Geçtiğimiz Temmuz ayının son günlerinde Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü görevine atanan Sayın Mustafa Demir’le bugüne kadar yüz yüze görüşmemiz hiç olmamıştı. Türkiye Petrollerinin değişik kademelerinde yıllarca görev yaptıktan sonra Bölge Müdürlüğü görevine atanan Sayın Demir ile önceki gün görüşme olanağım oldu.
Batmanlı hemşehrimiz, tanınmış, saygıdeğer bir aileden birinin TP Batman Bölge Müdürü olmasına sevinmiştim.
Bu kentin var olma sebebi olan Türkiye Petrolleri ile hayli alakalı biri olduğumdan aslında Bölge Müdürümüzü hep ziyaret etmek istemiştim. TPAO, TÜPRAŞ vs gibi önemli kuruluşların müdürleri veya Vali, Belediye Başkanları, iktidar Milletvekili ile sık görüşen, onlarla fotoğraf çektirip yayımlayan biri değilim.
FANİ DÜNYA GERÇEĞİNİN BİLİNCİYLE HAREKET…
Siz hiç iktidar Milletvekilimiz Sayın Ataullah Hamidi ile fotoğraflarımı gördünüz mü? Gelmiş ve geçmiş kaç Milletvekili, Vali veya üst düzey devlet yöneticisiyle fotoğraflarımı görmüşsüsünüz diye de sormak isterim.
Çeyrek asrı geçen gazetecilik, köşe yazarlığı hayatımda isteseydim kentimizi ziyaret eden tüm Cumhurbaşkanları, Başbakanlar, Bakanlar ve üst düzey devlet yöneticileriyle özel fotoğraflar çekebilir, albümler oluşturabilirdim. Bazılarının yaptıkları gibi sosyal medyada yöneticilerle boy boy fotoğraflar paylaşabilirdim.
Bölgemizdeki gerilimli ortamda belki bölgenin huzuruna katkı olur diye Ankara’da oluşturulan Başbakanlık İstişare Kuruluna davet edildim, Çankaya’daki toplantıya katıldım, dönemin Başbakanı Sayın Ahmet Davutoğlu ve eşi ile çıkışta onların talebi üzerine herkes gibi fotoğraf çektirdim. Böyle bir karede yer almak için milyarlar verebilenlerin olduğunu biliyordum, o fotoyu da ancak Sayın davutoğlu görevden ayrıldıktan sonra paylaştım.
Çıkar ve menfaatler dünyasıyla ilgili değilim. Dünya hayatının ve makam ile mevkilerin gelip geçici olduğuna inanan biriyim ve o bilinçle hareket ediyorum.
TP Bölge Müdürü veya diğer bahsettiğim yöneticilerle kamuoyundaki algıdan korktuğum ve nefsimi terbiye etme isteğim için fotoğraflar çekmiyorum. Ancak önemli etkinlikler olmuşsa yöneticilerle bazı karelerde olmuşumdur.
Evet, uzattım hoş görünüz lütfen. Petrol sektörünün kentimiz ile pek çok boyutu bulunuyor. O nedenle Batman Çevre Gönüllüleri Derneği adına, görüşme daveti de kendisinden gelen Sayın Mustafa Demir ile görüşmeye gittim.
ÇEVRE SORUNLARINA DUYARLILIK…
Dernek Başkanımız Sayın Recep Kavuş ile ziyaret ettiğimiz Mustafa Bey’i, oldukça genç gördüm. Bizleri kapı dışına kadar uğurlamaya çıkması ve sohbetimiz boyunca yaklaşımı, davranışları, sözleriyle güven verdiği gibi, çok mütevazi bir kişiliğinin olduğunu gözlemledim.
Sohbetimiz esnasında TP ve çevre boyutunu konuştuk. Kendisini dinlediğimde uzun yıllardır Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’ni takip ettiğini anladım.
Mustafa Demir’e söylediğimiz en önemli şey; TP dahil hiçbir kuruma karşı ön yargımızın olmadığı gerçeği idi. TP’nin kentimiz için önemi hakkında hemfikirdik.
TP’nin önemi konusundaki gerçeği ifade ettikten sonra, çevre, doğa cihetiyle ilgimiz üzerinde durduk. Bugün Bölge Müdürü olarak idare ettiği kuruluşun çevre mevzuatlarına aykırı geçmişteki faaliyetlerinden önemli başlıkları izah ettik.
Kozluk Yarıkkaya, Şelmo ve Svilanka Petrol sahalarından, Batı Raman, Raman dağındaki kuyulardan ve İluh deresinde açıkta akan ham petrolden ve kuyuların çevresinden kaynaklı geçmişte yaşanan petrol kirliliğinden, atıkların bertarafından, yargıya taşıdığımız dosyalardan söz ettik.
İnsan ve çevre sağlığı için gösterdiğimiz duyarlılık gereği sorunların üzerine gittiğimizi örnekler vererek anlattık. Bize hak verdiler.
Makam ve mevkilerin, şahsiyetlerin geçici olduğu, TP’nin bu kent için önemi kadar çevre örgütümüzün de Batman için ne kadar önemli olduğu konusunda fikir birliğimiz oldu.
Site diye bilinen yeşil alanların imara açılması, peşkeşi gibi konularda da sohbet ettik. Bazı bilgi ve duyumlar sohbet konusu oldu.
Sayın Mustafa Demir, çevre ve yeşil alanların korunması, petrol sahalarındaki her türlü kirlilik konusunda bize güvenceler verdi. Site yeşil alanları ile ilgili kapalı kapılar ardında ne tür çalışmalar yapıldığı konusunda kesinlikle bilgi sahibi olmadığını özellikle ifade etti.
TP’nin yeni yatırımlar yaptığını, yeni petrol kuyuları açma çalışmalarının olduğunu, bunun için dünyadaki en önemli araçlardan birini Batman’a kazandırdıklarını anlattı ve üretilen ham petrol varil miktarları konusunda bazı rakamlar verdi.
Çevrecilerin her türlü eleştirilerine açık olduklarını, alanları gezebileceğimizi ve gördükleri her türlü olumsuzluğu kendisine bizzat iletebileceğimizi beyan etti.
TP ile ilgili en son yazılarımı ne zaman yazdığıma baktım. Mustafa Demir’in göreve başlamasından çok önce bazı yorumlar yaptığımı gözlemledim. Göreve başlamasına sayılı günler kalırken de Site ve yeşil alanların korunması konusunda iki günlük değerlendirmem olmuştu. O göreve başladıktan sonra TP ile ilgili duruşum adına bir makale daha yazmıştım.
O yazımdan birkaç satırı da hatırlatmak isterim: ‘Yıllardır işsizlikte boğuşan bu kent için pozitif ayrımcılık taleplerimizi dillendiriyoruz. Petrol bu kentin var oluş sebebidir. TP’yi sahipleneceğiz. Çevreye, doğaya verdiği zararları azaltmaya çalışan bir kuruluş haline getirmeliyiz. Türkiye petrolleri zarar eden bir kuruluş değildir. Yeni sahalar, yeni atölyeler, yeni istihdam alanları ile bu kentin lokomotifi haline getirmeliyiz. Petrol emekçilerini ve petrol sektörünü bu bakış açısıyla savunuyorum. TP’nin en üst düzey yöneticilerine hayırlı önerilerde bulunuyoruz. Yanlış düşünüyorsak, buyursun Batman’a gelsinler. Emek örgütleri, basını, sendikası, partileri, emekçileri ile çalıştay düzenlesinler. Herkes orada fikirlerini açıklasın. Ortak akılla hareket edip, doğruları birlikte savunalım. Yanlışımız varsa, buyursun ortaya koysunlar. Amacımız üzüm yemek, bağcı dövmek değildir. Böyle biline…
İktidar Milletvekillerimiz, politikacılarımız, seçilmişlerimiz, iş adamlarımız, Batman Sevdalılarımız, basınımız, duyarlı kamuoyumuza öncelikli önerim var; öncelikle; ‘Site bizimdir, vazgeçilmezimizdir, değerimizdir, kimseye peşkeş çekilemez, imara açılamaz, yeşil dokusuna kimse karışamaz’ düşüncesinde birleşelim. Bu kırmızı çizgimiz olmalıdır vesselam…’
Evet, bu bakış açısıyla Sayın Demir ile görüştüm. Kurum olarak çok önemli iyileştirmeler yapıldığını, petrol sahalarında artık eski kirliliklere izin vermediklerini beyan ettiler ve güvence verdiler. Batmanlı bir hemşehrimiz olan TP Batman Bölge Müdürü Sayın Mustafa Demir’in bu kente başarılı hizmetler vermesi benim de en büyük dileğimdir. TP ve savunduğumuz değerleri inşallah yakından izlemeye devam edecek, hayırlı her çalışmalarını desteklemeyi de görev bileceğim. Haydi hayırlısı.