Down sendromlu çocukların büyütülmeleri, korunmaları, eğitimleri başlı başına bir sorun. Devletin bu alanda yeterli donanımı ve imkânı sağladığını da söylemek mümkün değil. Bu durumda aynı dertten muzdarip olan ailelerin bir araya gelmeleri ve sorunun çözümüne katkı sunmaları kaçınılmaz oluyor. Pek farkında olmadığımız bu gerçekliliğimiz ilimizde de Down sendromlu çocuklar için bir okul açıldığında ortaya çıktı. Çünkü sorun bir okul gerektirecek kadar büyümüştü. İlimizdeki süreci Down sendromlu çocuklar derneği başkanı M.Emin Başın Kaleminden okuyalım.Konu hakkında daha duyarlı olunması dileğiyle..
 
2008 yılında Emin Can ve ailesi Batman a taşındıklarında Emin Can henüz 4 yaşındaydı. Emin Can okula başlaması gerekiyordu ve yardım alabilecekleri ve danışacakları tecrübeli deneyim sahibi hiç kimse yoktu. Zor da olsa sonuçta Emin Can bir okula başladı.
   Emin Can ve annesi tanıştıkları ilk Down sendromlu aileyi evlerinde ziyaret ederek o ilk büyük adımı attılar. 6 ay içinde, ailelerin tanıdıkları aileler şeklinde zincirleme yaklaşık 40 aileyi evlerinde ziyaret edip onlarla tanıştılar. Birlikte fotoğraf çektirip ortak sorunlarını konuştular.
   6 ay sonra Batman kültür merkezinde bu 40 Down Sendromlu aile çekilen fotoğraflardan oluşan bir sergi ve tanışma etkinliği çerçevesinde bir araya geldiler. Herkes birbiri ile orada tanıştı ve kaynaştı. Sanki yıllardır birbirini görmeyen büyük bir aile samimiyeti ve yakınlığı içinde bir duygu birlikteliği oluştu. Yaşanan duygular ortaktı. Sorunlar ortaktı. Sevinçler ortaktı. Batman da Down Sendromlu Melekleri ve Annelerini buluşturan bu etkinliğin tarihi 23 Mayıs 2010.
 
23 Mayıs 2010 tarihinde, Batman da yaşayan Down Sendromlu Melekler ve Anneleri adlı etkinlik amacına ulaştı ve aileler Batman Down Sendromlu Melekler Derneğini kurdular. Birer Dow Sendromu çocuk sahibi olan üyeler şu sıralar Batmanda yaşayan ve Down sendromlu çocukların yararına yapılan ve sadece Down Sendromlu çocukların eğitim öğretim göreceği okulun açılış heyecanını yaşıyorlar. Kısa adı DOSEM olan Derneğin Başkanı Mehmet Emin Baş,   çalışmaları hakkında şunları söyledi:
 
“Batman da Down Sendromlu çocukların eğitim, sağlık ve sosyal problemlerinin çözümü için kurulan ve Down Sendromlu bireyleri topluma kazandırmayı amaçlayan DOSEM, bu anlamda Batmana Özel bir Down Okulu kazandırmış durumdadır.
    
Peki Nedir bu Down Sendromu? İnsanlık tarihi kadar eski olan Down Sendromu, Trizomi 21 ya da Mongolizm; genetik düzensizlik sonucu insanın 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması durumu ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan tabloya verilen isimdir. Kısacası Normal bir insanın hücresinde 23 anneden 23 babadan geçen toplam 46 kromozom vardır. Fakat Down Sendromlu bireylerde nedeni bilinmeyen bir sebepten ötürü 21. hücre bölünmesinde fazladan bir kromozom ortaya çıkar ve hücrelerinde 47 kromozom oluşur. Fazladan oluşan bu kromozomun vücuda olumsuz yönde baskılayıcı etkileri vardır. Gelişim geriliğine ve orta düzeyde zihinsel engele neden olur. Bu nedenle genetik biliminde Down Sendromu bir hastalık değil, genetik bir farklılık olarak ele alınır. İlginçtir ki bütün dünya downluları kardeşmişçesine birbirlerine benzerler
       Haziran 2010 tarihinde Batman da kurulan DOSEM (Down Sendromlu Melekler Derneği) nin yönetim kurulu üyelerinin birer down sendromlu çocuk sahibi olmaları oldukça dikkat çekicidir.  Türkiye de tek örneği olan, Özel Down Okulunu bitirdiklerini ve 7 Ekim’de okulun açılış etkinliğini yapacaklarını söyleyen DOSEM Başkanı: Down Sendromlu bireyler, zihinsel engelliler grubunda, en iyi rehabilite edilebilen, iyi bir eğitim ile okuma yazma öğrenebilen, temel ihtiyaçlarını karşılayabilen, basit iş dallarında çalışabilen bir gruptur. İyi bir eğitimle Ülkemizde Üniversite dahi bitirmiş Down Sendromlu bireyler vardır. Bilimsel verilere göre dünyada, her 800 canlı doğumdan bir tanesi Down Sendromlu bebek olarak dünyaya gelir. Buna göre Batmanda 350–400 Down Sendromlu birey yaşamaktadır.  Dünyada ve ülkemizde Down Sendromlu bireyleri sosyal yönden istihdam eden pek çok merkez vardır. Biz Batman da 150 kadar Down sendromlu aile ve çocukları bir araya geldik. Buradan yola çıkarak,  Batmanda Down Sendromlu zihinsel engelli çocuk ve gençlere gerekli eğitim-öğretim ve kültürel olanaklar yaratmak, meslek kazanmalarına yardımcı olmak, uzun vadede bu şartların kalıcılığını güvence altına almak ve onlara yaşamları boyunca sahip çıkmak istiyoruz. Dernek olarak bu amaçla, Türkiye de ilk Örnek olan Özel Down Okulunu Batman da açmış durumdayız. Okulumuz Fatih Mahallesinde iki katlı bahçeli bir mekandır.. Burası Batmanda ki Down Sendromlu Çocukların Özel Eğitim ve öğrenim görecekleri ve yine bu çocukların bir takım kültürel faaliyet gerçekleştireceği sosyal bir tesis olarak ta kullanılacaktır.“dedi. Okulda eğitim öğretimin başladığını söyleyen Mehmet Emin Baş, bunun yanı sıra, derneğe kaynak sağlandığında, Down Sendromlu Gençlerin çalışacağı bir kafeterya, drama derslerinin verileceği bir atölye ve binicilik eğitimi alabilecekleri bir atlı Spor kulübü ve yüzme havuzu da yapacakları ilk çalışmalar arasında olduğunu söyledi. Yine biz Down Sendromu denen bu farklı bütünün birer parçasıyız. Amacımız daha iyiye ve daha güzele birlikte ulaşmak. Dilerim bu yolda, Batman halkı bize yarenlik eder ve bizi yalnız bırakmaz “dedi.