İşsizlik meselesi hakikaten önemli bir sorun ve ne yazık ki farkında olduğumuz halde üstesinden gelinemeyeceğini inandırılmak istendiğimiz bir konu.

Dünya genelinde bir işsizlik oranının varlığını kabul etmemek mümkün değil.  Dünyanın süper ülkelerinden tutun diğer ülkelerine kadar her ülkenin yönetim şekli ne olursa olsun ama her ülkeni işsizlik konusunda biçare kaldığı bir oranı var. Bu oranı yüzde 10’lardan tutup yukarılara doğru sıralamak mümkün. Bu orandan aşağıda oranda işsiz sahibi olan ülkeler ve yurttaşları ise şanslı sayılırlar.

Ancak sorun sadece sorun yaşayanların ülke nüfusuna oranı ile kıyaslanmayacak yönlere de sahip. Yani çıtayı belirleyen sadece yüzdelik oran değil. İşsizlik söz konusu olduğu halde yurttaşını bir lokma ekmeğe muhtaç bırakmayan ülkeler de mevcut. En azından işsiz kalan yurttaş açlık çekmeyecek bir gelire sahip oluyor ve iş bulana kadar yaşam mücadelesi vermek zorunda kalmıyor.

Bizde ise hükümet her ne kadar milli gelir düzeyi arttı dese de vatandaşlarımızın iyi durumda olmadıklarını biz yine de hatırlatalım. İşsizlik rakamlarının devlet istatistik kurumu TÜİK’in açıkladığı rakamlardan farklı olduğu yapılan her kamuoyu yoklamasından belli. Devletin sosyal politikalar adı altında yaptığı sosyal yardımlar da maalesef sorunu ortadan kaldıran cinsten değil. Milyonlarca liralık yardımlara rağmen vatandaşlar hala hissedilir derecede sıkıntı çekmektedirler. Son zamanlarda yapılan sosyal düzenlemeler ile vatandaşlar eskiye oranla bir hayli sosyal güvenceye kavuştu ancak yapılanlar ne yazık ki yeterli değil.

Sınıflar arasındaki gelir uçurumu giderek büyümektedir. Zengin olan daha çok zenginleşirken milli gelirden düşük gelir sahipleri daha az pay alabilmekte ve bu da sosyal sorunların gizliden gizliye büyümesine neden olmaktadır. Yani kısacası bu ülkenin temel sorunlarından birisi de işsizlik meselesidir.

Selam ve dua ile...