Sıcakların başlaması ile insanlar serinleyecek bir mekân aramaya başlarlar. Bu konuda akla gelen ilk yerler ise dere ve çay kenarındaki uygun yerler ile baraj ve göletler oluyor. Bu gibi yerlere gidemeyenler ise eğer yakınlarında varsa sulama kanallarını tercih ediyorlar. Amaç bunaltan sıcaklardan bir süreliğine de olsa kurtulmak.

Ancak ne yazık ki bu bir sürelik veya bir anlık serinleme isteği çoğu insanımızın yaşamını boğularak yetirmesine neden oluyor.

Geçirmiş olduğumuz tecrübelerden anlaşılmaktadır ki bu sorunla başa çıkmamız için ortak hareket etmemiz gerekiyor. Kurum ve kuruluşlarımızla, Sivil Toplum örgütlerimizle, Aile ve dost çevrelerimizle ve de kendimizi katarak bu sorunu ortadan kaldırmamız gerekiyor.

En başta şunu hatırlatmalıyız ki bu sorunun çözümü suçlamayla gerçekleşmez. Çünkü boğulma vakalarının çoğu bireysel hatalardan ve yanlışlıklardan kaynaklanmaktadır. Ancak el ele vererek bu sorunu en aza indirgeme şansımız olabilir.

Boğulma vakalarının nedenlerine bakıldığında en çok rastlanan durum şüphesiz insanlarımızın yüzme bilmemeleridir. Boğulma vakası ile karşı karşıya kalan insanlarımız eğer yüzme bilseler boğulma vakası sayısı mevcut sayının yüzde beşini bile geçmez. Bazen de insanın elinde olmayan nedenlerden dolayı boğulma vakalarının olması söz konusu olabilmektedir. Bir kaza durumunda aracın suya batması gibi. Sudayken yüzücünün ayağına bir şeylerin dolanması gibi veya suda yüzerken geçirilen ani bir kramp ya da kalp krizi gibi. Böylesi durumları anlamak mümkün ancak yüzme bilmemekten kaynaklı boğulmaları önlemek de mümkün.

Madem ki insanların baraj, gölet, dere ve çay sularına girmesine engel olamıyoruz o zaman yapacağımız etkinlikler ve uygulayacağımız önlemlerle bu sorunu en aza indirgeme gayreti göstermeliyiz.

Bu amaçla;

1-     Yüzme kursları düzenlenmelidir. Küçük yaşlardan başlamak üzere valilik ve belediye bünyesinde oluşturulacak eğitimci kadrolar vasıtası ile çocukların yüzme öğrenmelerini sağlayacak, yüzmeyi özendirecek etkinlikler yapmalıyız. Bu çalışma hem kız hem de erkek çocuklar için düzenlenmeli ve disiplinli bir şekilde yürütülmelidir. Yaz döneminde bir sürü kurs düzenleyen yetkililer bu alana da el atmalıdır. Çünkü burada insanların yaşamları söz konusudur. Üç tarafı denizlerle kaplı bir ülkenin insanları olarak her tarafı dere ve barajlarla dolu bir ülkenin insanları olarak yüzme bilmemek en büyük ayıplardan sayılmalıdır.

2-     Yüzme eğitimi ve öğrenimi için yüzme havuzları ve tesisleri kurulmalı var olanlar işler hale getirilmeli gerekirse tamamen eğitim amaçlı kullanılmalıdır. İlimizde Olimpik yüzme havuzu gibi bir havuz var. Yani hem valilik hem de Belediye Başkanlığı bu işi çok rahat bir şekilde gerçekleştirebilir. Geçen dönemlerde bu kurslar da açılmıştı ancak ne hikmetse sürdürülmedi. Tartışma haline getirilen Esentepe mevkiinde bu iş ile ilgili tesisler kurulabilir ve insanlarımızın hem eğitimi sağlanabilir hem de yüzme sporu konusunda başarılara imza atılabilir. Hem spor hem de yaşam kurtarılabilir.

3-     Çay ve baraj kenarlarında yüzme alanları oluşturulmalıdır. Hem Batman barajı ve çayı kenarında hem de Dicle kenarında ve Hasankeyf bölgesinde insanların yoğun olarak serinlemek için suya girdikleri alanlar bilinmektedir. Bu alanlar düzenlenerek yüzmeye veya serinlemeye müsait alanlar haline getirilebilinir ve buralara cankurtaranlar yerleştirilebilir. Belirlenecek bu tür alanlar boğulma vakalarının azalmasına sebep olabilir.

4-     Tıpkı Trafik olayında olduğu gibi bu konu ile ilgili olarak bilinçlendirici afiş, broşür ve benzeri bilgilendirme çalışmaları yapılabilir ve belirlenen alanlara vatandaşların yönlendirilmesi mümkün olabilir.

5-     Her ne kadar zaman zaman açıklamalar yapılıyor ve uyarı yazıları ile hatırlatmalarda bulunuluyorsa da bu çalışmalar sürdürülmeli ve biraz daha yoğunlaştırılmalıdır. Uyarıların takip edilmesi ve gerekli cezai uygulamaların da yapılması gerekiyorsa bu da yapılmalıdır.

Boğulma olayları insanlarımızın kaderi değildir. Bunu yapacağımız eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları ile en az seviyeye indirgeyebiliriz. Olmaz dediğimiz olaylar bir anda oluyor ve aileler sevdiklerini yitiriyorlar. Bu ailelerin acısını hangi suyun serinliği dindirebilir ki?

Biraz daha yoğunlaşırsak bu vakaları azaltabiliriz. Sayın valimiz ve Belediye Başkanımızdan beklentimiz bu konuya eğilmeleri en azından yapacakları basın açıklamaları ile duyarlılık oluşturmalarıdır.

Selam ve Dua ile...