimdir; kimseye peşkeş çekilemez. Bir Tıp Fakültesine ihtiyacımız var. Yeşil ve doğal dokusuna zarar verilmeden Site’de bir Tıp Fakültesinin hizmete açılmasının kentimize daha çok fayda sağlayacağına inanıyorum.