Basın İlan Kurumu (BİK) – Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) işbirliği ile 9 Aralık 2011 Cuma günü Ankara’da yapılan yerel basın ve medya işletmelerine yönelik geliştirme ve destek programlarına dair bilgilendirme toplantısının Sonuç Bildirgesi açıklandı. Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü Kurumsal İletişim Müdürü M.Yaşar DURUKAN tarafından basına gönderilen sonuç bildirgesi’nde yer alan konu ve hususlar özetle şöyledir.
MEDYA İŞLETMELERİNİN DÖNÜŞÜMÜ KAÇINILMAZ
Bireyin toplum içerisindeki eğitim araçlarından birisi olan basın ve medyanın, halkın bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi, yerel yönetimlerde demokrasinin gelişmesi ve ülkemizde sivil toplumun inşasındaki önemli rolü vurgulanarak;
­Başta yerel basın olmak üzere medya kuruluşlarının acil çözüm bekleyen yapısal sorunlarının yanı sıra bilişim teknolojilerindeki gelişmelere bağlı olarak internet haber ve sosyal paylaşım siteleri gibi haber ve bilgi kaynaklarının, gün geçtikçe artan izlenirlikleri karşısında başta yerel basın olmak üzere medya kuruluşlarının, kendi içinde dönüşümünü gerçekleştirmelerinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çekildi.
­Ülkemizde başta yerel basın olmak üzere tüm medyanın, ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınma sürecine koşut olarak gelişip güçlenmesinin, sektöre yönelik rekabetçi ve fırsat eşitliğine dayalı politikaların oluşturulması ve gerekli tedbirlerin alınmasıyla mümkün olabileceği, bu itibarla KOSGEB’in söz konusu destek programlarından yerel basın ve medya işletmelerinin yararlandırılmasının önemine işaret edildi.
­Basın ve medya hizmetlerinin, ülkemizin gelişmişlik düzeyi, evrensel değerler ve küresel rekabet şartları göz önünde bulundurularak, başta içerik zenginliği olmak üzere kalite ve niteliklerinin artırılmasına, bunun için de sektörde nitelikli eleman istihdamının önemine işaret edildi.
DOKUZUNCU KALKINMA PLANI’NDA MEDYA DA OLMALI
Sonuç Bildirgesinde dikkat çekilen bir diğer önemli husus da ülkemizin sosyal, ekonomik ve ticari alanlarını doğrudan ilgilendiren basın ve medya sektörünün temel sorun ve ihtiyaçlarının, ülkemizin ekonomik ve toplumsal kalkınma sürecindeki sorunlarından soyutlanması mümkün olmadığı ifade edilerek ulusal kalkınma planları ve yıllık programların hazırlık ve uygulama safhalarında basın ve medya sektörüne gerekli ilginin gösterilmesi dile getirilmiştir. Bu durumun, sektörün sorunlarının ülkenin kalkınma sorunu olarak ele alınması bakımından önemli olduğu açıktır.
ACİL VE UZUN VADELİ TEDBİRLER
Her şeyden önce BİK-KOSGEB işbirliği ile yerel basın ve medyanın acil ihtiyaç ve temel sorunlarına dair bir bilgilendirme toplantısı düzenlenmiş olması, içinde bulunulan kritik dönemde sektörün dönüşümünü sağlayabilmesi bakımından doğru yönde atılmış bir adım olarak görülmekte, KOSGEB’in bu girişime destek ve katkı vermesi takdirle karşılanmaktadır.
Başta yerel basın olmak üzere tüm medya işletmelerinin uzun geçmişe dayanan kronik ve yapısal sorunlarının vardır ve bu sorunlara uzun vadeli çözümler üretilmesi gerekmektedir. Ancak, acilen tedbir alınmasında yarar görülen belli başlı ihtiyaçlar şöyle tespit edilmiştir:
a.    Baskı makinası ve diğer teçhizatın yenilenmesi
b.    Kalıp ve kalıp hazırlama ünitesi
c.    Kâğıt, mürekkep ve baskı işlemlerinde kullanılan kimyasallar
d.    Bilgisayar, yazıcı ve tarayıcı gibi donanımlar
e.    Basın ve medya alanında kullanılmakta olan yazılımlar
f.    Nitelikli eleman istihdamı
g.    Mesleki eğitim
h.    Okura ulaşma konusunda alt-yapı yetersizliği
Bu ihtiyaçların giderilmesi maksadıyla işletmelerin teçhizat yenilenmesi, kredi imkân ve kolaylıkları, gazete/medya işletmeciliği eğitimi, gazete dağıtımı (dağıtım ve satış ağı), gazete kâğıt üretimi/tedariki, basın ve medya iş geliştirme merkezleri, yerel gazetecilikte inovasyon, içerik hazırlama ve baskı aşamasında dijital teknolojinin kullanımı gibi proje ve uygulamaların hayata geçirilmesi uygun olacaktır. Bilhassa proje geliştirme ve hazırlama aşamalarında BİK’in devreye girerek sektöre her zaman olduğu gibi katkıda bulunması yerinde olacaktır.
TİRAJLAR, KALKINMA BAKANLIĞI VE TÜİK KAYITLARINA GİRMELİ
Başta Kalkınma Bakanlığı olmak üzere devletin ekonomik ve sosyal kalkınma ile ilgili kurum ve kuruluşlarının plan ve program çalışmalarında basın ve medya sektöründeki gelişmeleri yakından izlemeleri ve gerekli politikaların oluşturulmasına katkı sunmaları yerinde olacaktır. Bu bağlam da müteakip ulusal kalkınma planı hazırlıkları dönemine münhasıran basın ve medya sektöründeki gelişmeleri ve sorunları ülke ölçeğinde ve makro düzeyde ele alarak tartışmaya imkân sağlamak üzere özel ihtisas komisyonu teşkil edilmesi yararlı olacaktır.
Diğer yandan basın ve medyadaki gelişmelerin, ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınması bakımından sağlıklı bir şekilde tespit edilip izlenebilmesi, diğer bir ifade ile İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırmasının (İBBS) temel amacına uygun olarak bölgesel tabanlı olacak şekilde il bazında yerel, ulusal gazete ve dergi tirajları başta olmak üzere istatistiki verilerin Kalkınma Bakanlığı, Devlet İstatistik Enstitüsü gibi kurum ve kuruluşlara muntazaman iletilmesi konusunda BİK’in gerekli önlemleri alması yararlı olacaktır.”
Basın İlan kurumunun son dönemlerdeki çalışmalarının yerinde olduğunu belirtmek gerekiyor. Bu çalışmalar sayesinde Yerel basının toparlanma olanaklarının da gelişmesi söz konusu olabilecektir.