Arkadaşlarla konuşuyoruz da “nerede o eski bayramlar” diyesimiz geliyor.

Mahallelerde çocukların gruplarla sel misali kapılara gelişi ve “idave pirozik be” diyerek şekerlere saldırması çok mu çok gerilerde kaldı.

Artık çocuklar eskisi gibi şeker toplamıyor.

Artık çocuklar eskisi gibi bayram oyunları oynamıyor.

Artık çocuklar eskisi gibi kapıları tıktıklamıyor.

Bunun sosyolojik, psikolojik ve akademik araştırması yapılabilir. Ama ben direkt sonucunu merak ediyorum.

Ama hiç mi hiç mutlu da değilim.

Hadi bizim gibi geniş ailelerin illa ki geleni gideni bir dünyadır. Ama öyle insanlar var ki sırf bayramda birileri kapılarını çalsın da kendilerini değerli hissetsin diye bekleyen onca insan var ki.

Mesela ülkenin farklı yerlerinden buraya atanmış memurlar, bunların burada kimi kimsesi yoktur. İşte bunlar kapılarının çalınmasını beklerler.

Mesela haramzede, büyük tanımaz kişiler, bayramda büyüklerini ziyaret etmez. İşte bunların yakınları kendilerinden görmedikleri/ göremedikleri sıla-yı rahm ilkesini mahallenin çocuklarından beklerler.

O yüzden de bayramlar bizim için önemli günlerdi, halen de öyle.

Birde bayramı Allah (CC)’ın bir emri, Rabbimin özel bir günü değil de, tatil diye belleyenler var. Yahu, bir bayram olsun evinde dur be adam. Tatil bakımından zaten dünyanın önde gelen ülkesiyiz, maşallah. Bir dini vecibe olan bayram da bari evinde dur da kapını Müslümanlara aç.

Ayrıca, bayramı kalli (kavurma) anlayanlara da bir not; önce bir araştır da gör kurban ritüelinin kaynağı nedir diye. Sen kes hayvanı, sonra da kuralına göre dağıtma, kalli yap ve aylarca ye. Ondan sonra da vırrıki, vıjjıki ol. Beter ol.

O hayvanda fakirin, fukaranın, gurebanın hakkı var, unutma.

Sen de ye, yakınların ve komşuların da. Ama özellikle ülkemize muhacir olarak gelmiş olan Suriyeli dostlarımıza ensar ol. Onları gözle, kolla.

Ya Rabbi, İslam ümmetinin yaşadığı yerlerdeki Müslümanları koru.

Ya İlahi, Müslüman coğrafyalarda yaşanan katliamı durdur.

Ya Kahhar, sen yeryüzünde katliam yapanların soyunu kurut.

Ya Rahman, tüm gezegende yaşayan insanları, hak ile yaşamalarını nasip et.

Ya Rahim, masumları soysuzların esaretinden kurtar.

Bu mübarek Kurban Bayramı hürmetine, ülkemdeki ve dahası bölgemdeki fitne ateşinin bir an önce sonlanmasını, başta Suriye olmak üzere emperyal güçlerce tarumar edilen bölgelerin huzura kavuşmasını, can, mal, namus güvenliğinin sağlanmasını Yüce Rabbimden dilerim.

Amin.

Kurban Bayramımız mübarek olsun.