Dünya hayatında ‘sağlık’ kadar önemli bir değer yoktur. Bütün dünya üzerinize tapulu malınız olsa bile, sağlık sorunları yaşadığınızda pek bir değer ifade etmeyecektir…

Kanuni Sultan Süleyman, 46 yıl Osmanlı İmparatorluğuna hükümdarlık etmiştir. Denilmiştir ki; hasta yatağında iken, şu sözü söylemiştir: “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.”

Bir nefes sıhhatin devletten ve yöneticiliğinden daha önemli olduğunu ifade etmiştir…

Çocukluğumda henüz köyde iken adını duyduğum en varlıklı/zengin kişi Merhum Mahmut Kepoğlu idi. Bir dönemin yanılmıyorsam Milletvekili de olan Kepoğlu, Silvanlı bir toprak ağası iken, politik olarak en güçlü siyasi parti olan Adalet Partisi’nin genel başkanı ve dönemin Başbakanı merhum Süleyman Demirel’i ve beraberindeki kalabalık topluluğu evinde ağırlamıştı. Misafirlere yemek verilirken, altın kaşıkların kullanıldığını duymuştum.

Merhum Mele Abdullah’e Tımok’i’ye büyük saygısı olan Mahmut Kepoğlu’nun, yakışıklı ve şirin tek oğlu kansere yakalandı. Merhum Mahmut Kepoğlu, bütün malını ve mülkünü çok sevdiği oğlu için harcamaya hazırdı. Ne yazık ki kurtaramadı. Merhum Kepoğlu’nun her gece saatlerce oğlu için ağladığını duymuştum…

Değerli Okurlar, bu örneği niye verdiğimi merak etmişsinizdir. Bu yazımda sağlıktan, özellikle çocukların sağlığından söz etmek istiyorum.

Dikkat ederseniz verdiğim örnekte dünya malı açısından zenginlik, politik/siyasi cihetten güç ve kuvvet, ölümcül bir hastalık ve henüz hayatının baharını yaşayamadan dünyaya veda etmiş bir çocuk ve ölüm gerçeği var…

Çocuklarımızın sağlığı için hiçbir fedakarlıktan kaçınmamamız gerektiğine inanıyorum. Onların sağlıklı yaşamı için gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. Acaba o tedbirleri alıyor muyuz?

Batman’da bağımsız bir Çocuk Hastanesi yok. Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanemiz var. Bu hastanenin gelmiş ve geçmiş yönetici ve personellerinin çok büyük fedakarlık ve özveriyle görevlerini yapmaya çalıştıklarına inanıyorum.

SAĞLIK HİZMETLERİ KONUSUNDAKİ BİLGİLERİMİZ EKSİK…

Ancak hangi koşullarda hizmet verdiklerini biliyor muyuz?

Yolunuz hiç bu hastaneye düşmüş mü?

Bir uzman çocuk doktorunun günde kaç hastaya baktığını, acil servise olan akını biliyor muyuz?

Yetersiz bir hastane, yetersiz bir sağlık kadrosu gerçeğinden haberdar mıyız?

Bu kentin birinci basamak sağlık hizmetleri konusunda bilgi sahibi olmayan bir toplumuz. Ufak bir rahatsızlıkta aile hekimleri yerine hemen ileri tetkik ve tedavi için başka hastanelere koşan bir toplumuz.

Değerli Okurlar, Batman’da insan sağlığı ve sağlık hizmetleri konusunda kıt bir bilgiye sahip olduğumuza inanıyorum.

Bazı duyarlı hekimlerimizle sağlık ve sağlık hizmetlerini konuştuğumda, bu konudaki bilgi eksikliğimin farkına varıyorum. O kadar tıp meselesine kafa yoran, sayısız makale ve kitap okuyarak bazen doktorlarla kolesterol çeşitlerini tartışabilen biri olmama rağmen, çok kıt bilgiye sahip olduğumun farkına varıyorum.

Batman’da birinci basamak aile hekimleri yerine üçüncü basamak üniversite hastanelerine tedavi olmaya gidenlerden tutun, gereksiz çekilen MR ve tomografilere kadar önemli hatalar yapan bir toplumuz.

Bir Radyoloji uzmanının günde kaç MR çektiğini bilmiyoruz. O kadar çok MR çekimine katılıyorlarmış ki, dar zamanda dikkatlerinden kaçan hayati bulgular olabiliyormuş.

Evet, sağlık meselesine asıl giriş nedenime geleyim. Çevre ilçelerimizle birlikte en az 600 bin nüfusa sağlık hizmeti veren Batman gerçeğinden söz ediyorum. Ayrıca komşu bazı il ve ilçelerden, hatta Irak’tan hasta alan bir kenttir Batman…

ÇOCUK NEFROLOJİSİ VE NÖROLOJİSİ EKSİKLİĞİMİZ…

Çok sayıda özel hastanenin de olduğu kentimizde, maalesef ‘Çocuk Nefrolojisi’ sağlık hizmetinden yoksunuz. Çünkü Batman’da hiçbir zaman bir Çocuk Nefroloji Uzmanımız olmadı…

Yazımın girişinde çocukların hayatımızdaki önemine varlıklı bir aileyi örnek vermiştim. Malımız ve mülkümüzü rahatlıkla feda edebileceğimiz çocuklarımızın sağlığı için elimizden geleni yapmalıyız.

Batman Bölge Devlet Hastanesinde yetişkinlere sağlık hizmeti verebilen Nefroloji birimi ve nefroloji uzmanı var. Ancak hiçbir hastanede Çocuk Nefroloji uzmanı bulunmuyor. Bu alan çok önemli. Kentin sorunlarına duyarlı bir dostumun bilgilendirmesi üzerine bu mesele ile ilgili değerlendirme yaptım. Bakınız dostum niçin bu hizmeti önemsiyor; “Böbrek hastası çocukların tedavisi için çocuk nefrolojinin olmaması nedeniyle başta Batman böbrek hastası çocukların ve ailelerin sonra da kentimize yakın Siirt, Bitlis, Muş, Mardin ve Şırnak gibi illerin çocuk hastalarının tedavisinde aksaklıklar olmakta ve hepsinin Diyarbakır’a sevkleri nedeniyle ülkemizde ek bir külfet getirdiği bilinmektedir. Diyarbakır’a sevk edilen hastaların ayda bir kontrolü hatta tahlil sonuçlarının uzaması nedeniyle Diyarbakır’a ayda 2 veya üç sefer gitmek zorunda kalmaktadırlar. Bu durum aileleri ciddi manada mağdur etmektedir. Ailelerin daha fazla perişan olmamaları için basın olarak bunu gündeme getirmenizde fayda vardır.”

Söz konusu duyarlı dost, Valimiz, Milletvekilleri, Belediye Başkan Vekili, Sağlık Müdürü başta olmak üzere herkesi duyarlı olmaya davet ediyordu. Çocuk Nefrolojisi’nin önemi hakkında şu bilgileri de sağlık kaynaklarından sunmak istiyorum: “Çocuklarda böbrek, idrar yolu ve mesane ile ilişkili hastalıklarla ilgilenmektedir. Böbrekler vücudumuzda çok vital fonksiyonları olan organlardır . Erişkin dönemdeki kronik böbrek hastalıklarının önemli bir kısmı çocukluk çağında başlayan hastalıklara bağlı olarak gelişmektedir . Çocukluk çağındaki böbrek ve idrar yolları hastalıklarının erken tanınması ve uygun tedavisi, böbrek fonksiyonlarının korunması ve kalıcı böbrek hasarının önlenmesi açısından son derece önemlidir. Çocuk Nefrolojisi uzmanları tarafından tanı, tedavi ve izlemi yapılan nefrolojik hastalıkların başlıcaları şunlardır: -Nefrotik sendrom -Akut ve kronik böbrek yetmezlikleri -Akut ve kronik glomerülonefritler -Diyaliz tedavileri -Böbrek nakli -Böbrek tübül hastalıkları -Hipertansiyon -idrarda kan veya protein saptanması, -Hidronefrozlar, -Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, -Çocuklarda gece yatak ıslatma -Diğer idrar yolu ve mesane sorunları.”

Bu bilgilerden sonra çocukların sağlığından söz etmişken, ‘Çocuk Nörolojisi’nin de önemine dikkat çekmek istiyorum. Çocuk Nefrolojisinden belki daha hayati sağlık hizmeti ile ilgili ‘Çocuk Nörolojisi’ uzmanımızın da olmaması önemli eksikliktir. Bu alanın önemine bakalım: “Çocuk Nörolojisi, çocuklardaki beyin, omurilik, sinir ve kas hastalıklarıyla ilgili bir tıp uzmanlık dalıdır. ‘Pediatrik nöroloji’ veya ‘Gelişim nörolojisi’ olarak da bilinir. Konusu olan hastalıklar, ağır beyin hasarlarından, geçici felçlere, iyi veya kötü seyirli epilepsilerden basit bayılmalara, otistik şikayetlerden, davranış bozukluklarına, kas hastalıklarından sinir yaralanmalarına kadar geniş bir yelpazede yayılır.”

Googlede konuyu araştırdığımda bu konudaki sıkıntılara tanık oldum. Basına düşen bilgilere bakalım: “Bölgede sadece Diyarbakır’da nöroloji doktorunun olması, 11 ilden gelen hastaları ve yakınlarını mağdur ediyor. Çocuk nöroloji doktoru alanında yaşanan eksikler nedeniyle Batman, Siirt ve Muş gibi 11 ilden gelen hastaların, Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde tedavi gördükleri, fakat burada da sadece bir doktorun olması, hastaların ve yakınlarının mağduriyetine sebep oluyor. Bölgede yaşanan doktor eksikliğinin giderilmemesine tepki gösteren halk, muayene olmak için 3 ay beklemek zorunda kaldıklarını dile getirdiler. (Kaynak: https://ilkha.com/haber/15174/bolgede-sadece-bir-tane-cocuk-noroloji-doktoru-var )

Evet, Batman’a son olarak 50 doktorun atanması sağlık adına olumlu bir gelişme. Haberlerde ve Milletvekilimiz Sayın Ataullah Hamidi’ye atfen verilen konuşmalarda Batman’a Çocuk Nöroloji kadrosunun verildiğini gözlemlemiştim. Ancak edindiğim son bilgilere göre Çocuk Nöroloji uzmanı hala Batman’da görevine başlamış değildir.

Hem Çocuk Nefrolojisi ve hem de Çocuk Nörolojisi hizmeti için ilgilileri duyarlı olmaya davet ediyorum. Kentimizin ve çocuklarımızın sağlığı için duyarlı olunması dileğimle.