Batman merkez ve ilçelerine bağlı bazı köylerde asırlardır Ezidilerin yaşadıklarını biliyorsunuz. İnançları farklı bu topluluğa yönelik her türlü yanlışa karşı çıkmayı, inancımın gereği biliyorum.

Batman merkeze bağlı Yolveren (Çınera) köyündeki Ezidilere ait mezarlığa yönelik çirkin, alçakça bir gelişme yaşandı.

15 yıl önce ölmüş bir bayanın mezarı kazıldı, tahrip edildi...

Cenazeye, insani değerlere yönelik bu alçakça saldırıyı duyduğum andan itibaren sosyal medyada kınadım.

Jandarmanın parmak izleri alarak 'mezar soyguncularının' peşine düştüğünü öğrendim.

Emin olun o mezara saygısızlık din adına yapılmadı. Mezar soyguncuları olarak bilinen define avcıları tarafından yapılmış alçakça bir girişimdir.

Bu alçaklar bilseler ki bir peygamber, evliya, şeyhülislam ne derseniz deyin, onların türbelerinde bile para edecek tarihi eser, mücevher vs gibi maddi değeri yüksek bir şeyin olduğunu bilseler, çekinmeden Yolveren'deki gibi girişimde bulunacaklardır...

**

**

Gazetemiz Batman Çağdaş, haberi iyi yakalamış, bakalım; "Batman’ın merkez köylerinden Yolveren (Çınera) köyündeki eski mezarlıkta 15 yıl önce defnedilen 23 yaşındaki Sara Gir’in ‘ziynet eşyası var’ diye toprağı kazıp mezara ulaşan defineciler, çevre köy ve mezra sakinlerini hayretler içinde bıraktı. Pazar günü öğle saatlerinde köpeklerin havlaması üzerine mezarın açıldığını fark eden Yolveren köy sakinlerinden Cengiz Kıy: 'Sara Gir’e ait mezarı önce taşları kırılıyor, ardından da mezar önündeki toprağı kazıp ölüye rastlayan kendini bilmez kişilerin bu olayı bizi tek kelimeyle dehşete düşürdü. Kesinlikle bu olayın ne siyasi bir yönü var ne de başka bir şey. Çevre köy sakinleri ile kardeşçe yaşıyoruz. Büyük ihtimalle mezarda ziynet eşyası var diye açmışlar. Oysa Ezidi geleneğinde mezara hiçbir şey bırakılmaz' dedi. Cengiz Kıy, şöyle devam etti: 'Jandarma gerekli incelemeyi başlattı, parmak izi aldı. Olayı aydınlatacağına da inanıyoruz. Uzun yıllar Almanya-Celle kentinde yaşayan Gir ailesinin ortanca kızı Sara, 29.3.2004 tarihinde hayatını kaybedince ailesi, o’nun vasiyetini yerine getirmek için burada toprağa verdi. Tarihi mezarlıkta benzeri bir olay yaklaşık 20 yıl önce yaşanmıştı. Bu tür vakalar sadece bizi değil, Müslüman kardeşlerimizi de üzüyor. Artık bu tür manzaraları görmek istemiyoruz.' Öte yandan Yolveren köyü çevresindeki bazı köylüler de definecilerin mezarlara dadanmasına sert tepki gösterdi."

Evet, o alçakların yakalanıp cezalandırılmasını herkes istiyor. Çünkü bu alçaklar Batman'ın adını lekelemişlerdir...

**

**

Farklı inançlara sahip Ezidilerin sayısı hayli azalmış, büyük çoğunluğu Avrupa ülkelerine gitmiştir.

Tarihte azınlık olan her topluluğa yönelik yanlışların yapıldığı bir vakıadır, bilinen gerçekliktir...

Tarihte kim kimlere zulmetmişse, inancımıza göre bunun karşılığını bulacaktır.

Kime yönelik olursa olsun, zulüm haramdır, yasaktır...

Bu gerçeğe yakinen inanan biriyim.

O nedenledir ki yıllarca temel ilkem, şiarım, savunduğum ifade şöyledir; "Kim olursa olsun zalime karşı, kim olursa olsun mazlumdan yana.

Mazlumun, mağdurun kimliğine, inancına, dinine, mezhebine, rengine, diline, ırkına bakılmaz...

**

**

Gerçek Müslümanlar, gerçek inanç sahipleri, Allah'ın, 'adil şahitler olma, adaletten ayrılmama' ilkelerine uyarlar ve o doğrultuda bir yaşam sürdürürler...

İki ayeti bilgilerinize sunuyorum:

"Ey iman edenler, Allah için hakkı ayakta tutanlar ve adaletle şahitlik yapanlar olunuz. Bir kavme olan kininiz, sizi adaletsizliğe sevketmesin. Adaletli olun, çünkü o, takvaya daha yakındır. Allah'tan korkun. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan haberdardır." (Maide Suresi 5. ayet)

"Ey iman edenler! Kendiniz, ana babanız ve en yakınlarınızın aleyhine de olsa, Allah için şahitlik yaparak adaleti titizlikle ayakta tutan kimseler olun. (Şahitlik ettikleriniz) zengin veya fakir de olsalar (adaletten ayrılmayın). Çünkü Allah ikisine de daha yakındır. (Onları sizden çok kayırır.) Öyle ise adaleti yerine getirmede nefsinize uymayın. Eğer (şahitlik ederken gerçeği) çarpıtırsanız veya (şahitlikten) çekinirseniz (bilin ki) şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır." (Nisa Suresi 135. ayet)

Evet, inancım böyledir. Bu iki ayet bile bizlere yol gösterici olarak yeter...

Halen merkeze ve Beşiri ilçemize bağlı çok sayıda köyde ikamet eden Ezidiler ile Müslümanlar arasındaki dostlukların tanığıyım. Kimse bu çirkin gelişmeyi dine alet etmesin. Bu konuda duyarlı olalım. Bu mezar soyguncuları yöremizdeki, bölgemizdeki bütün tarihi ve kültürel değerlerin olduğu alanlarda define aramaktadırlar. Bunlara karşı toplum olarak duyarlı olmamızı diliyor, bu alçakça girişimi bir kere daha nefretle kınıyorum.