Down sendromu çocukların yaşamlarına dikkat çekmek amacıyla her sene Ekim ayında bir dizi etkinlik düzenlenmektedir. İlimizde de yarın sanat sokağında başlayacak ve Pazar gününe kadar sürecek bir etkinlik düzenlenecektir. Etkinliğin yapılmasını sağlayan ve sergiyi düzenleyen Arkeolog feriha Baş’ın konu ile ilgili yazdıklarını sizlerle paylaşmak istedim.
“BATMAN DA YAŞAYAN DOWN SENDROMLU MELEKLERİN                                FOTOĞRAF SERGİSİ
Tüm dünyada ve ülkemizde Ekim ayı boyunca “DOWN SENDROMU AKTİVİTELERİ “ Kapsamında pek çok etkinlik yapılmaktadır.
Batman da Down Sendromlu Bireylerin eğitim, sağlık ve sosyal problemlerinin çözümü için, kurulan ve Down Sendromlu bireyleri topluma kazandırmayı amaçlayan DOSEM de bu kapsamda, 24 Ekim Pazar günü Batman Kültür Merkezinde bir dizi etkinlik gerçekleştirecektir.
Etkinlik çerçevesinde bir Down Sendromlu çocuk annesi ve amatör fotoğraf sanatçısı olarak hazırladığım “Batman da Down Sendromlu Melekler “ adlı fotoğraf sergisi 21 Ekim–23 Ekim tarihleri arasında Batman Sanat Sokağında gezilebilecektir.
Sergi, 24 Ekim Pazar günü Batman Kültür merkezine taşınacaktır.
Yine organizasyonunu benim yaptığım ve 16 yaşındaki “Bir Down’lu gencin Gözünden İstanbul” Adlı fotoğraf Sergisi de Batman Kültür Merkezinde gezilebilecektir.”
Bir Down’lu Gencin Gözünden İstanbul”adlı fotoğraf sergisinin sahibi Robert Cem OSBORN İstanbul da yaşayan Down Sendromlu bir gençtir.
Down sendromlu Robert Cem Osborn kolejde okuyor, ata biniyor, harika yemek yapıyor. İnsanların down'lılara bakışını değiştirmek için İngiltere'den Türkiye'ye “Algıları Değiştirmek”adlı fotoğraf sergisinin gelmesine de katkı sağlamıştır.
24.10.2010 tarihinde Batman Kültür Merkezindeki Etkinliğe Robert Cem ve annesi Gün Bilgin OSBORN ‘unda katılımı beklenmektedir.
Açılış konuşmasını DOSEM başkanı Mehmet Emin Baş’ın yapacağı etkinlikte, Ankara Sosyal Hizmetler il müdürlüğünde görevli uzman Bedriye GÖKTAŞ Ankara da Down Sendromlu Çocukların çalıştırdığı ve bir örneğininde Batmanda yapılması planlanan “DOWN CAFE” çalışmaları hakkında bilgiler verecektir.
Yine Etkinlik kapsamında DOSEM in hazırladığı;
“Aile Eğitim Programı”nın tanıtılması,
Algıları Değiştiren Down’lular adlı gösteri,
Bir Down’lu babanın duygu ve düşünceleri,
Kokteyl
Ve “Bizi de Aranıza alın: Down Sendromu ile Büyümek (Life Goes On” adlı film gösterimi ile etkinlik sona erecek.
Toplumdaki Algıları değiştirmek üzere Batman Valisi Sayın Ahmet TURHAN’ın da katılacağı etkinliğe, tüm duyarlı Batman halkı ve Down Sendromlu aileler davetlidir. “ 
           
                                                                                                                                    Feriha BAŞ
                                                                                                                                   Arkeolog
Down sendromu nedir?
Down Sendromu çocuğunuzun vücudundaki hücrelerin 46 yerine fazladan bir kromozoma, yani 47 kromozoma sahip olmasıdır. Down Sendromu bir hastalık değil genetik bir farklılıktır.
İnsan vücudunu oluşturan hücrelerin çekirdekleri, kromozomlarla birbirlerine bağlanmış olan genlerden oluşmuştur. İşte bu genler ve kromozomlar fizyolojik ve kişilik yapımızın ana unsurlarıdır, dolayısıyla çocuğunuzun fazladan sahip olduğu bir kromozom onun hayatını etkileyecektir. Kromozom anomalilerinin çoğunda embriyo gelişemez. Down Sendromu embriyonun gelişimini tamamlayabildiği bir durumdur.
Çocuğunuzun fiziksel görünümü diğer çocuklardan biraz farklı olabilir, bir takım sağlık sorunları bulunabilir. Fakat unutmayın ki, bazı çocukların sarı saçlı, bazılarının mavi gözlü olması gibi sizin çocuğunuzun da Down Sendromlu olması bir genetik farklılıktır.
Down Sendromu konusunda iki şey kesindir. Birincisi, Down Sendromunun kaynağı anne-baba değildir ve hamilelik öncesi veya sırası olan hiç bir şey çocuğun Down Sendromlu doğmasına yol açmaz. İkincisi, diğer çocuklar gibi Down Sendromlu çocukların da kendilerine özgü kişilikleri, yetenekleri ve düşünceleri vardır. Diğer çocuklar gibi onlar da farklı kişiliğe sahip bir birey olarak büyüyeceklerdir.