Türkiye 1990 tarihinden bu yana en güzel newroz kutlamalarından birini gerçekleştirdi. Türkiye genelinde gerek “Nevruz” ve gerekse “Newroz” olarak gerçekleştirilen kutlamalarda önemli bir olay yaşanmadı.
Bu yıl ki newroz kutlamasının finali Diyarbakır’da gerçekleştirildi. Milyonların katılımı ile gerçekleşen kutlamada bütün gözler ve kulaklar İmralı’da bulunan Abdullah Öcalan’dan gelen mesajdaydı. Çünkü çözüm sürecinde gelinen aşamanın bir teyidi niteliğinde olan açıklamanın önümüzdeki günler içinde nelerin yapılacağını işaret etmesi açısından da oldukça önem taşımaktaydı.
Bu açıklama 2013 Newrozundan bu yana yapılan açıklamanın finali niteliğinde bir açıklama oldu. Çünkü daha önce ki açıklamalar temini ve öneri niteliği taşırken son açıklama diğer açıklamaların gerçekleşen sonuçları üzerinde yeni bir yol haritasının çizilmesine dönüştü.
Abdullah Öcalan newroz açıklamasında; gerek cumhuriyet döneminden bu yana süren çatışmalı Türkiye cumhuriyeti devleti politikasının gerekse 1984 yılından bu yana Türkiye cumhuriyeti devletine karşı sürmekte olan silahlı mücadelenin bitmesi gerektiğini belirtti.
Talebini tek cümlede;” … Tarihimizin ve güncelliğimizin toplum olarak yeniden revizyonu, restorasyonu ve yeniden inşası “ şeklinde özetledi.
Bu çağrıdan sonra artık üzerinde anlaşmaya varılan ve kamuoyuna Dolmabahçeden duyurulan on maddenin gerçekleştirilmesi adımları gelişmelerin seyrini değiştirecek. Bu da seçim sürecine kadar olan dönemde PKK’nin kongresini toplayarak yeni bir değerlendirme yapması ve Türkiye Cumhuriyetine karşı silahlı mücadeleyi sona erdirme kararı olması beklentisini yaratmış oldu.
Açıklamada ulus devletlere yapılan “Demokratikleşin” çağrısının çok önemli bir çağrı olduğunu da belirtmek gerekiyor. Çünkü bu çağrı defacto olarak ulus devletlerin mevcut yapıları ile tanınmasını ve çözümün bu yapılar içerisinde gerçekleşmesini içeren bir anlam taşıyor. Buna rağmen ortaya çıkan olumsuz durumların nedeni olarak da emparyalist ve kapitalist sistem ve ulus devlet yapısı olduğu da vurgulanan bir gerçek.
Toparlarsak açıklamadan;
Ulus devletlerin demokratik devlete dönüşmesi
Sorunların demokratikleşme ve eşitlik ilkeleri içerisinde çözümlenmesi
Paylaşım ve anayasal tanınmanın sağlanması
Silahlı mücadele yönteminin iptali
Sorunların demokratik siyaset yoluyla çözümü
Bütünlükçü bir yapının muhafazası
Ve Demokratik bir Ortadoğu temelini hedeflediğini anlamak mümkündür.
Bu aşamaya gelmenin kolay olmadığını her halde söylemeye gerek yok. 1990-1991-1992 ve 1993 Newroz kutlamalarını hatırlayanlar bu durumu daha net olarak bilirler. Devletin kutlamaları yasakladığı, her önüne geleni gözaltına aldığı her yıl onlarca cana mal olan kutlamaların yapıldığı yıllardan bugün Öcalan mesajlarının okunduğu ve milyonların alanlara çıkarak kutlamalar yaptığı newrozlara geldik.
Devlet dün yoktur yasaktır anlayışından bugün ortak bayramdır ve kutlanması gerekir mantığına geldi. Kürtler ise yasakları delme noktasından, isyan noktasından silahlı mücadeleyi bitirme noktasına geldi.
Bu durum tam 40 yıllık acı bir tablonun sonucunda gerçekleşti. 50 bin yurttaşımızın yaşamını yitirmesinden sonra gerçekleşti. Milyonlarca insanımızın göç etmek zorunda kaldığı 400 milyar dolardan daha fazla ekonomik kaybın yaşanmasından sonra ...
Şimdi bu yanlışlardan ders almanın ve alınan bu derslerin yaşama aktarılması zamanıdır diyeceğiz lakin bu yolun çok da kolay olmadığının bilinmesinde fayda var. En büyük zorluk aşıldı ancak yol mayınlarla doludur. Bu durumu sindiremeyecek olan kesimlerin ortaya çıkaracakları provokasyonlara da hazırlıklı olmak gerekiyor.
Silahın avantajlarını yitirmek istemeyenlerin de meydanı boş bulup elindeki silahı halka doğrultmak isteyenlerin de karşısında durmak gerekiyor.
Revizyon,restorasyon ve yeniden inşa çalışmaları yapılırken zaman zaman yıkılacak duvarların,düşecek tuğlaların hesabını yapıp  yola çıkmak gerekiyor. Çünkü artık bu yoldan dönmenin mümkün olmayacağını herkesin kabul etmesi gerekiyor.
Bu aşamadan sonra atılan adımların gerisinde kalmak da verilen sözden caymak da büyük kayıplara neden olacaktır. Bu nedenle herkesin ve herkesimin dönemin hassasiyetlerine göre hareket etmesinde fayda var.
Öcalan’ın newroz açıklaması devlet ile yürütülen müzakerelerin artık somut adımlar aşamasına geldiğini gösteriyor. Açıklama devlet ile millet bütünlüğünün eşit, demokratik ve paylaşımcı bir anlayışla sağlanması öneriliyor. Bu öneriler gerçekleştirilirken herkes taşın altına elini sokmak zorunda yoksa yılların yıkımının içinden çıkmak zor olacak.