Bu kentin elektrik açısından hiçbir sorununun olmaması gerekiyordu. Ancak Batman’da ikamet ettiğim 40 yıl boyunca sürekli enerji sorununa tanık oldum…

Enerji sorunu kentimize özgü değil elbette. Bölge genelinde hiçbir zaman istikrarlı bir enerjimiz olmadı…

Su kaynağının başında olan ama susuzlukla karşı karşıya kalanların konumunda kaldık her zaman…

Halbuki ülkenin ana enerji merkezindeyiz. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde, yani yakın çevremizde sayısız hidroelektrik santralleri inşa edilmiştir…

Devasa barajlardan elde edilen enerji enterkonekte sistemle ülke geneline verilmektedir.

Enerji santrallerine en yakın olan bizler, düzenli enerjiden hep mahrum kaldık…

Bir elektrik abonesi olarak yasal sözleşmelerin altına imzamızı attığımızda bize 24 saat kesintisiz enerji sözü verilmiş oluyor. Kesintisiz enerji ise hiçbir zaman olmadı…

Bunun elbette birden fazla nedeni var…

Yukarıda ifade ettiğim gibi 40 yıldır Batman merkezde ikamet etmekteyim. Ve son 28 yıldır elimde kalem, günlük yazılar yazarken, sayısız kez enerji üzerine değerlendirmeler yapan biriyim.

ENERJİDE İSTİKRARSIZLIĞIN

NEDENLERİ…

Dönemin Star TV ve gazete sahibi

Uzanlar’ı hatırlarsınız.

Nasıl kısa zamanda köşeyi dönüp, büyük kazançlar elde etti?

Genç Parti nasıl kuruldu ve seçim döneminde dağıtılan paraların kaynağı neydi diye biraz kafa yormak lazım… Adam medya patronu ama bakıyorsunuz ki enerji dağıtım ihalesini kazanıyor…

 Bir türlü iki yakamız bir araya gelemedi ve bir türlü kesintisiz, düzenli enerjiye ulaşamadık…

Suçlu sadece enerjiden ellerini çekmeyen güçlüler değildi.

Bizler de toplum olarak enerjide dürüst olamadık…

Kaçak elektrik tüketimi tavan yaptı yıllarca…

Bu köşenin yazarı olarak bunu hep haram saydım. İnandığım değerlere aykırı buldum. Başkasının hukukuna saygı temelinde kaçak elektriğe yaklaştım.

Ancak yukarıda anlattığım, 90’lı yıllardaki enerji politikasına tepki en büyük etken oldu ve kaçak tüketim büyük artış kaydetti. Yıllarca keyfi zamlar da kaçak elektriğe tavan yaptırdı…

Meselenin esas nedenini görüp, çözümler geliştirerek elektrik meselesindeki problemlerle uğraşma yerine, elektrik dağıtımı özelleştirildi.

Barajları yapan, iletim hatları direklerini kuran, trafolar satın alıp, evlere kadar enerji ulaştıran devlet, kaçak tüketimle uğraşma sorumluluğunu özel şirketlere devretti.

Peki sonuç alıcı oldu mu?

Kayıp ve kaçak oranları açısından durumumuz nedir?

Bu konuda kesin bilgilere sahip değilim. Sıradan bir vatandaş ve biraz da meseleyle alakalı bir yazar olarak da çok bilgi sahibi değilim. Bize anlatılan bilgiler dışında başka aydınlatacak kaynak bulunmuyor…

GENEL MÜDÜRÜ DİNLERKEN...

Geçtiğimiz günlerde Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (Dicle EDAŞ) Genel Müdürü Sayın Murat Karagüzel’in Batman’da bir basın toplantısı vardı. Batman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Siirt ve Şırnak illerinin enerjisinden sorumlu şirketin genel müdürü, Mado tesisindeki kahvaltılı basın toplantısında görsel sunum yaparak 2013 yılında başladıkları hizmetler hakkında bilgiler veriyordu. Davete icabet ettim, sunumlarını dinledim. O sunumda verilen bilgilere göre 2013 yılında şirket özelleştirme ihalesini alırken söz konusu illerin kayıp kaçak oranı yüzde 75 imiş.

2017 yılı sonu itibariyle bu oran yüzde 65’e düşürülmüş.

Batman’daki kayıp ve kaçak oranı da yüzde 77’den, yüzde 66’ya düşürülmüş. 2017 yılında elektrikte yüzde 75 olan kayıp-kaçak oranının yapılan yatırımlarla son 5 yılda yüzde 65'e gerilediğini söyledi.

Geçen zaman zarfında yapılan hizmetler, alt ve üst yapıdaki iyileştirmelerle ilgili geniş bilgi veren ve basına değer vererek soruları içtenlikle cevaplamaya çalışan Sayın Karagüzel, bölge illerindeki kayıp ve kaçak oranının ülkenin üçte biri olduğunu görüşünü savundu.

Dicle EDAŞ’ın Batman’da hummalı bir çalışma yürüttüğünü gözlemliyorum.

 Bazı semtlerde enerji hatları yer altına çekiliyor. Güzel ve takdir edilecek çalışmalarına rağmen Batman’da elektrikte istikrarı yakalayamadık.

Burada da ifade etmişim; Amerika’da Irma kasırgası felaketi yaşandı. Adeta küçük bir kıyamet koptu. Ağaçlar köklerinden sökülürken elektriklerin kesilmediğini gördük. Batman’da yaz ayında serinleme, kış ayında ısınma döneminde olmadığımız bir zaman diliminde, bir arıza nedeniyle saatler süren elektrik kesintilerine bu yıl bile tanık olduk. Yatırımlara rağmen vatandaşa kesintisiz enerji sunulamadı.

Şirketler kendilerini başarılı buluyorsa, ne diyebilirim ki. Ancak düşüncemi açıkça ifade etmem gerekirse şirketlerin bu konuda başarılı olduğu gerçeğine inanmıyorum.

Devamı yarın