Dünden devam

Yaklaşan yerel seçim öncesinde değişik zeminlerde konuşan ve projelerini kamuoyuna ilan ederek kentimizin çeşitli sorunları hakkında sözler veren belediye başkan adaylarını yakından takip ediyorum.

Adayların kamuoyuna verdiği sözlerin inşallah takipçisi olduğumu sosyal medyada da açıkladım.

İluh Deresi ile ilgili olarak dünkü yazımda 'Batman Kent Konseyi' tarafından oluşturulan komisyonun hazırladığı 'İluh Deresi Raporu'nu Batman kamuoyunun takdirine sundum.

Söz konusu raporu özellikle belediye başkan adaylarımızın okumalarını ve örneğini yanlarına almalarını öneriyorum.

Eminim hiçbir belediye başkan adayımızda o rapor yoktur. O nedenle önemsemelerinde fayda vardır.

O raporda çok önemli tespitler, bilgiler ve öneriler bulunmaktadır.

Komisyonda görev alanlar bilgileri resmi kaynaklardan almışlardır. Dolayısıyla resmi belgelerle dayanağı olan bu raporun önemsenmesi gerektiğine inanıyorum.

**

**

DSİ VE BELEDİYE ARASINDA İMZALANAN PROTOKOL...

Değerli Okurlar, İluh Deresi Raporundaki bilgilerle hafızamızı tazeleyelim.

Bundan 18 yıl önce Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ile dönemin Batman Belediyesi arasında bir protokol imzalanmış. Aradan 8 yıl geçtikten sonra bile DSİ'nin, protokolün gereğini yerine getirmediğini rapordan anlıyoruz...

Şu bilgiler komisyonun İluh Deresi raporundan, birlikte okuyalım; " 2001 yılında DSİ Genel Müdürlüğü ile Batman Belediyesi arasında imzalanan protokol gereğince; 2002 yılında derenin sağ ve sol tarafında 10’ar metrelik koruma amacıyla kamulaştırma kararı alınarak; Derenin akış istikametine göre sağ tarafı Belediye tarafında, sol tarafı ise DSİ tarafından kamulaştırılması yapılacaktır. Belediye Başkanlığı tarafından ilgili kısmın kamulaştırma işlemleri tamamlanmış ancak yıkım işleminin tamamı gerçekleştirilmemiştir. DSİ ise mücavir alan dışındaki Erköklü Mahallesi ve civarında protokol gereğini icra etmiş, ancak imar sınırları içerisindeki kısımlar için kamulaştırma işlemlerini yapmamıştır."

Evet, raporun ilgili bölümü böyle. O raporun üzerinden bir 9 yıl daha geçtiği için DSİ'nin, Erköklü mahallesi ve civarında, protokolün gereğini yerine getirip getirmediğini bilemiyorum.

O civarda kanalın betonarme çalışması yapılmadığından, kanaatimce protokol gereği yerine getirilmemiştir.

DSİ yetkililerinin bu konuda bir cevap hakkı vardır. Tarafıma iletecekleri bilgiye köşemde yer vereceğimi bilmelerini isterim.

**

**

İluh Deresindeki her türlü kirliliğin üzerine nasıl gittiğimi, özellikle ilgili mahalle muhtarları Sayın Mehmet Bars ve Mehmet Kolkaldıran'a sorabilirsiniz.

Defalarca, deredeki başta petrol atıkları olmak üzere her türlü kirliliğe dikkat çekmek için birlikte alanda olmuştuk.

Bu derenin kabul edilemez kirliliğini, kentimizin kamu ve STK'ları çatısı altında bulunduran en üst danışma ve karar alma organı olan Batman Kent Konseyi gündemine taşıyarak görevimi yaptığıma inanıyorum.

İluh Deresi başında sayısız kez kitlesel basın açıklamaları etkinliğini organize ederek, daha yaşanabilir bir kent için mücadele vermişiz.

Bu konuda sayısız fotoğraf ve kamera kayıtlarımız bulunmaktadır.

Günümüzde Cumhurbaşkanı eşi üzerinden tüm Türkiye'de 'Sıfır Atık Projeleri' gündemdedir. Biz bir grup duyarlı çevreci ise yıllardır alanlarda atıkların üzerine gitmekteyiz...

**

**

Ne yazık ki geçen zaman sürecinde bu dere ıslah edilmemiş, hazırlanan İluh Deresi Kentsel Dönüşüm Projesi, pratik bulmamıştır.

Her genel ve yerel seçim öncesinde politikacıların vaatleri arasına giren derenin önümüzdeki süreçte ıslah edilmesi için güç birliğine ihtiyaç bulunmaktadır...

Sadece Belediye imkanlarıyla bu deremiz ıslah edilemez, bu bilinen bir gerçekliktir.

Belediye yönetimine kim gelirse gelsin, inşallah bu sorunun takipçisi olacağım.

Batman Valiliği, Batman Belediyesi, Batman'ın kamuoyu bu konuda yekvücut olarak Ankara'dan destek istemelidir. Basınımız bu birlikteliğe tam destek verecektir.

Dileğim ve temennim kentimizin bu ayıptan kurtarılmasıdır. Sağlıkla kalınız.