Çözüm süreci ile başlayan sinir gevşemesi ve çözüm umudu ile birlikte, kentimizde de kültürel etkinliklerin etkisi hissedilmeye başlandı. Toplumun rahatlaması ve kendini farklı yönlerden geliştirmesi için ekmek ve su gibi bir ihtiyaç olan kültürel aktiviteler ne yazık ki yaşanan dramatik ve trajik yaşam nedeniyle göz ardı edilmek zorunda kalıyor.
Hata insanların bunca sıkıntısı varken kültürel etkinlikler de nereden çıktı eleştirilerini yapanların sayısı da az değil. Bu söylemler karşısında bu etkinliklerin sürdürülmesi gerektiği yıllardır bir tartışma konusu ve biz kültürel etkinliklerin yapılmasının bir zorunluluk olduğu fikrinde ısrarcı olmaya devam ediyoruz.
Bunca iş içinde ve karın doyurmanın bile sorun olduğu bir dönemde kültür ve sanat çalışmalarında diretmenin eleştirilerini göğüslemenin zorlukları ile bugünlere gelindi. Batman Kültür ve Sanat Festivalini düzenliyor diye Belediyeye eleştiriler yapıldığı hatırlanmalıdır. Sadece geçim sıkıntısı çeken halk tabanında değil kentin idarecisi ve adalet dağıtıcısı konumundaki insanların bile bu etkinlikleri gerekçe göstererek eleştiri yaptıklarını biliyoruz.
Bütün bu eleştirilere rağmen kentin kültürel gelişim çalışmaları kendine bulduğu akaklardan akmaya devam etti. Kültürel çalışmaları destekleyenlerin de hakkını yemeyelim. Çünkü bu çalışmalar bugüne kadar gelebilmiş ve ilerleme kaydetmiş ise bunda eleştiriler göğüsleyerek işlerini sürdürenlerin emekleri göz ardı edilmemelidir.
KÜTÜPHANE HAFTASI ETKİNLİKLERİ
Bu girişten sonra gelelim ilimizde bu hafta ön plana çıkan iki önemli aktiviteye. Bilindiği gibi bu sene 49. Kütüphane haftası etkinlikleri kutlanmaktadır. Bu çerçevede hummalı bir çalışmanın yapıldığını görmek sevindirici olmuştur.  Gerek Milli Eğitim İl Müdürlüğü, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü bünyesinde gerekse Batman Üniversitesi tarafından düzenlenen değişik etkinliklerle 49. Kütüphane haftası kutlamaları gerçekleştirildi. Düzenlenen etkinliklerde kitap okuyanların ödüllendirilmesi ve kitap okumanın teşvik edilmesi sevindirici bir tablo olarak kayıtlara geçirilmelidir. Kitap okuma sıralamasında girmeye çalıştığımı AB ülkeleri arasında sondan 2. sırada bulunmamız elbette bulunduğumuz konumu göstermesi açısından oldukça çarpıcı bir durumdur. Kitap okumadan, bilgi sahibi olmadan kültürel ve toplumsa ilerlemeyi diğer ülkeler gibi sağlamanın imkânının da bulunmadığını belirtmek gerekir. Ancak burada yeri gelmişken belirtmek gerekir ki kitap okumaya teşvik etmek kadar önemli olan diğer bir husus ise kitap yazanların teşvik edilmesi ve korunup kollanmasıdır. Yazarlarına, düşünürlerine, Şairlerine sahip çıkmayan bir toplumun kültürel ilerlemesinin mümkün olamayacağını da bilmek gerekiyor. Üniversitenin konferans salonunda Kütüphane ve dokümantasyon Daire başkanlığınca düzenlenen etkinlikte Batmanlı yazarlar için de bir imza standı açılmıştı.10 Civarında yazar, şair ve çevirmen arkadaşın eserlerini imzalamaları için yapılan çalışmada kent bürokrasisinin “B” si yoktu. Yerel yönetim de yoktu. Siyasetçilerden de AKP il Başkanı dışında kimse yoktu. Hemen belirtelim ki davet edilen yazar, şair ve çevirmenlerin eserleri hem Türkçe hem de Kürtçe kitaplardan oluşmaktaydı. Yani anlayacağınız isteyen istediği gibi destek çıkabilirdi ancak destek yoktu. Vali Vekili Soner Karataşoğlu ve Rektör vekili stantları gezip yazarları tebrik ettiler. Bu eksikliğe rağmen etkinliğin başarılı geçtiğini de belirtmek gerekiyor. Bu vesile ile Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanını da buradan kutlamak istiyorum. Tabi bu etkinliklerin yapıldığı diğer alanlar da oldu. Özellikle Gülistan caddesinde kitap okuma etkinliğinin sevindirici bir adım olduğunu ve farklı olduğunu belirtelim. Sürekli basın açıklamaları için kullandığımız bu alanın çözüm sürecinden sonra kültürel etkinliklere ev sahipliği yapabileceği de görülmüş oluyor.
BATMAN 4. TİYATRO GÜNLERİ
Haftanın diğer etkinliği ise Batman Belediye Başkanlığınca bu yıl dördüncüsü düzenlenen Tiyatro haftası etkinlikleri. 27 Mart Dünya Tiyatro gününde açılışın yapılmasının anlamlı olduğunu belirtmek gerekiyor. Dünya tiyatrosu ile Kürt Tiyatrosunun gelişim süreçlerinin anlatıldığı açılıştan sonra oyunların sergilenmesine başlandı. Etkinlik 27–31 Marta arasında gerçekleştirilecek. Belediye Başkan vekili Serhat Temel’in verdiği bilgiye göre bu süreçte 12 Tiyatro topluluğu hazırlamış oldukları oyunlarını sergileyecekler. Bu hafta tiyatro severlerin keyifle geçirecekleri bir hafta olmasını diliyoruz.
Bu etkinliklerin yapılmasının sevindirici olmasının yanında insanı umutlandıran diğer olgu ise etkinliklerin ilgi görmesi. Takip ettiğimi etkinliklerde salonun dolu olması sanat ve kültür adına sevindirici gelişmeler olarak görülmelidir. Bundan sonra kentin kültür ve sanat gelişimine daha fazla ağırlık verilmesi gerektiği de artık bir ihtiyaç olarak karşımızda duruyor.
Bu vesile ile her iki etkinlikte de görev alan ve katkı sunanları kutlarken bu alana daha fazla ilgi gösterilmesi gerektiğini de hatırlatmak istiyoruz.