Beş yıldır Suriye’de devam eden korkunç iç savaş, yüz binlerce Suriyeli vatandaşın ölümüne ve yaralanmasına, milyonlarcasının ise vatanlarından göç etmesine neden olmuştur.

Dünyanın emperyal güçlerinin silahlarıyla, askerleriyle ve her türlü güçleriyle açıkça müdahil olduğu korkunç iç savaşın ağır faturasını izah edebilmek için kitap yazılması gerekir…

Duyarlı bir vatandaş ve insan hakları savunucusu olarak Suriyeli savaş mağdurlarıyla ilgiliyim.

Kentimizdeki Suriyeli, Afganlı ve Iraklı Ezidiler için gönüllü olarak alanda çalışmalar yapmış, bazı sivil toplum örgütleriyle birlikte ilk kez ‘Mülteci Raporu’nun hazırlanmasında emeği geçen, valilik bünyesindeki ‘Suriye İl Koordinasyon Kurulu’ üyesi biriyim. Bunu vurgulama nedenim, ilgililerin bu yazımı özellikle dikkate almaları içindir.

Suriye’nin Kamişlo, Haseki, Halep, Şam başta olmak üzere pek çok yerleşim yerinden kaçarak kentimize sığınanların yaşam koşullarından söz etmeyeceğim…

Kentimize sığınan Suriyeli vatandaşlardan ‘ağır engelli’ hastaların durumuyla ilgili bir değerlendirme yapmak istiyorum. Zira perişan durumda, tedavi olmaları gereken çok ağır hastalar var…

Değerli Okurlar, kentimizde tahminime göre en üz üç bin dolayında Suriyeli aile yaşıyor.

(Kentimizdeki savaş mağdurlarının sıkıntılarının aşılması için yapılan bazı çalışmaların tanığıyım. Gıda ve nakdi yardımlar konusunda bazı olumlu gelişmeler var.) Ancak ağır engelli Suriyeli vatandaşlar için alanda ciddi bir çalışmaya tanık olmadım.

Bir ailede engelli fertlerin, bireylerin olması, başlı başına büyük sorundur. Bütün ailenin olumsuz şekilde etkilenmesi kaçınılmaz sonuçtur.

Mevcut iktidarın ülkemiz vatandaşı engellilere yönelik ‘evde bakım ve tedavi, engelli maaşı’ gibi sosyal çalışmalarını her zaman takdir etmiş biriyim. Son yıllarda bu konuda atılan olumlu adımlar sayesinde huzur evlerine düşen yaşlıların, hastaların sayısının azalması ve engellilerin sahiplenilmesi durumunun olduğuna inanıyorum.

İyi de Suriyeli engelliler, ağır hastalar için ne yapılıyor?

Maalesef bu konuda olumlu bir yorum yapacak durumda değilim…

Kentimize sığınan Suriyeli savaş mağdurları, ‘Geçici Koruma Yönetmeliği’ kapsamında birinci, ikinci ve üçüncü basamak tedavi hizmetlerinden yararlanıyorlar. Bildiğim kadarıyla ilaçları da ücretsiz.

Ancak ağır engellilerin sıkıntıları var. İki örnek vermek istiyorum.

Ramazan ayının son günlerinde Suriyeli bazı engellilerin sıkıntılarını yerinde gözlemledim. Zira yaşama mücadelesi veren aileler gerçeğine tanık oldum…

Batman Cumhuriyet Meydanına yakın Çarşı Mahallesi 703. sokak, no: 29’da ikamet eden 35 yaşındaki Meryem Hüseyin adlı MS (Multipl Sekleroz) hastası bir bayanın durumundan söz etmek istiyorum…

(Hastalık hakkında bilgi notu: Halk arasında MS hastalığıolarak bilinen Multiple Skleroz;hareket aksaklığı, kaslarda güçsüzlük, kısmi felç, dengesizlik, konuşma ve görme bozuklukları gibi çeşitli belirtilerle ortaya çıkabiliyor. Ataklar halinde görülen MS, erkeklere oranla kadınlarda 2 kat daha fazla görülüyor. MS (Multipl Skleroz) hastalığı, santral sinir sisteminin yani beynin ve omuriliğin inflamatuar (yangısal) bir hastalığıdır. Özellikle santral sinir sistemindeki beyaz madde yapıları hastalanır.)

Dar sokaktaki harabeye benzer binanın ikinci katında durumu çok kötü olan bir hastanın yaşadığını duyduğumda bir MS hastası ile karşılaşacağımı beklemiyordum. Henüz 35 yaşında olan ve evlenmemiş bir genç kızın acı dramına tanık oldum…

Gazetemizin spor yazarı merhum Metin Kanağı hocayı da, genç yaşta bu hastalıktan kaybetmiştik. Bu genç Suriyeli hastanın acilen tedavi olması gerekiyor.

12 yıl önce Suriye’de MS teşhisi konulmuş ve ülkede tedavisinin yapılamayacağı konusunda rapor verilmiş Meryem Hüseyin, düzenli tedavi olamadığı için artık çok büyük acı çekerek, duvarlara tutunarak birkaç adım yürüyebiliyor.

Hastanın sağlık kurulu raporunu da gördüm. ‘Ağır engelli’ hanesinin karşısında ‘evet’ ifadesi vardı.

Normalde bu vatandaşımız olsa engelli maaşı alacağı gibi, evde bakımdan da faydalanır, bakıcısına 860 TL ödenirdi. Bunlara bir maaş ödenmiyor.

Annesi hasta. Ailenin geçim derdi var. Bu hastanın göz göre göre acılar yaşayarak ölmesine seyirci kalınmamalıdır.

Hayat hikayesini dinlediğim Meryem Hüseyin’in yurt dışında tedaviye ihtiyacı var. Meryem kardeşimizin kardeşi Almanya’da. Ancak yurt dışına çıkışı için kendisine yardım edecek kimseler yok…

Suriyeli mağdur ve üç engellisi olan aileden de söz etmek istiyorum. Bahçelievler mahallesi, eski Hilal Kooperatif evleri bloku, 1643 sokak, no: 6, harabe halindeki kat 3’teki dairede oturan İdris Abdo ailesi…

Bu aileyi ziyaret edip, ağlamadan çıkacak kimselerin olabileceğini sanmıyorum…

Zira evde en büyüğü 15 yaşında, ikisi kız üç engelli kardeş yaşıyor…

Aile reisi bir lokantada çalışıyordu, işine son verilmişti. Anne, baba ve engelli olmayan 8 yaşındaki kız çocuğunun hayat hikayesini dinlemeye gerek yoktu. Konuşamayan, rahat yürüyemeyen, hasta bezi bağlanan üç çocuğa bakmak öyle kolay mı? (Hasta bezi çok acil ihtiyaç. Bunu ücretsiz karşılayacak bir hayırsever çıkar mı?)

Bu ailelere ve engellileri olan tüm Suriyeli mağdurlara yardım elinin uzatılması gerektiğine inanıyorum.

VALİLİK MAKAMI BİLGİLENDİRİLMELİDİR…

Bu yazım ile yardım için vesile olmayı amaçlıyorum. Özellikle Sayın Valimizin bu yazımdan haberdar edilmesini istiyorum…

Valimizin yerel basını takip edip etmediğini bilmiyorum. Özel Kalem ve çevresindeki ilgili birim müdürlerinden(Göç İdaresi, Aile ve Sosyal Politikalar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı ve Kamu Hastaneler Birliği yetkililerinin dikkatine) istirhamım bu yazımı kendilerine iletsinler…

Şayet bu yazı için iki üç gün içerisinde tarafıma dönüş olmazsa, şahsen sayın Valimizi ziyaret edip inşallah bilgilendireceğim…

Özellikle bu iki ailenin durumu vahim. Belki onlardan daha vahim niceleri de var. Misal Petrolkent mahallesinde kendilerine ‘Mecnun’ denilen iki yetişkin erkek kardeş var. Ayrıca Kısmet mahallesinde iki engellisi olan aile ve daha nicelerini tanıyorum. Sayın Valimizle bazı evleri ziyaret etmek isterim. Bu yazıma duyarlılık gösterileceği ümidini taşıyorum.

Son olarak bu engelli Suriyeli vatandaşlar için hangi resmi kurumun özel dosya tuğunu öğrenmek istiyorum. Hangi Müdürlük bünyesinde tüm engelli Suriyelilerin adres, hastalık ve diğer bilgileri mevcut, lütfen açıklansın. Bu dosya tutulmamışsa, lütfen bundan sonra tutulsun. Son talebim insani; acilen bu ailelere nakit yardım yapılsın. Vallahi onlardan mesul tutulacağız. Duyarlı olunması dileğimle.