Bu kentin çözüm bekleyen çok önemli sorunlarına yıllardır dikkat çekip duranlardanım. Batman’ın daha güzel yarınları için yıllardır verdiğim mücadelede ne kadar haklı olduğumu ortaya koyan bazı önemli gelişmeler var.

‘Gözler 5 Projede’ başlığı ifadesi bana ait değil. Gazetemizde yer alan bir haberin başlığını makalem için de uygun gördüm.

Tek iktidar Milletvekilimiz Sayın Ataullah Hamidi ile ilgili gazetemizin özel haberini okuduğumda, yıllardır mücadelesini verdiğim, bu köşede defalarca gündeme taşıdığım bazı sorunlarımızla ilgili olduğunu gözlemledim.

Habere göre Sayın Hamidi, kentimizin çok önemli bazı sorunlarına duyarlı olduğu gibi, çözümü için girişimlerde bulunmuş.

MİLLETVEKİLİ HAMİDİ’NİN GİRİŞİMLERİ…

Milletvekili Hamidi, Sayın Cumhurbaşkanının bölge milletvekilleriyle yaptığı istişare toplantısında beş önemli projeyi kendilerine anlatmışlar…

İşte başlıksız ve spotsuz, kısaltılmış o özel haberimiz: “Geçen hafta bölge Milletvekilleri ile istişare toplantısını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Batman’ın 5 önemli projesini anlattığını ifade eden Milletvekili Ataullah Hamidi: ‘Batman’ın önemli bu projeleri hayat bulursa şehrimiz nefes alır. Öncelikli hedefim bu 5 projeyi Batman’a kazandırmaktır. Bu beş proje gerçekleştiğinde petrol şehrini kimse tutamayacak. Ayrıca şehrimizin Esentepe’de yapımı kararlaştırılan 10 bin kişilik camii ve külliye projesi de netleşti’ diye konuştu. Milletvekili Hamidi, şöyle devam etti: ‘Savur yolu üzerinden Batman Üniversitesi Batı Raman kampus alanı ile birleşecek yeni ulaşım yolu Üniversitemizi çıkmaz sokaktan kurtaracak. Bu yol artık çözüm aşamasında. Malatya, Elazığ ve Diyarbakır’a kadar uzatılacak hızlı tren projesine Batman’ın dahil edilmesi isteğimize sıcak bakıldı. Fuar ve kongre merkezinin yapılması ve DDY raylarının şehir dışına çıkarılması talebimiz de olumlu karşılandı. Ayrıca Batman’a Tıp Fakültesi ya da Araştırma-İhtisas hastanesinin açılmasını da Cumhurbaşkanımızdan bizzat talep ettim.”

Sayın Hamidi’nin bahsettiği projelerden her birisi ile ilgili sayısız makalem bulunmaktadır. Batman Üniversitesi’nin yanında Mardin ulaşım ağına dahil olacağımız bir köprü yapımını gündeme taşırken, şunları kaydetmiştim: ‘Değerli Okurlar, Batman yerel basınında sanırım Batman Üniversitesi’nin çıkmaz bir sokak olmaktan kurtarılması ve Mardin ile ulaşım ağına eklenmesi yönündeki önerilerde bulunan ve bu konuda yorum yazan tek kişiyim. Söz konusu ulaşımla ilgili yorum yazmış meslektaşlarım varsa, beni hoş görsünler. Kendilerine teşekkür ederim. İl yöneticileri, basınımız ve kentimiz için girişimlerde bulunabilecek herkesin, ülke idarecilerini bilgilendirip, köprünün ve ulaşımın önemi konusunda kendilerini ikna etmeleri gerektiğine inanıyorum. Üniversite yakınında yeni bir köprünün yapılmasını elzem görüyorum… Sadece günümüzü düşünecek olursak, yarınlarda sıkıntılarla karşılaşacağız. Vizyon sahipleri bu kentin 50 ve 100 yıl sonrasını da düşünmelidirler… Üniversitemizin öğrenci kapasitesinin 30 bine dayandığı süreçte sadece Üniversiteye gidip gelen öğrencilerin ulaşımı üzerinden meseleye bakmamalıyız. Bu yazımı Sayın Valimizin ve Karayolları yetkililerinin özellikle okumalarını dilerim. Kentimizin yarınları için önerilerimi sunmak istiyorum. Eğer Batman Üniversitesi bitişiğinde Dicle üzerinde yeni bir köprü inşa edilecek olursa, hem çevredeki onlarca köy rahatlayacak, hem de sürekli ulaşım araçları olacağından öğrencilerin sayısı 30 bini bulsa bile bir sorun yaşanmayacaktır…

Batman Üniversitesi bitişiğinde kurulacak bir köprü Batman-Mardin arasındaki yolu hayli kısaltacaktır. Şu anda Batman-Mardin arasındaki ulaşım Batman-Bismil-Çınar-Mardin hattı üzerinden sağlanmaktadır. Diğer alternatif yol ise Batman-Hasankeyf-Gercüş-Midyat hattıdır.

Her iki hat için çok uzun ve dolambaçlı yol kat edilmektedir. Oysa üniversite hattı üzerinden bir köprü inşa edilirse, Batman-Mardin arası yol hayli kısalacak, güzergahtaki köyler rahatlayacak, ciddi bir ekonomik kazanç sağlanacaktır…’

Bu köşede yeni köprü ile ilgili çok sayıda yazım malumunuzdur. Sayın Hamidi’nin bu proje ile ilgilenmesi, önemli bir konuda mücadele verdiğimin kanıtıdır.

Batman’a hızlı tren ile ilgili iki günlük yazı yazarken, Batman’a yapılan haksızlığı belgeleriyle gözler önüne sermiştim. Hızlı ve yüksek hızlı tren projeleri için güçlü dayanaklar göstermiştim. O yazımdan bazı satırlar şöyleydi: ‘Başka kentlere verilen bu hizmetleri takdir ediyor ve Batman'ın da bu ağa dahil edilmesini istiyorum. Batman’ın her açıdan bu hizmete layık olduğuna inanıyorum. Alt yapı açısından bir sıkıntı yaşanmaz. Arazilerimiz gayet müsaittir. Geri kalmışlık zincirinin kırılması ve Batman’ımızın da çağın teknoloji hizmetlerinden yararlandırılması talebimiz var. Bunu siyaset üstü olarak gündemde tutalım.

Batman Gar Müdürlüğü ve istasyonun kent dışına taşınması ile ilgili sayısız yazılarım ve önerilerim arşivde duruyor. Hızlı Tren projesi hizmetiyle birlikte kentimizin istasyonunun da taşınması isabetli olacaktır. Batman Milletvekillerimiz, Valimiz, Belediye Başkan Vekilimiz, basınımız ve tüm demokratik kitle ve sivil toplum örgütlerimizin bu konuda yekvücut olmasını öneriyorum. Bunun zeminini sağlayabilirim inşallah. Çağrımıza olumlu yanıt verilirse, tüm kesimleri bir çatı altında buluşturabiliriz. Duyarlı olunması dileğimle.’

Dikkat edilirse, tüm kesimleri bir çatı altında buluşturup, mücadele edilmesini bile önermişim.

Batman şehir merkezindeki demiryolu ağının kent dışına taşınması ile en ilgili köşe yazarıyım. Dönemlerini hatırlamıyorum, dört iktidar milletvekilimizin olduğu zaman sürecinde demiryolunun kent dışına taşınması konusunda ısrarlı yazılar yazmış, Batman Çevre Gönüllüleri Derneği olarak konuyu gündemde tutmuştuk. Dönemin iktidar vekilleri Sayın Nezir Nasıroğlu, Ahmet İnal, Afif Demirkıran ve Ali Suçin’i ikna edememiştim. Yıllar sonra bu konudaki talebimize yeşil ışık yakılması, bizim için önemlidir ve anlamlıdır. Sayın Hamidi, hızlı demiryolu projesinin Batman’a kadar uzatılmasına sıcak bakıldığını ifade etmiştir. Ulaşım açısından bu önemli projelerin takipçisi olmalıyız.

Esentepe’de büyük cami ve külliyeyi savunmuyorum. Bu konuda iktidar cenahıyla düşüncem örtüşmüyor. Dini değerleri savunma konusunda oldukça duyarlı biriyim. Gerekçelerimi içeren çok sayıda yazımı daha önce bilginize sunduğumdan, o projeyi es geçiyorum.

Tıp Fakültesi meselesi ile ilgili de 90’lı yıllardan beri diretenlerden biriyim. Bahsettiğim, savunduğum hayırlı projelerin hayat bulması için Sayın Milletvekilimize tam destek verirken, kamuoyunu da bu konularda arkasında durmaya çağırıyorum.