Fuar, belli bir alanda belli zaman aralığında ve her yıl düzenli olarak tekrarlanan ticari olarak; alıcı ve satıcıların bir araya geldiği, üretici ve satıcıların ürünlerini tanıttığı ya da alıcılarla iş anlaşması yaptığı faaliyetler ile kültürel unsurların da tanıtıldığı faaliyet ve etkinlik olarak tanımlanmaktadır.

Fuar alanları, gelişmiş şehirlerin vazgeçilmez kültürel, sanatsal ve ticari alanlarından biridir. Bu alanlar aynı zamanda konferans, sinema, tiyatro salonu ve konser alanı gibi eklentileriyle birlikte tam bir kültür kompleksi teşkil etmektedir.

Tarihsel açıdan geriye dönüp baktığımızda da bu tür alanların küçük kasaba ve şehirlerde panayır ve pazar olarak adlandırıldığını ve çeşitli etkinlikler ile ticari ve kültürel faaliyetlerin yapılıp, sergilerin kurulduğunu söyleyebiliriz. Zamanla endüstri devrimi ve kapitalist ekonomi ile büyüyen ve gelişen şehirlerle bu tür etkinliklerde değişime uğrayarak günümüz metropol şehirlerinde fuar ve kongre merkezi olarak, daha küçük şehirlerde ise fuar alanı olarak dizayn edildiğini söyleyebiliriz.

Şehrimiz açısından düşünüldüğünde hızla artan nüfusuyla Batman’ın büyükşehir olma yolunda aday olduğunu söyleyebiliriz. Bu açıdan konuya eğilirsek şehrimizin, öteki şehirle kültürel ve ticari etkileşime girmesi noktasında çok faydalı olacaktır.

Güzel bir fuar-kültür- sanat ve eğlence merkezi ile şehir halkının sanata, estetiğe ve belli bir kültür birikimine sahip olması kaçınılmaz olacaktır. Doğrusu uzun süredir bu konuda bir beklenti içinde olup böyle bir çalışmanın yapılmasını bekledim. Ancak herhangi bir çalışma olmadığından böyle bir yazıyı kaleme aldım. Zaman zaman tv kanallarında, zaman zamanda bulunduğum şehirlerdeki fuar alanlarında düzenlenen etkinliklerden çok keyif aldığımı ve bu tür alanlara imrendiğimi ifade etmek istedim. Çoğu kez neden, bizim şehrimizde bu tür bir fuar alanın olmadığını sordum kendime.

Oysaki şehrimizin sanayi ve ticari faaliyetlerini arttırmak, ticaret hacmini genişletmek dolayısıyla da istihdamı arttırmak açısından son derce önemli olduğu kanaatindeyim. Nasıl ki bir şehirde havaalanı ticari açıdan önem arz ediyorsa ve gelişmek isteyen şehirler için olmazsa olmaz unsurlardan biri ise fuar alanının da aynı oranda önemli olduğu fikrindeyim.

Öte yandan kitap,takı,el sanatları,yöresel kıyafet ve yemeklerin sergilendiği ; tarihi eser ve kültürel değerlerimizin tanıtıldığı etkinliklerin halkımıza vereceği hazzı düşündüğümde yaşayacakları heyecanı görür gibi oluyorum. Sürekli, yerel basında olsun, ulusal basında olsun diğer şehirlerdeki fuarlara katılım ile ilgili haberler yapıla dururken, katıldığımız bu fuarlar ile Batmanı uzaklardan tanıtmaya çalışıyoruz.

Niçin kendi fuar alanımızı oluşturup diğer şehirleri kentimizdeki fuarlara davet edip onların kendilerini, kentimizde tanıtmaları için fırsatlar oluşturmuyoruz. Hem böylece çeşitli bölgelerden vatandaşlarımızı kentimize getirmiş oluruz hem de o şehir kültürlerini yakından tanımış olma fırsatını elde etmiş oluruz.

Tüm bu yukarıda saydığımız hususları göz önünde bulundurduğumuzda gerek ticari gerekse de kültürel açıdan bir fuar alanı kentimiz için elzem mekanlardan biri olarak hayata geçirilmelidir diye düşünüyorum.

Bir sonraki hafta buluşmak dileğiyle hoşçakalın…