Dünden devam

Değerli Okurlar, kentimize sığınan savaş mağduru ailelere karşı görevlerimizi yaparken, sorumluluk bilinciyle hareket etmemizin önemine dünkü yazımda değinmiştim.

Dünya malı bizleri şaşırtmasın. Zira dünya malından bir kuruşu bile öteki aleme götüremiyoruz.

BİZE KALACAK YEGANE SERMAYE…

Merhum H.Necat Nasıroğlu gibi duyarlı ve varlıklı şahsiyeti yakından tanıyordunuz.

O, Batman’daki yoksulların, sığınmacıların hamisi ve en büyük destekçisiydi…

Merhum Nasıroğlu, yıllardır zor durumdaki insanlara yardım ediyordu.

Kendisine pek çok kez vekalet ettim, zor durumdaki sığınmacılara yardımlarının ulaşmasında aracılık ettim.

2013 yılında Batman’da, ülkemizde örneği pek görülmeyen bir organizasyonla, dönemin HDP’si olan BDP ile Ak Parti il yönetimlerini ve diğer bütün sağ ve sol kesimleri bir çatı altında buluşturmuştuk. O saygıdeğer iş adamı, iki kamyon gıda ile yardım kervanına katılmıştı.

Merhum Nasıroğlu, her varlıklı insan gibi hayata veda ederken, servetini evlatlarına bıraktı. Ona kalan yegane şey, yaptığı yardımlardan kalan sevaplardır…

Hepimize kalacak yegane sermaye, yaptığımız, yapacağımız iyiliklerdir…

Madem dünyevi bütün değerler, mallar, katlar, yatlar, araziler, mülkler bu dünyada kalıyor. Şu halde yardımlaşma ve dayanışma duygularımızın sesine kulak verelim ve zor duruma düşmüş insanları gözetelim.

İnancı, dini, dili, ırkı, rengi ne olursa olsun, zor duruma düşen insanlara yardım elimizi uzatalım, gözetelim.

Eğer inanıyorsak ve gerçekten inanmışsak, bize kalacak yegane şey, önümüzden gönderdiğimiz ve göndereceğimiz azıklar, yani yapacağımız iyiliklerdir…

120 TL’LİK YARDIM KRİTERLERİ DEĞİŞTİRİLMELİ…

Değerli Okurlar, kentimizde yaşama mücadelesi veren Suriyelileri rahatlatan en önemli yardım, Kızılay üzerinden her aile bireyine verilen aylık 120 TL’lik temel gıda yardımıdır.

Nice Suriyeli aile reisi vardır ki, ağır hastadır, çalışamıyor…

Nice Suriyeli ailede çalışacak bir fert bulunmuyor…

Onlar için temel gıda desteği o nedenle çok önemlidir.

Suriyeli sığınmacılar bu yardım sayesinde en azından açlıktan ölmüyorlar…

Ancak bu yardımlardan tüm Suriyeli aileler yararlanamıyor, ne yazık ki…

Şimdiye kadar 18 yaş altı üç çocuk şartı biliyordum.

Bir Suriyeli ailenin sadece iki çocuğu bulunuyorsa, eğer anne, babaları yaşıyor, yatalak olarak hayatlarını sürdürüyor olsalar bile kendilerine bu yardım sağlanmıyor...

Üç çocuk şartı nedeniyle…

Bunu büyük adaletsizlik olarak değerlendiriyorum…

Kızılay şube Başkanı ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı Müdürüne de bu konuda bazı engelli ve mağdur aileler için başvurduğumda, üç çocuk şartını değiştirme yetkilerinin olmadığını söylemişlerdir.

Biliyorum ki onların da vicdanları sızlıyor. Ancak yardım kriterlerini onlar belirlemiyor…

Bu köşede bir bodrum katında yaşama mücadelesi veren, boynundan aşağısı felç Suriyeli bir babanın dramına yer verdiğimi de hatırlayacaksınız.

İmad Ebu Züheyr adındaki baba, iki çocuğu ve eşiyle hayatta kalma mücadelesi veriyor. Üç çocuk şartı nedeniyle yardım alamıyorlar…

Ebu Züheyr benzeri niceleri var.

O nedenle yardım kriterlerinin acilen değişmesi gerektiğine inanıyorum…

Geçtiğimiz günlerde üç çocukları da 18 yaş altı olan ve evlerinde ağır hastaları bulunan iki aile için, yukarıdaki iki kurum yetkilileri nezdinde girişimlerde bulunmuştum.

Ne yazık ki olumsuz yanıt alacaktım. Yine yardım yapılamayacağını söylediler…

Bu kez şaşırmıştım, çünkü üç çocukları da 18 yaşın altındaydı, üstelik çok mağdur ve engellileri de vardı.

Bana, üç çocuk şartı dışında, başka kriterler de varmış dediler…

Batman’a gelecek Avrupa Komisyonu İnsani Yardım ve Sivil Koruma Genel Müdürlüğü Türkiye Ofisi Görevlilerinden oluşan heyete de bu yardım kriterlerinin değişmesi için teklif götürüleceğini duymuştum.

O heyet geçen hafta Sayın Valimiz Ahmet Deniz’i ziyaret etti. Gazetemizdeki haberden konumuzla ilgili bir spot: “Ziyarette, Avrupa Komisyonu Program Sorumlusu İlhan Güver, Gaziantep Avrupa Komisyonu Program Uzmanı Musa Umutcan Yüksel, Türk Kızılayı Program Koordinatörü Serhat Şaylan, Başbakanlık Ofisi Proje Uzmanı Tunahan Altundaş ve Dünya Gıda Programı Gaziantep Saha Ofisi Sorumlusu Azhar Alazzaw katıldı. Heyet, Vali Deniz’e Batman ziyaretine ilişkin bilgi verdiler. Makamında heyet ile bir süre sohbet eden Vali Deniz, ziyaretlerinden duyduğu memnuniyeti belirterek, çalışmalarından başarılar diledi.”

Merak ettiğim şu; o heyete bu yardım kriterleri iletildi mi?

Çünkü kurum yetkililerinin de vicdanı bu kriterlerden rahatsız. Bu heyetin kriterlerin değişiminde etkili olduğunu duymuştum. Bu sorun gündeme gelmemişse, resmi yazı çok sayıda ailenin yardımlardan yararlanamadığı gerçeğini iletip, destek isteyelim.

Bu önemli problemin aşılması için elimizden geleni yapma sözünü veriyorum.

Rabbim amellerimizi rızası için kabul etsin ve kimseyi temel gıdaya muhtaç etmesin.