Bu hafta sonu Batman Belediyesi konferans salonunda iki değerli konuğu karşıladık. Konular tahmin edileceği gibi orta doğudaki ve ülkemizdeki son gelişmeler ve bu gelişmeler karşısında nelerin yapıldığı veya yapılacağına ilişkin görüş alışverişinde bulunmaktı.
Doğaldır ki bu son gelişmeler ışığında bölgede merak edilen BDP’nin olayları nasıl gözlemlediği ve nasıl bir yol haritası çizmeye çalıştığıydı. Son olarak çıkarılan 3. Yargı paketinin durumundan tutun da, Suriye’deki gelişmelere, Avrupa Birliği çalışmalarından yeni Anayasa hazırlık çalışmalarına, Din ve siyaset ilişkilerinden İslam kardeşliğinin gereklerine kadar birçok konuda konuklar Batmanlı hemşerilerimizle görüş alışverişlerinde bulundular.
Cumartesi günü görüşlerini bizlerle paylaşan konuk BDP Genel Başkan Eş yardımcılarından ve Hukuk komisyonu başkanı Av. Meral Danış Beştaş’tı. Beştaş hukukçu kimliği nedeniyle ve aldığı görevler icabı daha çok konuların hukuksal boyutlarına değindi. Özellikle14 Nisan süreci olarak adlandırılan ve BDP tarafından siyasi soykırım davası olarak isimlendiren KCK davalarının akıbeti konusundaki yorumlarını paylaştılar. Son yargı paketinin kendilerinin istedikleri düzenlemeleri içermediğini belirten Beştaş;”Yargının karar veremeyeceğini ve vermediğini yargı kararları diye açıklananların hükümet tarafından verilen kararlardan ibaret olduğunu, verilen kararların ise hukuk dışı olduğunu” ifade etti. Beştaş konuşmasında yeni bir konsept içinde BDP üzerine uygulanan baskıların yargı eliyle yürütüldüğünü ve Kürt siyasetinin tasfiye edilmeye çalışıldığını belirtti. Parti meclislerinden 50’nin üzerinde arkadaşlarının tutuklandığını, Şırnakta meclis üyelerinin tamamının tutuklandığını. Birçok il ilçe ve Belde örgütlerinin yönetimlerinin yarısından fazla tutuklandığını, Milletvekillerinin serbest bırakılmadığını ve Belediye Başkanlarının tutuklandığını belirten Beştaş, bütün bunlara rağmen mücadelelerini sürdürdüklerini belirtti.  Bu baskıların sonuçları nedeniyle Ekim ayında yeni bir kongre gerçekleştirme kararı aldıklarını belirterek sonuç alınıncaya kadar mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. Üzerlerindeki baskı arttıkça halk desteğinin arttığını da belirten Beştaş son dönemde cezaevlerinden yapılan nakillerde araçlar içerisinde mahpuslara işkence yapıldığını ifade etti. Bu politikalar karşısında hükümetin tıkandığını belirten Beştaş;”eninde sonunda çaresiz kalıp arkadaşlarımızı bırakacaklar” belirlemesinde bulundu.
Pazar günü gerçekleşen toplantıda ise Konuğumuz BDP Diyarbakır Milletvekili, Araştırmacı yazar Altan Tan idi. Konu Sayın Tan olunca doğal olarak Konunun Dini yönü de değerlendirme kapsamındaydı.  Din, Siyaset, Kardeşlik, Hak ve Hukuk gibi konularda gelen soruları cevaplandıran Altan Tan;”Gelişmeleri dikkatle izlediklerini” belirtti. Anayasa hazırlık komisyonunun üyesi olduğunu belirten Tan; “Görüşmelerden çok da umutlu olmadığını verdikleri her önerinin diğer üç siyasal parti tarafından red edildiğini, Görüşmelerde CHP’nin AKP’nin bile gerisinde kaldığını” hatırlattı. Bütün bunlara karşın neden görüşmeleri sürdürdüklerine yönelik bir soruyu yanıtlayan Tan;” AKP’nin vatandaşlara söyledikleri ile yaptıklarının bir olmadığını, bunu bildiklerini ancak bunun açığa çıkmasını sağlamak için çalışmalara devam ettiğini” söyledi. Yeni hazırlanacak Anayasa konusunda taleplerinin en gelişmiş demokratik yönetimlere bakmaktan ibaret olduğunu buradaki uygulamaların örnek alınmasını talep ettiklerini belirterek;”Komisyonda da ifade ettik, Rusya’da 21 özerk bölge var ve anadillerin ile eğitim görüyorlar, Özbekistan’da üç resmi dil var, Çin işgalindeki Uygur da bile Uygurların dili resmi dildir. Buna karşın bize önerdikleri ana dildi iki saatlik eğitimdir. Bunların İslam kardeşliği ve hukuku ile bir alakasının bulunmadığını İslam’da ulusalcılığın değil din kardeşliğinin esas olduğunu ve bu kardeşlikte de kimin ne hakkı varsa diğerinin de aynı haktan istifade etmesi gerektiğini” belirtti. Ortadoğu’da yeni bir dizayn yapıldığını belirten Altan Tan, var olan sorunları şu başlıklarda sınıflandırdı;
1-      Dini sorunlar,
2-      Mezhepsel sorunlar,
3-     Etnik sorunlar,
4-     Sınıfsal sorunlar
Hafta sonu izlediğimiz her iki toplantının Ramazan ayında bulunmamız ve sıcaklara rağmen vatandaşlar tarafından ilgi ile izlenmesi gündeme karşı var olan duyarlılığı göstermektedir. Yapılan konuşmalar ve sorulan sorulardan da anlaşıldı ki insanlarımız Suriye’ye yapılabilecek bir müdahaleyi benimsememektedirler ve İçerde Kürt sorununun bir an önce çözülmesinden yanadırlar.