Geçtiğimiz hafta içerisinde Mardin'de önemli bir etkinlik vardı. Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) tarafından ortak finanse edilen Mardin'deki toplantıya, mensubu bulunduğum bir sivil toplum örgütü adına katılım sağladım.

Toplum yararına olduğuna inandığım her etkinliğe imkanlarım ölçüsünde katılmak istediğimden, Mardin'deki toplantıyı da önemsedim ve katıldım.

Etkinliği organize eden kamu kurumundan da kısaca söz edeyim.

Eskiden tüm dernek, sendika, oda ve vakıfların yasal denetimlerini yapan 'Dernekler Dairesi Başkanlığı' diye bir yapı vardı. Bu birim, 'Sivil Toplum İlişkiler Genel Müdürlüğü' olarak isim değiştirdi. (Sivilleşme cihetiyle bunu güzel bir gelişme olarak değerlendiriyorum.)

Batman'daki dernekler müdürlüğü de haliyle 'Sivil Toplum İlişkiler İl Müdürlüğü' ismini aldı. Sivil Toplum İlişkiler Batman İl Müdürü Sayın Zeynettin Şirinoğlu'nun da katılımıyla Mardin'deki etkinliğe katıldık.

**

Mardin'e üç kilometre mesafedeki bir hotelde, 'Sivil Toplum Günleri' adı altında düzenlenen seminere/etkinliğe, Mardin Vali ve kamu yöneticileri dışında, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Adnan Zengin, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Sivil Toplum ve Temel Haklar Sektör Yöneticisi Maxime Montagner, Batman, Diyarbakır, Mardin ve Şırnak’tan toplam 100 STK ve Kamu temsilcisi katılmıştı.

Çok geniş bir salonda, iki gün boyunca sabahtan akşama kadar kapalı salon toplantıları, atölye çalışmaları şeklinde bir arada bulunduk.

Hotelde kaldığım her iki gecede de, Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sayın Adnan Zengin ile sohbet olanağım oldu.

Eleştirmek için söylemiyorum; çoğu STK ve kamu temsilcisi, gece geç vakte kadar ya Mardin'i gezerek, ya dinlenerek, ya da hotelin hamam, sauna, havuz vs hizmetlerinden yararlanmak suretiyle vakitlerini geçirdi.

Şahsım, bir elin parmağını geçmeyen katılımcı ile Sayın Adnan Zengin'e, dilimiz döndüğünce sivil toplum örgütlerinin sıkıntılarını anlatmaya çalıştık...

Batman'daki birçok faaliyetimizden örnekler vererek, gönüllülük temelinde, toplum yararına çalışmaların önemi üzerinde durdum, sivil toplum örgütlerinin her zeminde doğruları savunarak hizmetlere öncülük ettiği gerçeğine işaret ettim.

**

AB UYUM SÜRECİNİN DESTEKLENMESİ...

Yakın zamanda İtalya'ya gidip, o ülkenin sivil toplum örgütleri hakkında araştırmalar yapan, Avrupa Birliği normları konusunda bilgi sahibi olan Sayın Zengin'le, sivil toplum örgütlerine bakış açımız örtüşüyordu.

Ülkedeki bütün sivil toplum örgütlerinden sorumlu daire başkanı olan Adnan Zengin, kamunun, pek çok konuda sivil toplum örgütlerinin gerisinde olduğunu belirtiyor, bu etkinlikteki esas amacın kamu yöneticilerinin STK'larla diyalog becerilerinin artırılması olduğunu ifade ediyordu.

Toplantı gözlemlerim, daire başkanımızın sohbetimizdeki ifadeleriyle örtüşüyordu.

'Kamu-STK Buluşması'nın amacı, toplantıda anlatıldığı gibi, bize flash belekte sunulan bilgilerde de şöyle özetlenmişti:

"Amacı; yerel düzeyde Sivil Toplum Kuruluşları ve Kamu Sektörü arasında daha fazla iş birliği, iletişim ve ağ oluşturmak için ortak bir platform yaratmak. Sivil Toplum Kuruluşları ve kamu sektörü temsilcilerinin görüş alışverişinde bulunmasına, birbirlerinin çalışma dinamiklerini anlamasına, yerel düzeyde ileriye dönük etkileşimlerde istifade edilebilecek verimli iş birliği yolları ve iletişim kanalları geliştirmelerine yönelik bir fırsat sağlayacak şekilde tasarlamıştır.

Demokratik yapı ve süreçlerin, temel hakların ve hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesine katkı sağlayarak AB uyum sürecinin desteklenmesi.

İlgili sektörler, ve özellikle temel haklar alanındaki, politika ve karar alma süreçlerinde aktif olarak yer alacak kapasiteye sahip, dinamik bir sivil toplumun desteklenmesi.

**

KAMU GÖREVLİLERİNİN SİVİL TOPLUMU TANIMASI...

Türkiye ve AB üye ülke sivil toplumları arasında diyalog ve kültürlerarası değişimin geliştirilmesi.

Yerel Gündem21: Sürdürülebilir kalkınma ve çevre sorunlarının çözümüne yönelik Eylem Planı (BM Rio Yeryüzü Zirvesi 1992)

- Genel amacı sivil toplumun karar mekanizmalarına katılmasını ve yerel yatırımlarda söz sahibi olmasını sağlayarak, yerel yönetişimi güçlendirmek Sonuç 1. Sivil toplum kavramı ve rolünün kamu görevlileri tarafından anlaşılması, ve kamu görevlilerinin diyalog becerilerinin arttırılması,

Sonuç 2. STK - kamu işbirliğinin sağlanması için merkezî düzeyde kurumsal düzenlemelerin güçlendirilmesi ve 'İş Birliği Uygulama Becerisinin' geliştirilmesi,

Sonuç 3. Merkezi Hükümet ve yerel STK’ların yerel düzeydeki temsilcilerinin STK’ları karar alma süreçlerinde teşvik etme ve destekleme konusundaki bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi."

Yukarıda görüldüğü gibi, temel hakların ve hukukun üstünlüğünün savunulması, AB uyum sürecinin desteklenmesi önemli hedef olarak belirlenmiş. Mardin'den önce başka kentlerde de benzer etkinliklerin gerçekleştirildiğini de bu arada öğrendim.

Konu önemli. Yarın ki yazımda da son olarak Mardin'deki etkinlik ile ilgili olarak sivil toplum örgütleri ve kamu işbirliği hakkındaki görüşlerimi sizlerin takdirlerinize sunmak isterim.

Devamı yarın