*Geçen seneye kadar Batman’ın piyasasını ayakta tutan sektörlerin başında ‘Tekstil’di. 435 tekstil firmasında 42 bin kayıtlı çalışan vardı. Bu firmalarda günde 1 milyon 200 bin adet parça üretiliyordu... 

*Maliyetlerin artmasıyla şimdilerde bu sektörde ciddi daralma oldu. Son iki ayda 10 bin kişinin işsiz kaldığı bu sektörde 100’ün üzerinde firma kapandı. Bu sektördeki firmalar ‘acil çözüm’ önerilerine dikkat çekiyor…

TEKSTİLCİ ‘DESTEK’ İSTİYOR

Kim ne derse ne desin, ‘kara altın’dan sonra bu şehrin ekonomik döngüsü tekstil sektörüdür.

Bu sektör, son yıllarda şehrin lokomotif görevini üstlendi.

Bakın tekstil sektörünün Batman’a artısını nasıl anlatıyor TEKSİAD Kurucu Başkanı Mehmet Ali Öztürk;

“Tekstilin bu şehre girdisi sadece personel açısından düşünürsek; aylık 500 milyon TL’dir. Ayrıca 1700 personel servisi, 300 Nakliye Tır’ı ve 50 yedek parça, iplik ve aksesuar mağazası ile iş güvenlik uzmanından işyeri hekimine, müşavirden çevre uzmanlarına kadar bu sektör hizmet satan yaklaşık 5000 kişiye ek istihdam sağladı.”

BATSO Yönetim Kurulu Üyesi olan Öztürk, tekstil sektörünün sadece Batman’ın sorunu olmadığı söylüyor ve ekliyor; 

“Bu elbette bölgenin ve ülkemizin sorunudur. Bu sektör böyle devam ederse; sokaklar ve şehirler artık eskisi gibi huzurlu ortamda olmayacak. Bir dönemler Batman, kadın intiharları ile anılırken, bugün çalışanlarımızın çoğunu kadınlar oluşturuyor. Bu sektör Batman’ın can damarı ve bel kemiğiydi. Batman’da ne yazık ki kurumsal çalışan ikinci bir istihdam alanı yok...” 

İŞTE TEKSTİLCİNİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Son 2 ayda maliyetlerin artmasıyla tekstil sektöründe 10 bin insanın işsiz kaldığını da hatırlatan Öztürk, 'Acil Çözüm Önerileri’ sıralıyor. 

İşte o çözüm önerilerinden birkaç madde;

-Kısa sürede çalışma ödeneği devreye konulmalı. İşi olmayan işletme personeli bu ödenekten faydalandırılmalı.

-Üreticiye kapasitesi baz alınarak, uygun oran ve şartlarda kredi sağlanmalı. Finansal erişim sorunu çözülmeli. 

-İŞKUR mevzuatı acil bir şekilde revize edilip iş kanunu ile çelişmeyecek şekilde üretime uyumlu bir proje üretmeli ve kötü niyetli şahıslara karşı takibi yapılmalı.

-Yeni yılda bölgesel ve sektörel adil bir asgari ücret uygulanmalı. Tehlikeli işler, göçük altında ağır sanayide çalışan ile ofis işinde çalışan aynı ücreti almamalı.

-Üretimde sanayide kullanılan enerji makul bir seviyeye çekilip, kademeli fiyat katlanmasından vazgeçilmeli.

-Dövizdeki kur baskısı serbest bırakılıp kur ve piyasa enflasyonu orantılı olmalı. Kur koruma sistemi bitmeli. İhracatın önü açılmalı, yükselen faiz oranları, para sahiplerini üretimden uzaklaştırıp hiçbir riske, üretime girmeden parasına para katmaları engellenip, faizleri makul oranda düşürülmeli. 

Maliyetlerin artması, artık buradaki tekstilcilere siparişleri veren Avrupalılara şu günlerde Ortadoğu ülkelerine yönelmiş.

Tekstilciye acil çözüm bulunmazsa artık kepenklerin inmesi de peş peşe devam edecek. 

Umarız, tekstilcilerin çözüm önerilerine kulak verilir ve Batman yeniden tekstildeki o eski havayı yakalar. 

Sağlıkla kalın…