Irak'ta 20 milyon seçmen 30 Nisan günü sandık başına çağrıldı. 328 sandalyeli parlamento için 9 bin aday seçimlerde yarıştı. 18 Vilayetten yapılan seçimlerde toplam 325 milletvekilinin seçimi gerçekleştirilecek. Kesin olmayan seçim sonuçları belirlenmesine rağmen kesin sonuçların bir kaç hafta içinde ancak netleşmesi bekleniyor.
Bu seçimlerde Kürtler Erbil (Hewler), Duhok ve Süleymaniye’nin yanı sıra Kerkük vilayetinde de geleceği yönlendirecek kararları sandıkta verecek.Kabul edilen son seçim yasasına göre bu bölgelerin milletvekili sayısı şöyle;
Erbil; 14
Duhok;10
Süleymaniye;17
Kerkük;12
Bu seçimlerin Irak’ın ve Kürdistan bölgesinin geleceği için çok önemli sonuçlar doğuracağını belirtelim. Bu seçimlerden en fazla etkilenecek olan ülkelerden biri de şüphesiz Türkiye’dir.
Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre 30 Nisanda yapılan seçimlerin Kürdistan ayağının birinci partisi Berzani’nin başında bulunduğu Kürdistan Demokrat Partisi. Bu partiyi Celal Talabani’nin partisi YNK ve Noşirvan Mustafa’nın başkanlığındaki GORAN hareketi takip ediyor. KDP’nin yerel seçimlerde olduğu gibi açık ara önde gittiği de görülmektedir.
KERKÜK
Irak’taki seçimin önemli bir ayağı da şüphesiz Kerkük’ün durumudur. Çünkü her ne kadar Irak anayasasına göre ilk paylaşım döneminde Kürdistan bölgesine dahil edilmemiş bir viyalet olsa da 2007 yılına kadar burada Anayasanın 140. Maddesine göre bir seçim yapılması ve Kerkük’ün geleceğinin belirlenmesi gerekmekteydi. Ancak sonraki dönemde değişik gerekçeler üretilerek seçimlerin yapılması engellendi. Bu durum Merkezi Hükümet ile Kürdistan hükümeti arasında sorun olmaya başladı.
Yapılan bu seçimler sonucunda Kürtler Kerkük’teki oylarını %52’den fazlasını alarak Kerkük’ün kimin vilayeti olduğunu da ortaya koymuş oldu. Hem meclis hem de vali seçimlerini Kürtler kazanmış oldu ki bu durum dolaylı da olsa yapılan seçimle referanduma evirilmiş oldu. Kerkük’ün bir Kürt vilayeti olduğu resmi seçim sonuçları ile de tescillenmiş oldu.
Ancak bu seçim sonuçları ve süreç de derinden incelendiğinde Kerkük’te oynanan oyunları görmek mümkündür. Daha 19. Yüzyılda Kerkük ile ilgili bilgileri KAMÜSU’L ALAM adlı eserinden yazan Şemsettin Sami o dönemde Kerkük nüfusunun 4’te 3’ünün Kürtlerden geri kalan küsuratın da Türk, Arap vesair kavimlerden oluştuğunu yazmaktaydı. Günümüzde bile hala bu kent üzerinde tartışmalar yaratanlara ithaf edilen bir sonuç olsa gerek.
DÜNYA PETROL ÜRETİMİNDE ÜÇÜNCÜ ÜLKE
Kürdistan bölgesi ile Merkezi ırak hükümeti arasında son dönemlerde gelir dağılımı ve petrol satışları konusunda sıkıntılar olduğu bilinmektedir. Bu sıkıntıların bir sonucu olarak Kürdistan hükümeti yaklaşık 55 firmaya ruhsat vererek petrol çıkarmalarına izin verirken son olarak alınan kararla çıkarılan petrolün boru hattı aracılığı ile Türkiye üzerinden ihraç edilmesine karar verdi. Bu çalışmalar çerçevesinde de günde 100 bin varil petrolün pompalanmasına başlandı ve önümüzdeki günlerde satışlar başlayacak. Kerkük bölgesinin Kürdistan bölgesine dahil edilmesi ile de Dünyada üçüncü üretici ülke gelme konumu söz konusu.
Geçenlerde Türkiye Dış İşleri Bakanlığınca yapılan açıklamada siyasi sınırlar sabit kalmak kaydıyla ticari ve diğer ilişkilerdeki sınırların genişletileceği haberi biraz da bu durumla alakalı olarak değerlendirilebilecek bir açıklamadır.
Varil başına üretim bedeli 1,5 dolar olan Kerkük kaliteli petrolünün sahibi bir Kürdistan’la entegrasyon her zaman Türkiye’nin işine gelir diye düşünüyoruz. İşbirliklerinin de bu temel de ele alındığını düşünmek hayalci bir düşünce olarak görünmüyor!