Dinimizce kutsal sayılan Ramazan ayını geride bıraktık.

Milyonlarca insanımız Ramazan ayı boyunca inancının gereği olarak oruç tuttu.

Öncelikle Cenabı Allah, sadece ve sadece rızası için tuttuğumuz oruç ibadetimizi kabul etsin diyorum.

Bu yıl Ramazan ayını genel olarak rahat şekilde geçirdik. Ciddi bir sıcaklık yaşanmadı. Çoğunlukla yağışlı ve serin günlerde oruç tuttuk.

Ayrıca Batmanlılar olarak iki kişinin yaşamını yitirdiği talihsiz bir olay dışında genel olarak huzur ortamında bir ay geçirdik.

Her ne kadar Ramazan ayını geride bırakmış olsak bile, bu konuda kısa bir değerlendirme yapmak istiyorum.

**

**

Ramazan ayındaki oruç ile ilgili üç ayet mealini bilgilerinize arz edeyim: “Ey iman edenler! Oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz.”

“Ramazan, insanlara yol gösterici, apaçık bir öğreti ve yasa kitabı olan Kuran'ın indirildiği aydır. Kim o aya ulaşırsa oruç tutsun. Hasta veya yolcu olanlarınız, tutamadığı günlerin sayısınca diğer günlerde oruç tutar. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Böylece (oruç günlerinin) sayısını tamamlar, sizi doğruya ulaştıran Allah'ı yüceltip şükredersiniz.”

“(Size farz kılınan oruç), sayılı günlerdedir. İçinizden hasta olan veya yolculukta bulunan ise, diğer günlerde, tutamadığı günler sayısınca tutar. Ona dayanıp kalacaklar üzerine de bir yoksulu doyuracak kadar fidye gerekir. Her kim de hayrına fidyeyi artırırsa, hakkında daha hayırlıdır. Bununla beraber, eğer bilirseniz, oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır.”

Görüldüğü gibi Ramazan orucu dayanağını Kur’ani Kerimden alan bir ibadettir.

**

**

RAMAZAN VE BATMAN!..

Böyle bir dini ibadetle ilgili yorum yaparken biraz da Batman özeline yönelik olarak değerlendirme yapma gereğini duyuyorum.

Bir ay boyunca bu kentin lokantalarının çok büyük ekseriyeti-çoğunluğu kapılarına kilit vurdu…

Her yıl Batman’da Ramazan ayı diğer kentlere nazaran farklı geçiriliyor.

Batman’da açıkta oruç yiyen insanların sayısı son derece azdır. Türkiye’de bütün iller arasında açıkta oruç yiyen insanların sayısının en az olduğu kenttir Batman.

Türkiye’nin hiçbir kentinde Batman gibi bir uygulamanın olmadığını değişik vesilelerle öğreniyoruz…

Nice insanlarımızdan şu ifadeleri duymuşsunuzdur; ‘Batman’dan çıktıktan sonra hangi kente gitseniz, Ramazan ayında olduğunuzu anlayamazsınız.’

Bu gerçeğin ben de tanığıyım. Bir açıdan seviniyorum.

Kentimin insanlarının dini değerlerine bağlılıkları benim için sevindirici gelişmedir. Ancak yeri gelmişken bu konudaki toplumla aykırı görüşlerimi ifade etmeden geçmeyeceğim.

**

**

Yukarıda üç ayet mealini bilgilerinize sundum. Görüldüğü gibi oruç ibadeti kişi ile Allah arasındaki bir ibadettir.

Kim Ramazan ayına ulaştığında oruç tutmak isterse tutar, kim tutmak istemese de tutmaz, hiç kimse onları bu ibadeti yapmaya zorlayamaz.

Dinimize göre hüküm budur. Bu hükmü de Allah koymuştur.

Bazı Müslümanlar oruç tutmuyor ve açıktan yiyorlarsa, dini açıdan günah işliyorlar. O günahları sadece kendilerini ilgilendirir.

Ramazan ayında bir lokantacı işyerini açıyorsa ve orada insanlarımız açıkça yemek yiyorsa, bizim buna tepki göstermemiz, ona baskı uygulamamız, şiddete yönelmemiz dini açıdan, İslam’dan anladığım kadarıyla büyük günahtır…

Allah’ın oruç ile ilgili emirleri Kur’ani Kerimde açıkça beyan edilmiştir.

İçimizden birileri kalkıp Kur’anı Kerimin emri dışında bir hüküm veremez…

İnancımıza göre hüküm ihdas etmek çok vahim bir günahtır…

Öte yandan inanca yönelik baskılar, iki yüzlü-münafıklığa hizmet eder…

Oysa dinimize göre dünya bir imtihan.

Kişi oruç tutarak nefsini arındırırken, Allah’a karşı kulluk görevini yerine getiriyor. Getirir veya getirmez, onu alakadar eden bir durumdur.

Hastalar, yolcular, özel halleri bulunan kadınların oruç tutma zorunlulukları da zaten yoktur. İnsanların tümünün lokantalarda yemek yemeleri diye bir durumun olmadığını biliyorum. Ancak bir kentte tüm lokantaların kapalı olmasını da dine bağlılığın bir göstergesi olarak değerlendirmediğimi de belirteyim.

Batman’da böyle bir durum söz konusudur, yani oruç tutmayanlara yönelik baskılar vardır diye bu değerlendirmeyi yapıyor değilim. Kimse sözlerimi farklı yerlere çekmesin. Bu kentte oruç tutmayan ve açıkta yiyen niceleri de vardır. Oruç tutmadığı halde tutanlara saygı gösteriyorum diyenler de var.

Bazı yerlerdeki sohbetlerde bu görüşlerimi açıkça ifade ediyorum, etmişim. “Bu görüşünüzü yazılarında dile getirmekten çekiniyor musunuz?” diye soranlar olduğundan, bu farklı analizi yaptım.

Gençliğimde İslam’ı araştırarak benimsemiş ve yakinen iman etmiş biriyim. İslam hakkında çok geniş bilgilere sahibim. Batman özeliyle ilgili olarak bakış açımı sizlere sundum. Rabbim ibadetlerimizi rızası için kabul etsin, bizleri riyadan, gösterişten sakındırsın.