Herkesin kendi çalışma alanı ile ilgili olarak önemli saydığı bir başlangıç noktası vardır. Bu gerek halklar açısından gerekse meslek grupları açısından hemen hemen aynı şekilde kabul görmektedir. Bu etkinliklerin bir kısmı uluslar arası kuruluşlar tarafından belirlenir, bir kısmı ulusal merkezler tarafından belirlenir bir kısmı ise o mesleğin ve ilişkili olduğu taraflar tarafından belirlenir.
Kürtlerin de artık beli günlerin bulunuyor. Bu günler zaman geçtikçe ortak değerler haline geliyor ve ona göre bir anma veya kutlama gerçekleşiyor.
Bu günlerden biri de Kürt Gazeteciler günüdür. Basın yayın alanında çalışan Kürtler 22 Nisanı Gazetecilik bayramı olarak kutlamaktadırlar. Nedeni ise ilk Kürtçe gazetenin bu tarihte çıkarılmış olmasıdır.
22 Nisan 1898 tarihinde Mısırın Kahire kentinde ilk Kürt gazetesi olan ve Kürtçe Türkçe olarak yayımlanan Kürdistan Gazetesi Bedirhan Beyin oğullarından Mikdad Mithat Bedirhan tarafından çıkarılır. (4 sayfalık gazete 1898'den 1902'ye kadar toplam 31 sayı çıktı. 1 ile 23 arasındaki sayıları on beş günde bir, 24 ile 31 arasındaki sayıları ise ayda bir yayımlandı.
1 - 5 sayıları Mikdad Mithad Bedirhan'ın sahibi ve yazı müdürlüğüyle Kahire'de basılmıştır. Mikdad Mithad göğüs hastalığından öldükten sonra kardeşi Abdurrahman Bedirhan sorumluluğunu üstlenmiş ve 6 -19 sayıları Cenevre'de, 20 – 23 sayıları Londra'da, 24 - 29 sayıları Folkestone'da, 30 ve 31 sayıları Cenevre'de basılmıştır.)
O günün koşulları arasında bir gazeteyi çıkarmak ve bunu ta Mısırdan ülkeye göndermek oldukça güç bir işti ve Bedirhaniler bu güç işi başaran ailelerden biri oldu. Sürgün yaşamında başlayan bu faaliyetin ne kadar zahmetli ve önemli olduğu bugün daha iyi anlaşılıyor.
Kürt basını elbette uzun dönemler zahmetler çekmiş bir alandır. Hem maddi hem de yaşamın yasakçı zihniyetleri bu alana hayatı her daim dar etmek için uğraşmışlardır.
Türkiye’de özellikle 1990’lardan sonra Kürt basınında gelişmelerin daha hızlı yaşandığına tanıklık etmekteyiz. Lakin bu gelişmeye paralel bir gelişme daha vardır ki o da geleneksel baskı ve sindirme politikalarıdır.
Bu alanda çalışan birçok basın mensubu yaşamını yitirdi. Kürt basın geleneğini sürdüren gazetelerin dağıtımcıları, muhabirleri, yazarları, sorumluları öldürüldü. Ape Musa, Cengiz Altun, Hafız Akdemir ve Gurbeteli Ersöz ve yoldaşları bu mirası takip ederken yaşamını yitirenlerdir. Onların mirasını sürdürmeye çalışan Kürt gazeteciler de ya yaşamlarını yitirdiler ya da tutuklanarak veya göç ederek yaşamaya devam etti.
Bu nedenle de Kürt gazeteciler bir milat olarak kabul ettikleri 22 Nisan’ı Kürt Gazeteciler günü olarak bayram havasında kutlamaktadırlar.
ÖZGÜR BASIN
Günümüzde güçler ayrılığı ilkesinin benimsendiği ülkelerde basın artık bir erk olarak kabul edilmektedir. Hatta basın için dördüncü güç tanımlaması yapanlar da az değildir. Özgür basın ve halkın olayları ve gelişmeleri öğrenme hakkı demokratik ülkelerde vazgeçilmez temel hak olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle basına baskı uygulanması, sansür ve benzeri uygulamalar kabul edilmemektedir. Çünkü bu alana uygulanan baskı ve sansür halkın gerçekleri öğrenmesini engellemeye yöneliktir. Bu da güçlü olanların diktatörlüğünü yaratır. Halkın hak ve hukukunun çiğnenmesine neden olur. Toplumun yanlış yönlendirilmesine sebebiyet verir. Gerçekler gizlenir ve yaraların derinleşmesine neden olur.
Basını ve gücünü elinde bulunduranlar eğer baskı ve sansür konusunda da etkin olmuşlarsa o zaman toplumun doğru gidişatını da yönlendirme gücüne sahip olurlar. Toplumu istedikleri gibi yönlendirerek sonuçlarına ulaşmaya çalışırlar. Bu nedenle basının özgürlüğü çok önemlidir.
Kürtler için ise özgür basın varlık ve yokluk nedenidir. Bütün kesimler bunun farkında oldukları için de bu alandaki baskılar daha sert olmaktadır. Kürt gazetelerinin bombalanması, sansürlenmesi, çalışanlarının öldürülmesi ve tutuklanmasının ardındaki gerçek neden gerçeklerin gizlenip gizlenmemesi meselesidir.
Bütün baskılara rağmen Kürt basını günümüzde yayınlarını sürdürmektedir. Birçok basın çalışanı halen ceza evlerinde bulunmaktadır. Daha özgür bir basın ve tutuklu gazetecilerin özgür bırakılması dileğiyle Kürt Gazeteciler gününü 117. Yılında kutluyoruz.