Toplumumuzun geleceği eğitime ve adalete verilen önemle ilintilidir. Bir ülkede eğer eğitime ve adalete gereken önem veriliyorsa, o ülkenin geleceği mutlaka parlak olacaktır…

Yüce Allah, “Oku” diyerek Peygamberini tebliğle görevlendirmiştir. Mevcut eğitim sistemini kutsamıyorum. Zira “Oku, yaratan Rabbinin adıyla” hitabından uzak bir eğitim sistemimiz gerçeğinin bilincindeyim. Buna rağmen eğitimi çok önemsiyorum.

Nelson Mandella; “Dünyayı değiştirmek için kullanabileceğiniz en güçlü silah eğitimdir” diyor.

Yine, Albert Eınsteın’in bu konudaki sözü nettir: “Bir ülkenin geleceği o ülke insanlarının göreceği eğitime bağlıdır.”

Değerli Okurlar, yeni öğretim yılına 18 Eylül’de başlamışız. Acaba eğitim konusunda durumumuz nasıl?

Ülkenin genel eğitim sorunundan çok bu yazımla Batman’ın sıkıntıları üzerinde durmak istiyorum.

Batman’da çocuklarımızın sağlıklı bir ortamda eğitim hizmeti görmeleri gerektiğine inanıyorum. Sağlıklı, hijyen bir ortamda eğitim de ‘imkanlarla’ ilintilidir.

Bakınız, yıllardır geçici kadrolarla verilmek istenen eğitim hizmetinin yetersizliğine dikkat çekiyorum. Daha kaliteli ve sağlıklı bir eğitimin önündeki en önemli engel bana göre geçici kadrolar ve geçici görevlendirmelerle verilen hizmetlerdir diye düşünüyorum.

Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde eğitim hizmeti veren okulların en büyük sorunu kadrolu personel eksikliğidir. Bu eksiklik İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile eğitim yuvalarımızın yöneticilerinin eksikliği değildir.

Eğitim yuvalarının temizliği için gerekli eleman kadroları bakanlıkça verilmektedir. Çok uzun yıllardır eğitim yuvalarımızın Yardımcı Hizmetli ihtiyaçları norm kadrolara göre verilmiyor. Okulların ihtiyaç duydukları temizlik elemanları son yıllara kadar velilerin bağışlarıyla ücretle tutuluyordu. Son yıllarda hükümet olumlu bir adım atarak kayıtlardaki zorunlu bağışları yasaklamıştır. Okul yöneticilerinin velilerle kapışmalarına neden olan uygulamanın kalkması sevindiricidir. Ancak eğitim yuvalarının ihtiyaç duyduğu Yardımcı Hizmetli kadrolarının ihdas edilmemesi çok büyük sıkıntı demektir.

Okullarda bir veya iki kadrolu temizlik personeli bulunuyor. Bunun ne anlama geldiğini hijyen açısından tahmin edersiniz.

378 KADRO YETERSİZDİR…

Bugün itibariyle Batman Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde sanırım 378 İş-Kur elemanı göreve başlayacak. Bu sayının yetersizliğini ifade etmem gerekiyor. Çünkü personelleri yetersiz olan eğitim yuvalarının yöneticileri çok büyük sıkıntı yaşamaktadır.

Birkaç yıl önce Batman İş-Kur bünyesinde, Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında 3575 kişi çalıştırılmıştı. Sonra bu sayı geçtiğimiz yıl 380’e düşürüldü. Bu yıl ise 378 kişiye işbaşı yaptırılıyor.

380 kişilik geçici görevlendirme üzerine de şu değerlendirmeyi yapmıştım: ‘3575 nerede, 380 nerede? Arasındaki fark herkesi düşündürmez mi? 3195 eksik kadro normal olabilir mi? Demek oluyor ki kentimizin ekonomik durumu iyi, işsizlik problemimiz yok…

Görüşüm açıktır; gelecek güvencesi için geçici değil, kadrolu elemanlar olmalı…

Bu tablo Batman’a yakışmaz. Gerçekten Batman bunu hak etmiyor…

Yukarıda birileri Batman’ı gözden çıkarıyorsa, kabul etmemeliyiz. Özellikle iktidar yerel yöneticileri ve seçilmişlerine büyük haksızlıktır…

3575 yerine 380 kabul edilemez. Çalışma Bakanlığı nezdinde yapılan girişimlere rağmen bu sayı ile yetiniyorsa, en başta yereldeki iktidar mensuplarının karşı çıkması gerekir. Başka kadroların istihdamından söz edilmiyorsa, 380 rakamı bu kenti işsizlikte yeniden Türkiye rekoruna götürecektir. Batman’a yazık edilmemesi dileğimle.’

Yaptığım değerlendirmeden bir yıl sonra işsizlik göstergeleri açıklandığında, Batman’ımızın Türkiye birincisi olduğunu görecek ve ‘Ne kadar isabet ettiğim, açıklanan işsizlik göstergeleri ile ortaya çıktı’ diyecektim.

Evet, Batman’daki TYP kapsamındaki emekçiler(378 işsiz insanımız) 9 ay çalıştırılacak. Bunlara asgari ücret ödenecektir. Kadrolu elemanların yarısı kadar ücretle aynı işte çalıştırılmalarını adaletle bağdaştırmıyorum.

Hem bu sayı Batman için son derece yetersizdir. Eğitim yuvalarının daha fazla sayıda emekçiye ihtiyaçları vardır. İşsizlikle boğuşan Batman gerçeğini de kesinlikle sosyal barış cihetiyle unutmamak gerekiyor. Yaptığımız yapıcı eleştirilerin dikkate alınması önemlidir.

Mevcut hükümetin bu ülkede tek başına iktidar olmasının nedeni, topluma daha adil bir düzen vaat etmeleriydi. Pek çok alanda çok güzel hizmetlere atılan imzalar, ne yazık ki çalışma alanında, emekçiler cihetinde pratik bulmamıştır. Bu hükümetin iyiliğini isteyen birisi olarak acı gerçekleri ifade etmek istiyorum.

Bugün okullarda Ek Ders Ücret karşılığı görev yapan yüzlerce eğitimcimiz vardır. Aldıkları ücret asgari ücretin altındadır. 5 Ekim Dünya Öğretmen Gününde de bu gerçeğe vurgu yaptım. Ne yazık ki o eğitimcilerimiz, kadrolu öğretmenlerle aynı işi yapmalarına karşın, onların üçte biri kadar ücret almaktadırlar…

Bunu adaletle bağdaştırmak mümkün değildir…

Yazımın girişinde eğitim ve adaletin önemi üzerinde durdum. Gerçekten Ankara’nın bu acı gerçekleri görmesi için çaba gösterilmelidir.

Adaletin gözetilmemesinin vahim başka boyutları olmaktadır.

Hükümetin pansuman tedbirlerle toplum yararını gözetmeye çalışması bence yanlıştır. İş-Kur eliyle ve ücret karşılığı görevlendirmelerle yürütülen hizmetleri doğru bulmuyorum. İnsanlarımızın geleceğine güvenle bakabilmeleri sağlanmalıdır. Adaleti gözetme konusunda hükümetin olumlu adımlar atması halinde bundan onlar kazançlı çıkacak, şahsım kazançlı çıkmayacaktır.

Hükümetin eğitimde eskiye nazaran çok olumlu hizmetlerine bu köşede her zaman dikkat çektim. Daha önce 5-6 yıl devam eden okul inşaatları gerçeğine karşın, son dönemlerde yeni Anadolu liselerinin nasıl bir yıl içerisinde bütün alt ve üst yapılarıyla, donanımlarıyla-laboratuar ve yemekhaneleri, yatılı hizmetleriyle ve norm kadroya göre öğretmen atamalarıyla- hizmete açıldığına da bu köşeden dikkat çekmiştim. Yardımcı Hizmetli kadroları cihetindeki sorunu da aşmalıdırlar. Öğretmen norm kadroların ücret karşılığı ile değil, özlük hakları güvencede olan kadrolarla ve aynı şekilde yardımcı hizmetli kadrolarının da TYP geçici görevlendirilmeleriyle değil, kadrolu olarak doldurulması ve eğitim hizmetinin verilmesini diliyorum.