**Yıllarca tarihin gölgesinde yaşayan Hasankeyf ve Gercüş, makus talihlerini yenmek istiyor. 12 Bin yıllık Hasankeyf, artık yeni yerleşim birimi için gün sayıyor. Hasankeyf ile Midyat arasında kalan Gercüş ise bürokrat yetiştirdiği kadar ünlü bağlarıyla üretimde söz sahibi olmak istiyor.

**Göçerler, sıcak mevsimle birlikte yayla yolculuğuna başladı. Kilometrelerce yolu göze alan göçerler, serin bölgeye giderken gelenek ve göreneklerinden de ödün vermiyor. Hasankeyf’in hemen yanı başındaki Dıfne (Üçyol) köyünün kaderini değiştirecek butik otel de bu yıl konuklarını ağırlayacak. Yine Gercüş’ün 100 yıllık 50 odalı ve iki katlı tarihi konağı turizme kazandırılacak.

HASANKEYF’TE YENİ DÖNEM…
Yıllarca tarihin gölgesinde yaşayan Hasankeyfliler için artık yeni bir dönem başlıyor.

12 Bin yıllık bir tarihi mekandan ayrılacak Hasankeyfliler, şimdi de Raman dağı eteğine komşu oluyor.

850’yi aşkın konuta yerleşecek Hasankeyfliler, yeni yerleşim birimindeki eksikliklerin giderilmesini bekliyor. Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, yeni yerleşim biriminden de umutlu. Dört mahalleye verilen isimler anlamlı; Kültür, Raman, Dicle ve Eyyubiler... Bu mahalleler artık yeni yerleşim birimindekilerin birer adresi.

12 Caddeye de anlamlı isimler verilmiş. Aralarında El Ceziri, Şeyh Sevinç, Sultan Süleyman Eyyubi, Akkoyunlu ve Hasankeyf eski Belediye Başkanlarının adının da verildiği yeni yerleşim biriminde de zengin kütüphaneler var.

Kültürel Park’ta 7 tarihi eser bir arada… Malabadi köprüsünün benzerinin yapıldığı Kültürel Park alanı tam bir gezi güzergahı olacak. Belki de Hasankeyf’in en güzel yerlerinden biri de Kültürel Park alanının olduğu bölge olacak.

Hasankeyf’in hemen çıkışındaki Üçyol (Dıfne) köyünün de kaderini değiştirecek butik otel, yerli ve yabancı konukları ağırlayacak. 9 Mağaraya eklenen resepsiyon bölümü, yörenin taşlarından yapılmış. Tamamen yörenin dokusuna uygun yapılan butik otel, birkaç ay sonra kapılarını konuklara açacak.

Bu güzergahtan geçen tünel ise ayrı bir hava katacak Dıfne bölgesine…

GERCÜŞ, TURİZMDEN KOPMAYACAK
Hasankeyf ile Mardin arasındaki 6 Bin nüfuslu Gercüş ilçesinde de tarihi konaklar ilçeyi ayakta tutuyor.

Gercüş Belediye Başkanı Gündüz Günaydın ile ilçe girişinde karşılaşıyoruz. Bize yanı başımızdaki tarihi konakları gösteriyor ve ekliyor; “Başta Hükümet konağının dibindeki iki katlı 100 yıllık ve 50 odalı konağın restorasyonu tamamlanırsa Turizm Bakanlığına diğer konaklar için de talepte bulunacağız. Gercüş, bürokrat yetiştiren bir ilçedir ama bir o kadar tarihi dokuyla yaşamıştır. 300-400 Yıllık konakları turizme kazandırırsak neden ilçemiz Midyat ve Hasankeyf kadar gündeme gelmesin…”

Gercüş, önemli bir turizm güzergahında. Turizm ağırlıklı projeler hayata geçirilirse göçü de durdurmuş olur.

GÖÇERLER YOLLARDA
Van, Bingöl, Hakkari ve Muşlu göçerler, kış ve baharı geçirdikleri Batman’dan ayrılıyor. Sıcaklar kendisini hissettirince göçerler de bir bir sürüleriyle birlikte yayla yolculuğuna başladı.

Batman-Hasankeyf karayolu şu günlerde sürülerle dolu…

Bu yıl yağışlar uzun sürünce göçerler, rötarlı olarak yaylalara çıktı. Bir süredir süt ürünleriyle yöre ekonomisine katkı sunan göçerler, artık kış mevsimine kadar yaylalardan inmeyecek. Göçerler, atalarından kalan gelenek ve göreneklerinden ödün vermiyor. Kıl çadırları ve yerleşik hayattan uzak bu insanların çileli yaşam öyküsü bambaşka.

Batman’ın ekonomisinin üçte birini de besiciler sırtlıyor. Bir dönemler Batman, canlı hayvan ihracatıyla gündemdeydi. Besiciler, büyük ve küçükbaş hayvanları Gaziantep’e, ardından da Ortadoğu ağırlıklı ülkelere gönderirlerdi. Şimdi o ihracat yok, yine de bölgede tarımdan sonra besicilik şehrin olmazsa olmazlarındandır.

Petrol ve turizm kadar besicilik sektörü Batman’ın olmazsa olmazıdır.

Bugün de memleketin manzarası bu.