Kürt sorununun çözümü amacı ile başlatılan “çözüm süreci” çalışmaları kapsamında siyasi partiler çalışmalarını sürdürmektedirler. Çözüm süreci olarak adlandırılan sürecin yanında ve karşısında yer alan siyasi partiler kendi görüşlerini halka anlatmak ve benimsetmek amacı ile oluşturdukları milletvekili heyetleri ile temaslarını sürdürme gayreti gösterirken bazı partiler de düzenledikleri mitinglerle seslerini duyurmaya çalışıyorlar.
Çalışmalar elbette değişik alanlarda sürmektedir. Akil insanlar heyetlerinin bölgeler bazında oluşturulmasından sonra gerçekleştirilen ikinci adım ise Milletvekillerinin ülkenin değişik bölgelerine gönderilerek sürecin anlatılması oluyor.
Geçen hafta iktidar partisi AKP’nin 45 kişiden oluşan heyeti bölgeye bir ziyaret gerçekleştirdi. Bu ziyaret münasebetiyle bölgeye gelen heyet üyeleri bölge insanının bakış açısını öğrenmenin yanında projenin bölgedeki yankısını da öğrenme veya değerlendirme şansına sahip olarak ayrıldılar. Bu iki anlamda önemli adımlar ifade etmektedir.
Birincisi, halk milletvekillerini görünce ve sorunu ve bakış açısını birinci elden milletvekiline aktarma şansı bulunca daha fazla rahatlamakta ve projeye olan güvenleri daha fazla olmaktadır. İkincisi halkın projeye olan yakınlığını birebir gören vekillerin sürece siyasi anlamda destek vermeleri daha rahat olmaktadır. Çünkü kafalardaki soru işaretleri en iyi birebir görüşmelerle ortadan kaldırılabilmektedir.
AKP’nin bölgeye heyet göndermesinin ardından gazetelere yansıyan haberlere göre CHP de bölgeye 11 milletvekilinden oluşan bir heyeti gönderme kararı aldı. Heyet üyeleri topluca bölgeyi ziyaret edecek Gaziantep ve Şanlıurfa’da görüşme ve incelemelerde bulunduktan sonra sahip olacakları kanaatle Ankara’nın yolunu tutacaklardır.
Her iki milletvekili heyetinin temaslarından amaçlanan ise bölge halkına yanlarında bulunulduğu mesajı verme çabası olarak açıklanıyor. Bu ziyaretlerle ilgili olarak önemli bir ayrıntı ise bölge insanının gelen heyetlere yaklaşımıdır. Milletvekilleri gittikleri her yerde sorunun çözümüne yönelik taleplerle karşılaştılar. İnsanlar dertlerini ve sıkıntılarını heyet üyelerine anlatarak çözümün bir an önce gerçekleştirilmesi için çaba gösterilmesi talebinde bulundular. Bu önemli bir yaklaşım tarzı. Çünkü bundan birkaç ay önce BDP Milletvekilleri Kürt sorununun Karadeniz Bölgesindeki insanlara aktarmak ve çözüme yönelik fikirlerini paylaşmak için Karadeniz bölgesine gitmiş ancak kaldıkları otelden dışarı çıkamamışlardı. Otellerinin kapısına dayanan bir grup heyet üyelerinin halkla buluşmasını engellemiş ve heyet Ankara’ya geri dönmek zorunda kalmıştı.
Bu ayrıntının ne kadar önemli olduğu açıktır. Bütün acısına ve olumsuzluğuna rağmen bölge insanı barışçıl çözümün gelmesi için umudunu ve tavrını insani değerler çerçevesinde ortaya koyuyor ve sürece katkı sunmaya çabalıyor. Sanırım gelen milletvekili heyetleri de bu yaklaşımı yakından gördükten sonra Ankara’da yapılacak görüşmelerde süreci daha rahat destekleme şansına sahip olacaklardır.
Bölgeye yönelik milletvekili ziyaretlerinin hem iktidar hem de ana muhalefet partisi tarafından gerçekleştirilmesinin de önemli olduğunu vurgulamak gerekir. Bölgeye yönelik bu ziyaretlerin faydalı olduğuna inandığımızı belirtmemiz gerekiyor. Ancak Kürt sorununun barışçıl çözümünün sağlanması için bu ziyaretlerin çözüme siyasal destek vermek için kullanılması gerekiyor. İkinci bir husus ise heyetlerin ülkenin diğer bölgelerini de ziyaret ederek buralarda edindikleri izlenim ve yaklaşımları oralarda anlatmalarıdır. Çünkü yıllardır insanlara verilen eksik ve yanlış bilgilerin yaratmış olduğu önyargılardan kurtulmak sanıldığı kadar kolay olmamaktadır. Bu nedenledir ki BDP Milletvekilleri ülkenin değişik bölgelerinde saldırıya uğrarken bölgeye gelen milletvekilleri misafirperverlik ile karşılanmaktadırlar.
Sonuç olarak bölgeye yapılan ziyaretlerin olumlu olduğunu belirtmemiz gerekir. Bu olumlu tavrın ülkenin diğer bölgelerine de yansıması ve BDP milletvekillerinin de dertlerini halka anlatmalarının önünün açılmasına vesile olması gerekmektedir.