Bu aralar gündem o kadar yoğun ki hangi konuyu ele alacağınıza karar vermekte zorlanıyorsunuz.

Bir yandan etrafımızdaki ateş çemberi, bir yandan içerdeki çatışmalar, bir yandan ülkede patlayan bombalar öte yandan Avrupa’nın göbeğinde patlayan lakin ateşi bizi de yakan bombalar.

Bunlar ölümlere dair konu başlıkları.

Ülke içinde de durum değerlendirmesine muhtaç birçok konu var.

Hükümetin son olarak açıkladığı Taşeron işçilere kadro verilmesi meselesi

Türkiye’de işsizlik durumunu ortaya çıkaran tablo

Çocuk istismarı ile bir anda gündeme gelen Ensar vakfı meselesi

Cezaevlerinde sürmekte olan açlık grevleri

Parlamentoda tartışma konusu olan Milletvekili dokunulmazlıkları meselesi

ABD’de tutuklanan Rıza Zarrap meselesi…

Her başlık ayrı bir değerlendirme konusu.

Lakin bizim üzerinde durmak istediğimiz konu parlamentoda temsilci bulunduran dört siyasi partinin üzerinde anlaşmaya vardıkları çocuk istismarı konusunun araştırılması konusu olacaktır.

Meselenin özünü belirten iddia şudur. “Geçtiğimiz günlerde Ensar Vakfı ve Karaman Anadolu İmam Hatip ve İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği'ne ait yurtlarda kalan 9-10 yaşlarındaki 45 çocuğa yönelik cinsel istismar iddiaları gündemi sarsmıştı” haberleri.

Ülkemizde çocukların cinsel saldırıya uğramaları meselesi sürekli tartışılan ancak bir türlü önlenemeyen bir konu olarak varlığını devam ettirmektedir. Bu konuya ilişkin gazetelere yansıyan olayların kat be katı kamuoyuna yansımamaktadır. Türkiye kamuoyu Pozantı cezaevinde kalan çocuk tutuklu ve hükümlülerin cinsel istismarları meselesi ile konuyu detaylı bir şekilde tartışma imkanı bulmuş ve hükümet tarafından bir takım önlemler de alınmıştı.

Lakin son olarak ortaya çıkan olaylardan da anlaşılmaktadır ki bu sorunun çözümü ve önlenmesi konusunda yeterli tedbirler alınabilmiş değildir.

Bu konu en son olarak Ensar vakfı meselesi ile gündeme gelince mesele meclise taşınmış ve araştırma önergeleri ile incelenmesi istenmişti. Meclisteki durum haberlere şu şekilde yansıdı; “TBMM Genel Kurulu'nda, MHP'nin "çocukların her türlü istismardan korunması, yaşanan sorunların tespit edilmesi ve çözüme yönelik çalışmalar yapmak" amacıyla verdiği önerinin reddedilmesi üzerine CHP, MHP ve HDP önerinin kabul edildiğini belirterek itiraz etmişti. “

Bu tartışmalardan sonra konu tartışılmaya devam edildi ve yapılan bu görüşme ve tartışmalardan sonra mecliste grubu bulunan AKP, MHP, CHP ve HDP anlaşarak bu konuya ortak bir şekilde ele almaya karar verdiler.

Dört partinin anlaşması ile bir meclis araştırma komisyonunu kurulması sağlanmış olacaktır. Bu komisyon dört partiden temsilci bulunduracağı için de konunun sağlıklı bir şekilde araştırılması ve olayların anlaşılması için gerçeklerin öğrenilmesi mümkün olacaktır. Bu bilgiler sayesinde de benzer olayların tekrar etmemesi için gerekli yasal adımların atılması sağlanacaktır.

Bu ortak tavır kararlılığı ortaya koyduğu gibi bir konuda dört siyasal partinin anlaşması da bir o kadar önem arz etmektedir. Çünkü uzun bir süredir bu dört partinin bir konuda ortaklaşması pek mümkün olmamıştır.

Bu konuda ortaklaşan siyasal partilerden bir beklenti daha var. Çocukların istismarı konusunda bu kadar hassas davranan siyasal partilerimizin çocukların çatışmalarda ölmemesi için de aynı duyarlılığı gösterip ortak hareket etmeleri yararlı olacaktır.

Çocuk istismarı meselesi ne kadar büyük bir suç teşkil ediyorsa çocukların göz göre göre ölmelerini seyretmek de o kadar acıdır ve suç teşkil etmektedir. Yasal olarak bir kılıf bulunmakta ise de vicdanen bu sorumluluktan kurtulmak mümkün değildir.

Parlamentoda yurttaşları temsil eden dört siyasal parti eğer bir araya gelme konusunda kararlılık gösterirlerse Türkiyenin temel sorunlarının çözümü noktasında da başarılı olma şansları vardır. Çünkü bu uzlaşmazlık nedeniyle ülkemizde çatışmalar sürmekte her gün ölüm haberleri gelmektedir. Türkiye İnsan Hakları Vakfının açıkladığı verilere göre son dönemde meydana gelen çatışmalardan dolayı ölen sivillerin sayısı üç yüzün üzerinde bulunmaktadır. Buna silahlı olanları eklediğinizde sayının binlerce ifade edildiğini belirmek gerekmektedir.

Yine aynı sorun nedeniyle son dönemde düzenlenen operasyonlarda hergün onlarca insan gözaltına alınmakta ve bunların önemli bir bölümü de tutuklanarak cezaevlerine yollanmaktadır. Türkiye’de cezaevlerinde yirmi binin üzerinde kapasite üstü tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır.

Hâlbuki eğer parlamentoda bulunan siyasi partilerimiz ülke sorunlarının çözümü konusunda başta belirttiğimiz konuda olduğu gibi anlaşma yoluna giderlerse Türkiye bu sorunları yaşamak zorunda olmayacaktır.

Bu nedenle çocuk istismarı konusunda dört partinin uzlaşmasını olumlu ve sevindirici bulduğumuzu belirtmemiz gerekiyor. Aynı duyarlılığın ülkenin diğer sorunlarında da ortaya konulması dileğiyle…