Dünden devam

Dünkü yazımda Batman’daki kent içi ulaşım ile ilgili kısa bilgiler sunmuştum. Alanda yaptığım gözlemlerle objektif değerlendirmemi belediye yönetiminin dikkatine sunmak istiyorum.

Batman belediye yönetiminin yeni otobüs sistemi ile ilgili olarak yaptığım değerlendirme ile amacım halkın daha güzel hizmetlere kavuşmasıdır.

Bazıları sosyal medyada ilk günden Belediye’yi yerden yere vurdu. Hiçbir araştırma yapmadan, alana inmeden, gözlem yapmadan yaptıkları yorumlarla belediyeyi eleştirdiler.

Oysa amacımız doğruyu bulmak olmalıdır. Temel bakış açımdır; ülkeyi, kentleri idare edenlerin başarılı olmalarını hep istemişimdir.

Neden mi?

Çünkü başarısızlıklarının, kötü yönetimlerinin ağır faturası olursa, onu Milletçe ödüyoruz…

Eleştirilerimiz yapıcı ve yol gösterici olmalıdır.

Hataları, yanlışları eleştirmekten çekinmemeliyiz ama yapıcı eleştirilerle…

**

**

Dünkü yazımda yeni güzergahlarda durakların bile yapılmadığını, aktarma alanlarında halkın bekleyecekleri yer ile ilgili yaşanacak sıkıntılardan söz etmiştim.

Ayrıca otobüs sürücülerinin dinlenme yerleri, lavabo ihtiyaçları vs sıkıntılarına dikkat çekmiş, büyük özveriyle çalışan bu emekçilerimizin robot olmadıklarını söylemiştim.

Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Zeki Hedekoğlu’nun konuşmasının ilgili bölümünü de takdirlerinize sunmuştum. Makro düzeyde düzenlemelerde, mikro düzeyde sorunların yaşanabileceği konusundaki ifadelerini çok önemsediğimi belirteyim.

Gerçekten makro düzenlemeler yapılırken, karşılaştığımız, gözlemlediğimiz ve halkın yoğun tepkilerine neden olan sıkıntılar mikro düzeyde sorunlar mı?

Mesela yeni sistemle daha önce on mahalleye otobüslerin gitmediği ifade edilmişti. Belediye önünden istisnasız bütün mahallelere otobüslerin gidecek olması yeni sistemin adalet cihetiyle olumlu yanına gösterge olabilir.

Ancak gerçekten merak ediyorum; belediye otobüslerinin gitmediği on mahalle hangileridir?

**

**

BALIK İSTİFİ YOLCULUK…

Batma’ın en kenar mahallelerini şöyle gözümün önüne getiriyorum: Petrolkent, Seyitler, Kuyubaşı, Emekli Toki, Güneykent, Huzur, Yeşiltepe, Çay Mahallesi, İkiztepe, Beşevler, Hilal, Pazaryeri, Gültepe, Bıçakçı Köyü dahil, Tılmerç, Yavuz Selim(Cudi), Petrol, Erköklü…

Bütün bu mahallelere otobüsler gidip geliyordu. Kentimizi çevreleyen bu mahalleler gerçeğini biliyorum.

Arada sadece Dünya Hastanesi’nin yukarı kesimi olan Çamlıtepe’ye giden otobüsleri hiç görmedim. O alandaki vatandaşlar zaten çevre yoluna sayılı dakikalar içerisinde inebiliyordu.

İluh’un sere gır mevki de sayılabilir. Otobüs hizmetlerinin ulaşmadığı bilmediğim yeni semtler varsa ve onlar programa alınmışsa, teşekkür ederim.

Sıkıntı şurada; otobüslerin sayısı yetersiz…

Bunun altını özenle çizelim…

Yeni güzergahlarla daha fazla semte ulaşalım derken, halk yollarda uzun süre bekliyorsa, beklemek zorunda kalıyorsa ve sonra balık istifi yolculuk yapıyorlarsa, oturup düşünmek gerekir…

Sosyal medyada paylaştığım video ve fotolar oldu. Vallahi o an yolculuk etmek işkence gibiydi…

Günün pek çok saatinde durumun böyle olduğunu öğrendim.

Yazımın birinci bölümünden sonra yolda yine gözlem yaptım. Misal 9 numara yine balık istifi durumunu gördüm.

Keşke yeni sistemi gururla savunabilseydim. Vallahi gözlemlerim olumlu olsaydı, hiçbir kınayıcının kınamasından çekinmeyerek belediye yönetiminin yeni sistemini açıkça savunacaktım…

**

**

Dünkü yazımda, ‘Her durakta balık istifi durumu yaşadık. Onlarca kişi ön kapı yerine arka kapılardan otobüse ücretsiz bindi’ demiştim. Pek çok otobüste aynı durumun yaşandığını öğrendim.

Vatandaşlar tıklım tıklım dolu gelen otobüslere ön kapıdan binmiyorlar artık. Orta ve arka kapılar açıldığında, inecek yolcularla göğüs göğüse şekilde otobüse binerken kartlarını kullanamıyorlar. Her seferde onlarca kişinin ücret ödemedikleri bilgisini sürücüler de teyit ediyor ve o ortamda hesap soracak durumlarının olmadığını ifade ediyorlar.

Evet, yeni güzergahlar belirlendi. Ancak pek çok mahalle sakinleri de başka sıkıntılar yaşıyorlar.

Örnek vermem gerekirse Turgut Özal Bulvarından geçen otobüsler Hilal, Pazaryeri, Bağlar gibi semtlere girmiyorlar. Bölge Hastanesi, Batman Park, Soraçan’a gidenler, ya da Valilik ve Emniyet Müdürlüğüne uğrayan bu semt sakinleri uzun süre bekleyip Belediye’ye gitmek zorunda oldukları gibi, aktarma noktasında da kaldıktan sonra ancak semtlerine gidebiliyorlar. Bunun gibi sayısız örnek var.

Belediye Eş Başkanları Sayın Dr. Mehmet Demir ve Songül Korkmaz; “ Amacımız kentin temel sorunlarından biri olan toplu ulaşım konusuna çözüm bulmaktır. Mesafelerin uzunluğu nedeniyle istenilen oranda ve verimli bir toplu taşıma sağlayamıyorduk. Bu çalışma ile daha kısa sürede daha hızlı ve konforlu toplu taşıma yapmayı ve daha çok vatandaşımızı bu hizmetlerden yararlandırmayı hedefliyoruz” demişlerdi. İyi niyetlerinden şüphe duymuyorum, Ancak görünen köy kılavuz istemiyor. Halkın önemli bir kısmı uzun süre bekleme pahasına ve balık istifi seyahat ederken, maalesef hızlı ve konforlu toplu taşımadan söz edemem. Bütün semtlerdeki vatandaşlara sorulsun; eskiden ne kadar, şimdi ne kadar beklemeden sonra menzillerine gidiyorlar? Yeni otobüsler gelinceye kadar bu sistemin askıya alınmasını öneriyorum.