Değerli Okurlar, dünyanın ahrete bakan yüzü hariç, önemsiz ve değersizliğine inanıyorum. O nedenle her zaman Kus Bin Saide’nin irad ettiği hutbe, mükemmel konuşma aklıma geliyor.

Peygamberimiz döneminde yaşamış ünlü Arap Hatip Kus Bin Saide, kızıl bir deve üzerinde yaptığı konuşma ile tarihe geçmiş. Çok güzel ve düşündürücü sözleri yeni nesil okurlarıma da arz etmek isterim:

“Ey insanlar! Geliniz, dinleyiniz, belleyiniz, ibret alınız. Yaşayan ölür. Ölen fenâ olur. Olacak olur. Yağmur yağar, otlar biter. Çocuklar doğar, analarının babalarının yerini tutar. Sonra hepsi mahvolup gider. Hadiselerin ardı arkası kesilmez. Hemen birbirini takib edip kovalar. Kulak veriniz, dikkat ediniz! Gökte haber, yerde ibret alacak şeyler var.

Yeryüzü bir ferş-i eyvân, gökyüzü bir yüksek tavan. Yıldızlar yürür, denizler durur...

Yemin ederim Allah’ın indinde bir din vardır ki, şimdi bulunduğunuz dinden daha sevgilidir ve Allah’ın gelecek olan bir peygamberi vardır ki, gelmesi pek yakın oldu. Gölgesi başınız üstüne geldi. Ne mutlu o kimseye ki, ona iman edip de o dahi ona hidayet eyleye. Vay ona isyan ve muhalefet eden bedbahta. Yazıklar olsun ömürleri gaflet ile geçen ümmetlere!

Ey İyad halkı! Hani dedeler, nerede babalar, hani hastalar ve ziyaretçileri? Nerede o bina kurup yükselten, yaldızlayıp süsleyen Âd ve Semûd kavimleri? Hani, mal, hani evlat? Nerede o haddi aşıp azan, mal toplayıp biriktiren, hani dünya varlığına mağrur olup da kavmine: ‘Ben sizin tanrınızım!’ diyen Firavun ile Nemrud?

Onlar sizden daha zengin ve kuvvetli değil miydiler? Bu kara toprak onları değirmeninde öğütüp toz etti, dağıttı. Kemikleri bile çürüyüp dağıldı. Evleri yıkılıp ıssız kaldı. Yerlerini yurtlarını şimdi köpekler şenlendiriyor.

Sakın onlar gibi gaflet yoluna gitmeyin. Her şey fanidir. Baki olan ancak Allah’tır ki, mabud ancak O’dur. O’nun eşi, benzeri ortağı yoktur. O doğmamış ve doğurtulmamıştır. Evvel gelip geçenlerde bize ibret alacak şey çoktur. Ölüm ırmağının girecek yerleri var ama, çıkacak yeri yoktur. Büyük, küçük hep göçüp gidiyor. Giden geri gelmiyor. Katiyetle anladım ki, herkesin başına gelen benim de başıma gelecek, ben de öleceğim.”

Bunun üstüne yorum yapmaya gerek var mı, sanmıyorum. Irk, renk, mal, mülk, servet, güç, kudret, çokluk, silah vs üstünlüğüne güvenen, övünen, gururlananlar, gerçekler böyle. Duymuş muydunuz?..

İLUH DERESİ ‘TEZ’ KONUSU!..
Bu kentin en önemli ve en büyük sorunlarından birisidir İluh Deresi problemi…
Batman’a ayak bastığımda çocuktum, İluh Deresi kanayan bir yara idi…
Bu derenin ıslahı hala gerçekleşmedi…
Kaç kez yerel seçim yapıldı, kaç iktidar yerelde bizi yönetti, çetelesini tutmadım…
Sorunumuz hala devam ediyor…
**
**
41 yıl önce Batman’a taşınmıştık.
Dile kolay, 41 yıl…
O zamanlarda İluh Deresinin pis kokuları yaz gecelerinde kenti yaşanmaz hale getiriyordu…
Merhum Halamın evi İluh deresinin kenarındaydı…
Ne zaman halamın evini ziyaret etsem, rahatsızlanırdım…
Buna rağmen hala çocuklarını ziyaret etmeden durmazdım…
Aradan 41 yıl geçmiş, hala derenin kalıcı ıslahı sağlanmamış…
**
**
Önceki gün 19 Mayıs İlkokulunun tam karşısındaki boru hattından lağım sularının dereye aktığını gözlemleyince, bu yazıyı yazmak ve eleştiri yapmak kaçınılmaz oldu…
Hele gazetemizde yer alan İluh Deresi ile ilgili bir haber üzerine, bu konuda değerlendirme yapmak farz oldu!..
Önce habere bakalım; “Batman’ın kangrenleşen sorunlarından İluh deresi, Yüksek Mimar Serhat Kaya’nın yüksek lisans tez konusu oldu. ‘İluh deresi ıslah çalışması ve yerinde yerlisi ile kentsel dönüşüm’ konulu tezi onaylanan Kaya, petrol kentini ikiye ayıran derenin tüm yönlerini kaleme aldı. Islahı ve kentsel dönüşümü, Türkiye’nin yanı sıra Dünya’daki örnekleriyle ele alan Kaya’nın tez çalışması önümüzdeki günlerde Batman Çağdaş’ta yazı dizisi olarak yayımlanacak.”
**
**
Haber böyle.
Nihayet bir hemşehrimiz İluh Deresi problemini yüksek lisanz tez konusu yaptı…
Başırılar diliyorum. O tez konusunu sabırsızlıkla bekliyeceğim.
İluh Deresi üzerine sayısız makalelerim var.
Sadece makalelerle değil, sivil toplum cihetiyle de her zaman alanda oldum.
Sahi ne zaman İluh Deresi ile ilgili kentsel dönüşüm projeleri hayata geçirilecek?
Öteki yönetimler yapmadı, hayata geçiremedi, Kayyumlu yönetimden de umut keselim mi?
Görünen odur ki mevcut geçici yönetim de bu konuda bir adım atmayacak…
Batman halkı olarak bunu hak ediyoruz…
Zira her toplum layık olduğu şekilde idare edilir…