Dünden devam

Batman halkının yıllarca kanserojen maddeler içeren fenollü su içmesi ile ilgili yazı dizime devam etmek istiyorum.

Özellikle Batman Valiliği, Batman Belediye yetkilileri, İl Sağlık Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü gibi kurum ve kuruluş yöneticileri lütfen bu yazımı özenle okusunlar…

Boşuna yıllarca mücadele vermedik…

Bizi zamanında dikkate almayanlar, sonradan çok pişman olmuşlardır. Bu yazı dizisinde bu acı gerçeklerle ilgili bilgi ve belgeleri takdirlerine sunacağım…

Arşivimde sayısız belgeler, yazılar vardır. Yazdıklarımın tümünün dayanağı açıktır. Devam edeyim.

**

**

ÇEVRECİLERİN UYARILARI DİKKATE ALINMADI…

Bu uyarıcı yazılarımın yanı sıra, çevre örgütümüz de ısrarla sorunu gündemde tutan açıklamalar yapacaktı. Derneğimizin konu ile ilgili basın açıklamasından bir bölümü şöyleydi; “Batman Çevre Gönüllüleri Derneği olarak yıllardır su kaynaklarımızın kirletildiğini belgeleriyle birlikte açıklıyorduk. Çevremizdeki petrol sahaları ve kuyularından kaynaklı kirlilik için önlem alınması yolundaki taleplerimizi her dönemin il yöneticilerine ‘Çevre Raporu’ olarak sunduğumuz da kamuoyunun malumudur. Çünkü bu konudaki girişimlerimizi basın açıklamalarıyla duyurmaktaydık. Ne yazık ki Küresel Isınma olayında olduğu gibi bu konuda da çevrecilerin uyarıları ilgililerce dikkate alınmamıştır. Acı olan tablo şudur: Batman şehir şebeke suyunda sınır değerlerinin üzerinde fenol bulunmakta ve halkımız bu suyu kullanmaktadır. Sadece şebeke suyunda değil, Batman Barajı, Batman Çayı ve Zillek su kaynağında da fenolun bulunması nedeniyle önemli bir sorunla karşı karşıya bulunmaktayız. Batman Çevre Gönüllüleri Derneği olarak sorunu önemsiyoruz. Yönetim kurulumuz son toplantısında sorunu görüşerek neler yapabileceğimizi tartışmıştır. Batman’daki kurumların suçlu arayarak ve birbirlerini suçlayarak vakit harcamamasını istiyoruz. Onun yerine sorunun çözümüne yoğunlaşmalıyız. Halkımızın sağlığı için güç birliği yapmalıyız. Batman Mahalli Çevre Kurulu, İl Hıfzıssıhha Kurulu acilen toplanmalı ve sorunu masaya yatırmalıdır. İlgili tüm kurumlar (Valilik, Belediye, Sağlık, Çevre-Orman, Tarım, DSİ Müdürlüğü vs. gibi) sivil toplum örgütlerinin de katılımıyla bir araya gelip, çözüm için çaba harcamalıdır. Batman Belediyesi’ne, şehir şebeke suyunu arıtma sisteminin kazandırılması için de gayret gösterilmelidir. Günlerdir suskun kalan İlimiz Milletvekillerini de duyarlı olmaya çağırıyoruz.”

**

**

YARGI YOLUYLA SUÇ DUYURUSU…

Değerli Okurlar, yaptığımız tüm uyarılar etkisiz kalınca, bu kez yargı yoluna başvuracaktım…

Batman Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde suç duyurusunda bulunarak, Batman Valiliği, Batman Belediye Başkanlığı’nı sanık veya sanıklar olarak şöyle suçlayacaktım:

“Suç: Batman şehir şebeke suyuna kanserojen ‘fenol’ maddesinin karıştığının ve sınır değerlerinin çok üzerinde olduğunun bilinmesine karşın, sorunun çözümü için çaba gösterilmemesi. Fenol’un kamuoyundan yıllarca gizlenmesiyle, Batman’da yaşam süren vatandaşların sağlıklarının tehlikeye sokulması, görevi ihmal.

Şikayet nedenleri: Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, Batman’da mevcut ve ileride doğabilecek yaşanması muhtemel çevre sorunlarının önünün alınması için kurulmuş bir sivil toplum örgütüdür. Derneğimiz, Batman’da yaşayan vatandaşlara, içinde Çevre mevzuatlarına göre sınır değerlerin çok üzerinde kanserojen fenol maddesi bulunan içme suyu verilmesini sorumsuzluk olarak nitelemiş ve gerekli uyarıyı yapmıştır. Israrlı uyarılarımıza karşın ilgililerin kamuoyuna ve tarafımıza açıklama yapmamaları, nedeniyle iş bu dilekçeyi yazarak haklarında suç duyurusunda bulunma kararı almış bulunmaktayız. Batman’da yaşam süren herkesi yakından ilgilendiren içme suyundaki fenol konusunda Valiliğin, ekte sunduğumuz belgelerde görüleceği gibi, 2005 yılında Belediye’yi uyardığı görülmektedir. Buna karşın Belediye yetkilileri aradan geçen zaman sürecinde fenol için tedbir almadıkları gibi, kamuoyunu bu konuda yıllarca uyarma gereği bile duymayarak sorunu gizlemişlerdir.

Ekte sunduğumuz belgelerden de anlaşılacağı gibi, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ersen İlçin imzasıyla Batman Valilik Makamına gönderilen raporda, fenol’ün tehlikelerine dikkat çekilmiş, Batman içme suyunda tespit edilen yağ ve fenol’ün sudan içenlerin sağlığı üzerinde ne tür etkiler yapabileceğinin belirlenmesi gerektiğine vurgu yapılmıştır. Aynı yazıda, Prof. Dr. İlçin, çağrı yapılması durumunda Üniversite ve Halk Sağlığı Anabilim Dalı olarak yardımcı olabileceklerini ifade etmiş olmasına karşın, Valiliğin geçen zaman sürecinde üniversiteden yardım istemediği gibi, sorunun çözümü için Batman Mahalli Çevre Kurulu ve İl Hıfzıssıhha Kurulu’nu harekete geçirmemiştir. İçme suyundaki fenol nedeniyle binlerce Batmanlının hazır sulara yöneldiğine dikkat çekilen haberlere ve kurumların neden harekete geçirilmediği, fenolün neden gizlendiği yolundaki tüm uyarılarımıza karşın Valilik ve Belediye makamları bu önemli sorun konusunda suskun kalmayı tercih etmişlerdir.

Tüm bu nedenlerle, Başsavcılığınızca, ihmali bulunanların cezalandırılması için müracaat etmemiz gerekmiştir.

Sonuç ve talep: Yukarıda açıkladığımız ve re’sen nazara alınacak nedenlerle gerekli tahkikatın yapılarak, öncelikle Belediye’nin neden yıllarca içme suyunda tespit edilen fenolü gizlediğini, Valiliğin ise kurumları neden harekete geçirmediğinin sorgulanmasını talep ediyoruz. Halk sağlığını tehdit ettiğine inandığımız içme suyundaki fenol nedeniyle görevini ihmal edenlerin cezalandırılmaları için gereğinin yapılmasını saygılarımızla arz ve talep ederiz.”

**

**

Ne yazık ki suç duyurularımız takipsizlikle sonuçlanacaktı. Ancak köşemde eleştirilerden hiç vazgeçmeyecektim. Şu ifadelerim suskun kalmadığımın belgesidir:

‘Bakınız, fenol ile ilgili olarak bu köşede çok önemli belgeler açıkladım. Valilik ve Belediye arasında yapılan resmi yazışmalardan örnekler vererek, her iki kurumun 2005 yılından beri içme suyundaki fenolden haberdar olduklarını açıkladım. Ancak kimse bu önemli tespitimi dikkate bile almadı…

Daha düne kadar ‘içme sularımız ter temizdir’ diye açıklama yapanlar ile bu önemli sorundan haberdar olmalarına karşılık ilgili kurumları harekete geçirmeyenlerin suskunluğu tercih etmesi acaba çözüm mü?

Neden susuyorlar ve neden bu resmi belgeler için bir açıklama yapma gereğini duymuyorlar?

Batman kamuoyu yetkililerden açıklama bekliyor. Fenol neden gizlendi, neden içme suyunda fenol olduğu bilinmesine karşın, suyumuzun temiz olduğunda ısrar edildi?’

Devamı yarın