Değerli Okurlar, Kurban Bayramı öncesindeki son normal yazımdır, sadece Pazartesi günü bayram özel sayısında sizlere hitap edebileceğim. Sayılı günlerde biz de biraz dinlenmiş olacağız inşallah.

Bayramın huzur içerisinde geçmesi, eğlence adına halkımızın patlayıcılarla huzursuz edilmemesi, çocuklarımızın vahim kazalar yaşamaması için herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum.

Aşırı şeker tüketiminden kaçınalım. Tatlılar, katkı maddeli bütün yiyecekler toplum sağlığını tehdit edeceğinden dikkatli olalım…

Birbirimize ve misafirlerimize, bayramımızı tebrik etmeye gelenlere zehir (sigara) ikram etmeyelim…

**

**

Bu yaz aylarında kentimizin bazı semtlerinde oldukça hummalı bir çalışma dikkatimden kaçmıyor. Dicle EDAŞ ekipleri, emekçileri, gölgede sıcaklığın 45 dereceyi bulduğu Batman ortamında gerçekten büyük emek sarf ederek, bizlere bazı hizmetler için çabalıyorlar.

Öncelikle hayırlı her çalışma için teşekkürlerimi ve takdirlerimi sunuyorum. Bu parasal karşılık olan bir hizmet olsa bile, takdir edilecek çalışmalardır.

Yıllardır, hatta on yıllardır kentimizdeki elektrik kesintilerini, enerji durumunu yakından takip eden biriyim. 90’lı yıllarda da bu duyarlılığım söz konusuydu.

Daha aydınlık bir Batman duyarlılığım nedeniyle enerjiye yapılan yatırımları da takip etmeye, verilen hizmetleri gözlemlemeye çalışıyorum.

Enerjide yaşanan oyunları, dönen dolapları yıllarca takip ettim. Büyük medya patronlarına geçmişte verilen baraj ihalelerini de iyi hatırlıyorum.

**

**

Özelleştirme, derken elektrik dağıtım şirketleri dönemi başladı. Batman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Siirt ve Şırnak illerinin elektrik dağıtım ihalesini alan Dicle EDAŞ Şirketinin çalışmalarını da yakından izliyorum.

Hatırlayacaksınız geçtiğimiz Şubat ayında Batman Mado tesisinde önemli bir basın toplantısı gerçekleştirilmişti. Batman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Siirt ve Şırnak illerinin enerjisinden sorumlu şirketin genel Müdürü, Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (Dicle EDAŞ) Murat Karagüzel, Genel Müdür Yardımcısı Nedim Tüzün, Dicle Elektrik Dağıtım Müdürü Yusuf Açar ve DEPSAŞ İl Müdürü Serhat Öztürk’ün katılımı katıldığı Mado’daki basın toplantısına da katılmış, izlenimlerimi iki günlük yazı ile sizlere sunmuştum. Toplantıda verilen bilgilere göre, 2013 yılında şirket özelleştirme ihalesini alırken söz konusu illerin kayıp kaçak oranı yüzde 75 iken, 2017 yılı sonu itibariyle bu oran yüzde 65’e düşürülmüş. O zaman yaptığım değerlendirmede yapıcı eleştiriden kaçınmamış, olumlu çalışmalarını da takdir etmiştim. Şu ifadelerimi hatırlatmak isterim: ‘Dicle EDAŞ’ın Batman’da hummalı bir çalışma yürüttüğünü gözlemliyorum. Bazı semtlerde enerji hatları yer altına çekiliyor. Güzel ve takdir edilecek çalışmalarına rağmen Batman’da elektrikte istikrarı yakalayamadık.

Burada da ifade etmişim; Amerika’da Irma kasırgası felaketi yaşandı. Adeta küçük bir kıyamet koptu. Ağaçlar köklerinden sökülürken elektriklerin kesilmediğini gördük. Batman’da yaz ayında serinleme, kış ayında ısınma döneminde olmadığımız bir zaman diliminde, bir arıza nedeniyle saatler süren elektrik kesintilerine bu yıl bile tanık olduk. Yatırımlara rağmen vatandaşa kesintisiz enerji sunulamadı. Örnek olarak Sason ilçemizin dağlık alandaki köylerine merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde, 1984 yılında enerji verildiğini, hala o direklerin kullanıldığını söyledim ve ‘Kent merkezlerinde ciddi yatırımlar yapıyorsunuz. Köylülerin elektrikleri sürekli kesiliyor, ağaç direkler devriliyor ve şebeke kaybına neden oluyor. O hizmeti ne zaman köylere götüreceksiniz?’ diye soru sordum.

Genel Müdür, soruma cevap verirken, kent merkezindeki olumlu çalışmalarından söz ettiğim için teşekkür ederken, ağaç direklerin şebeke kaybı yapmadığını söyledi. Yatırımlarının sürdüğünü sözlerine ekledi. Ağaç direkler geri kalmışlığın göstergesidir. Genel Müdürden, “Evet, iyi bir yatırım yapıyoruz. Eğer hala köylerimiz 1984 yılından kalma ağaç direkler kullanıyorsa, bu bizim eksikliğimizdir” diye cümle duymak isterdim.’ http://www.batmancagdas.com/dicle-edas-ve-enerji-problemleri-2-makale,12498.html

**

**

TOZ VE DUMANLAR HİZMETLERİNİZİ GÖLGELİYOR…

Görüldüğü gibi yapıcı eleştirilerle kendilerine katkı sunmaya çalışmışım. Dicle EDAŞ, bu yıl yaz aylarında boş durmadı. Yaptıkları olumlu hizmetleri kamuoyu da takdir ediyordur.

Ancak üzüldüğüm ve kamuoyunun da tepkisine neden olan bir hizmet kusurlarına dikkat çekmek istiyorum. Dicle EDAŞ, sadece bazı cadde ve sokaklarda çalışmalar yapmıyor. En az 20 cadde ve sokakta eş zamanlı çalışma dikkat çekiyor. Acı bir gerçek; maalesef kurumlar eş zamanlı ve koordineli çalışmıyorlar. Önce doğalgaz hattı için cadde ve sokaklar kazıldı, sonra Belediye asfaltladı. Bu kez Dicle EDAŞ daha yeni asfaltlanan yolları kazmaya başladı. Kimbilir yarın Telekom, sonra BASKİ kazabilir. Ülkemizin serveti böyle savruluyor... Keşke uyumlu bir çalışma olsaydı.

Cadde ve sokaklar kazılıyor, ulaşımda aksamalar yaşanıyor. Haydi bunu doğal karşılıyoruz. İyi de etrafa dökülen kumlar, serilen çakıllı ve bol tozlu stabilizeler hiç mi yetkililerin dikkatini çekmiyor? En az yirmi gün ve kimi yerlerde 1,5 ay süren hafriyat ve diğer hizmetlerden kaynaklı yoğun tozlar için niçin önlem alınmıyor?

Mutlaka birilerine ihale edilerek bu hizmetler yürütülüyor. Sürekli olarak cadde ve sokakların sulanması, semt sakinlerinin sağlığına duyarlılığın gereği değil mi?

Dicle EDAŞ yetkililerini duyarlı olmaya davet ediyorum. Kent merkezindeki güzel hizmetlerinize gölge düşüren bu gerçeği görün ve acilen tedbir alın. Bir de hizmetleri köylere de kaydırın. Ağaç direkler ayıbımız olarak karşımızda durdukça, bizlere de eleştiri hakkı doğmaya devam edecektir. İyi hizmetleri takdir etmesini de, eksiklikleri dile getirmesini de biliriz. Duyarlı olunması dileğimle, aydınlıkla kalınız