Müzelerin turizm faaliyetindeki yerinin ne denli önemli olduğunu sanıyorum uzun uzadıya açıklamaya gerek yoktur.

Herkesin malumu olan bir konu olmakla berber burada açıklamak istediğim konu Batman’ın Mezopotamya ve pek çok uygarlığın tarih boyunca yaşadığı bir coğrafya da olması sebebiyle mevcut müzenin turizm açısından tek başına yeterli olmadığını Batman’daki müze sayısının artırılması ve bilhassa orijinal ürünlerin sergilenmesinin daha doğru olacağını düşünüyorum.

Yanlış hatırlamıyorsam Hasankeyf’te ve diğer ilçelerde bulunan arkeolojik buluntular Batman müzesi açılmadan evvel Mardin’e gönderiliyordu. En azından öyle biliyorum. İşin doğrusunun ne olduğunu ilgili yetkililer daha iyi bilir. Yazımızı okurlarsa belki bizi bu konuda daha geniş olarak aydınlatırlar. Eğer öyle ise büyük olan yapıtların Batman kent merkezinde kurulacak bir açık hava müzesi ya da arkeoloji müzesi olarak yeniden Batman’a getirtilip yeni bir müzenin daha Batman’a kazandırılmasının faydalı olacağına inanıyorum.

Öte yandan Kültür Müdürlüğü bünyesindeki müze ile ilgili olarak fikrimi belirtmek gerekirse açık ve kapalı alanıyla gerçekten çok güzel tasarlanmış ve büyük şehirlerdeki müzeleri aratmayan bir dokusu var. Ancak sergilenen eserlerin bazılarının orijinal değil de kopya ve temsili eserler olması müzenin dokusuna gölge düşürüyor. Oysaki benzer ürünlerin çok daha fazlası Anadolu’daki pek çok müzede sergilediklerinin dışında fazladan bulunan eserler depolarında saklı duruyor. Oradaki eserlerin Batman müzesine kazandırılması için yapılacak bir çalışmanın olumlu sonuçlanacağı kanaatindeyim.

Orijinal eserlerin bulunduğu bir müzede gezmenin verdiği keyif ve tarihte yolculuk edercesine yaptığınız tahayyülü taklit eserlerde bulmak ne yazık ki mümkün olmuyor. Turizm açısından Batman’ın merkezinde tarihi kalıntı ve doğal güzellik olmadığından Hasankeyf’e gelen turistlerin kent merkezini de ziyaret edip gezmelerini, kent merkezinin de turizm pastasındaki payını alabilmesi için doğal ve tarihi dokular oluşturulabilir. Köşemde bu tür çalışmalar ile ilgili farklı yazılar yazdım. Sitemizden merak eden okurlar yazı arşivinden bu yazıları görebilir. Tamamen kentimi sevmek ve gelişmesi için gösterdiğim çabanın ürünü olan yazılar.

Konu müzelerden açılmışken amacımız da turizm iken ülkemizde ve dünyada turist çekmek için şehirlerin pek çoğu doğal mekânlar ya da mimari çalışmalar ile ilgili projeler yürütmektedir. Konya’da Kelebek Vadisi, Çin’de Lale Denizi, Malezya’da Petronas İkiz Kuleleri veyahut da İstanbul’daki Tematik Akvaryum vb. daha pek çok örnekler verilebilir.

Batman da elbette bu kadar büyük projelerin olmasını beklemek saflık olur. Ancak yine kendi olanaklarımız dâhilinde belli başlı müzeler kurabiliriz. Örneğin şahsi eserler müzesi gibi bir müze kurularak burada zaman zaman yerel ve ulusal basına yansımış kişisel koleksiyonları olan vatandaşların eserlerinin sergilendiği bir müze hiç de fena bir fikir gibi durmuyor. Eski eşya koleksiyoncuları ve yöresel bebek yapan sanatçıların koleksiyonları gibi veyahut da çeşitli sanat eserleri olan yerel sanatçıların eserlerinin sergilenebileceği bir sanat müzesi olabilir. Yüksek bir bütçe de gerektireceğini sanmıyorum. Bir binanın tahsis edilmesi yeterli olur. Değişik salonlarda değişik eserlerin sergilendiği bir müze olabilir. Mesela eğer duruyorsa ilk petrol sondajındaki at başı ve yahut da buna benzer Batman tarihindeki simgesel eski eşya araç vs. ürünler sergilenebilir. 

Daha farklı ve zengin fikirler ile kentin gelişimi adına düşündüğünüz projeleri sosyal medya hesaplarından sizler de paylaşabilirsiniz. Bu yazılarla amacım kent kültürü, kentlilik bilinci kazandırmak kentin en önce bizlerin nazarında değerini yüceltmek ve çocuklarımıza kültür düzeyi yüksek bir yaşam alanı oluşturmaktır.

Bir kentin gelişip büyümesi her şeyden önce o kenti sahiplenmek, sevmek, gelişmesi için o kente katkı sunmak gerekir.