Batman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde son dönemde sessiz sedasız bir hareketlenme gerçekleşiyor. Selahattin Ortaboy döneminde yeni binaya taşınılması ile birlikte Müdürlük mekan olarak rahat bir ortama kavuşmuştu. Ortaboyun ekmekli olmasından sonraki dönemde nasıl bir yol izleneceği merak ediliyordu.
Bir vekalet döneminden sonra Müdürlük aktivitesinin geliştirilmek istenmesinden mi veya başka gerekçeleri mi vardı bilmiyoruz ama İlimize Komşumuz Siirt’ten bir atama yapıldı.Yeni Müdürümüz Cengizhan Başaran da kısa sürede kendini ispatlamak için çaba gösterdi ve bu süre Siirt İl Müdürlüğüne geri gitmesi ile tamamlanmış oldu.
Bu atamadan sonra da Müdürlükte ne olacağı konusunda bir beklenti hasıl oldu. Bu beklenti daha evvel kısa bir dönem vekalet görevini sürdüren İhsan Aslanlı’nın vekaletten atanması ile giderilmiş oldu.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerindeki insanların kendi alanları ile ilgili olarak yeterli bilgiye sahip olmaları, diyalog kurmada ve hareket halinde olmada mahir olmaları gerektiği açık. Çünkü en hareketli alanlardan birisi bu alan. Hele hele ilimiz gibi yeni kentleşen yerlerde sistemi oturtmak çok çaba isteyen bir durum. Sadece bu değil kentin tanıtımı konusunda da çok çalışmak gerekiyor. Çalışmak gerekiyor gerekmesine ama bu çalışmalar için bir dizi etkinlik ve çalışma yapmak gerekiyor ki bunun için de güçlü ekiplere ve dayanışma ruhuna ihtiyaç var.
İşte son dönemdeki hareketlilik de bu işle ilgili. Kültür Turizm İl Müdürlüğü İlimizin tanıtımını ve ülke genelindeki imajını olumlu yönde geliştirmek için inanılmaz bir çaba içerisine girmiş. Bu çaba ister Müdürün kendini ispatlama çabası olarak görülsün ister memleket aşkı, İster asaleten atanmak için olsun ister kendisini atayanları mahcup etmemek için olsun her ne amaç güdüyorsa gütsün sonuçta olumlu bir adım olarak değerlendirilmek zorunda.
Denilecek ki nedir bu kadar ilgi çeken gayret?
Bunu da anlatalım. Müdürlük; “Çözüm sürecinde yapılacak yerel ve ulusal etkinlikler” adı altında bir çalışma gerçekleştirmeye girişti. Bu amaçla önce ilimizdeki ilgili kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerini davet ederek görüşlerine başvurdu. Bu çok etkili bir paydaş oluşturulmasına neden olduğu gibi ildeki insanların beklentilerini de ortaya çıkaran olumlu bir çalışma oldu. Günlerce süren bu çalışma ardından derlenen talepler ve öneriler bir sunum haline getirildi. Batman Barosundan Batman Gazeteciler cemiyetine kadar birçok kuruluşun görüşleri değerlendirildikten sonra bunlardan 16 kurumun görüşleri somut olarak öneriye dönüştürüldü. Haziran ayında gerçekleşen bu etkinliğin sonucundaki bu sunum daha sonra Bitlis’te yapılan toplantıda Bakanlık yetkililerinin de katılımı ile sunuldu. Çalışmanın beğenildiğini İl Müdürünün kurumları tekrar arayarak önerile için teşekkür etmesinden ve Bakanlığa bu önerilerin gerçekleştirilmesi için talepte bulunacaklarını açıklamasından anlaşıldı.  
İşte asıl hareketlilik de bundan sonra başlayacak. Bu etkinliklerin gerçekleşmesi durumunda Batman’ın örnek çalışmalara imza atacağı şüphesiz. Neden derseniz çünkü bu etkinlik önerileri arasında Kürtçe kitap fuarından tutun,Tiyatro gösterilerine kadar bir dizi etkinlik var. Kentin ülke düzeyinde önyargılardan uzak bir şekilde gerçeklikleri ile tanıtılması var. Bu doğal olarak dikkatleri kentimizin üzerine çekecektir ve kültürel mirasımız ile kentimizin doğru tanıtımı sağlanacaktır.
Bu çalışmada belirgin olan bir özellik ise anlayış ve yaklaşımdaki farklılıktır. İlk kez Müdürlüğün Kürt Kültürüne bakış açısında net bir rahatlama olduğunu gözlemliyoruz. Özellikle Kürtçe konusundaki yaklaşımlarının çok olumlu olduğunu ve etkinliklerde bu hususa dikkat ettiklerini gözlemledik. Bunda Çözüm sürecindeki rahatlamanın da etkili olduğunu vurgulamak gerekmektedir. Zaten olması da budur. İlimizin kültür ve sanat zenginliklerini etkin olarak sergileyecek, koruyacak ve destekleyecek kurum olarak İl kültür ve Turizm müdürlüğünün ortaya çıkması ve belirginleşmesi gerekmektedir.Yoksa dağınık bir şekilde herkes bildiği gibi bir çalışma yapacak ve ortaya gerçekçi, değerlendirmeye değer çalışmaların çıkması mümkün olmayacaktır.
Yerel Kültürün korunması ve geliştirilmesi için bu çalışmanın yürütülmesi şart. Bu konuda bütün çalışmayı Belediyelerden beklemek de yanlış bir sonuca götürür.
Sonuç olarak İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğünde olumlu bir hareketlenme olduğunu söylemek mümkün. Bu hareketlenmenin ürünlerinin alınması için Bakanlık desteği şart. Niyetin iyi çalışmanın yerinde olduğu bu hareketliliğin bereket getirmesini diliyoruz ve çalışmaları desteklediğimizi belirtiyoruz.