Dünden devam

Batman’a yeşil kuşak kazandırmaya yönelik çalışmalara dünkü yazımda kısaca işaret etmiş ve nedenleri üzerinde durmuştum. Batman’ın yeşil kuşağa su ve hava gibi ihtiyacı bulunmaktadır.

Kentimizin temiz oksijene ihtiyacı çok nettir. Ancak yeşil doku ile havamız temizlenebilir. O nedenle bu kente yeşil kuşak kazandırmaya yönelik her türlü çalışmayı takdir eder ve desteklerim.

Batman Orman İşletme Müdürlüğü’nün Beşiri’ye hakim tepelerde ağaçlandırma çalışması yürüttüğü yolundaki bilgiye çok sevinmiş ve soluğu alanda almıştık. 10 gün önceki yazımda ağaçlandırma alanına şöyle dikkat çekmiştim;

“Hafta sonunda (21 Ekim 2017 Cumartesi günü) kentten uzaktım. Batman Çevre Gönüllüleri Derneğinin bazı gönüllüleri ile Beşiri kırsalındaydık. Batman Orman İşletme Ağaçlandırma Şubesi’nin, Kire Dağı’nın, Mereto Dağı ve Beşiri’ye bakan eteklerinde yaptığı çalışmayı yerinde gözlemlemeye gitmiştik. Çok geniş bir alanı ağaçlandırmak için yapılan güzel çalışmalara tam destek verdiğimizi göstermek için gitmiştik. Daha sonra Batman İl Özel İdare Genel Sekreterliği’nin de yine Kire Dağı’ndaki mesire alanlarının son durumunu gözlemledik. 50 büyük kamelya, 3 büyük mescit, lavabo, halı saha, futbol, basketbol ve voleybol sahaları ile geniş bir piknik alanı çalışması yürüyordu. Onu alanın son durumunu görüntüledik. Kırsaldan ayağımızın tozuyla Batman 1. Kitap Fuarı açılışına katıldık.”

Evet, Batman Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza şubesinin Beşiri kırsalında, Kire Dağındaki çalışmalarına bu kadar kısa değinmek doğru olamaz. Batman kamuoyuna tam sağlıklı bilgi verip, desteklemek gerekir düşüncesiyle bu yorumu yapıyorum.

Değerli Okurlar, İl Özel İdare Genel Sekreterliği’nin de güzel çalışmalarına yukarıda atıf yapmıştım. Ancak aylar önce Genel Sekreter Sayın Abdulkadir Özer ile alanı dolaştıktan sonra o konuda bir makale ile karşınıza çıkmıştım. Oradaki güzel çalışmanın sürdüğünü belirterek, Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza şubesinin çalışmaları üzerine bir değerlendirme yapmak istiyorum.

KİRE DAĞINA YEŞİL DOKU…

Bu şubenin başında duyarlı bir şahsiyet var. Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza (ATM) Şefi Sayın Mehmet Aslan’dan söz ediyorum. Gözlemlediğim kadarıyla çok güzel çalışmalara imza atıyor ve bağlı bulunduğu müdürlüğe artı değer kazandırıyor.

Beşiri’ye hakim Kire Dağı’na çıkıp, çalışmaları yerinde görmeye gitmiştik. Çok sayıda emekçi ile bizi öğle yemeklerine buyur eden Sayın Aslan’a, yeni yemek yediğimizi belirterek teşekkür etmiştik. Emekçiler, yüzlerce dönümlük alanda teraslama çalışması yaparak gerçekten güzel hizmetlere imza atmıştı.

Ziyareti Batman Çevre Gönüllüleri Derneği adına yapmış ve Kire dağı yamaçlarını ağaç dikmeye elverişli hale getirmeye çalışan emekçilere teşekkür ederek ayrılmıştık.

Büyük bir proje ile kentin özlemini duyduğumuz yeşil kuşağına bir halka eklenmiş olacak. Batman’a hakim tepede olmasa bile, çalışmayı yeşil bir gerdanlık olarak yorumluyorum.

Proje ile 720 dönümlük alan ağaçlandırılacak. 50 bini aşkın değişik ağaç dikilecek…

Sadece bir ağaç çeşidi ekilmeyecek. Edindiğimiz bilgilere göre şu ağaç çeşitlerinin ekimi yapılacak: İran Çamı, Mavi Servi, Kara Servi, Ardıç, Melengiç, Çitlenbik, Alıç ve Karaağaç.

Dikilecek ağaçların sulanması için gereken tedbirler alındığı gibi, ağaçlandırma alanına 6 KM’yi aşan yol yapılmış. 9500 metre dikenli tel örgünün çekilerek alanın koruma altına alınacağını öğrendik.

İl Özel İdare ile Orman İşletmenin çalışmaları, kesinlikle Kire Dağı’nı yeşil dokuya kavuşturacak. Çok kısa zamanda o dokuyu herkes uzaktan inşallah izleyecektir. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı Kozluk-Mutki sınırlarındaki yağmur ormanlarını savunmak için hayatımızı tehlikeye atmıştık yakın zamanda. Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri bir açıklama yapma gereği duymadılar. Buna rağmen onların hayırlı çalışmalarını takdir ederek, destekliyoruz.

YİNE SAHİPSİZLİK…

Değerli Okurlar, bu kurumun hayırlı çalışmalarını destekliyoruz. Ancak incelediğim kadarıyla Bakanlığın pek de bu kuruma sahip çıktığını ileri süremiyorum.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı 28 Orman Bölge Müdürlüğü var. Bu 28 bölge müdürlüğünden sadece üçü Doğu ve Güneydoğu illerinde bulunuyor. Erzurum, Şanlıurfa ve Elazığ dışında hiçbir bölge ilinde bölge müdürlüğü yok. 25 Bölge Müdürlüğü şu illerde bulunuyor: Adana, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Eskişehir, Kahramanmaraş, Giresun, Isparta, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kayseri,

Konya, Kütahya, Mersin, Muğla, Sakarya, Trabzon, Zonguldak.

Bunu bariz bir haksızlık olarak değerlendiriyorum. Bu sahipsizliktir. Bölgemiz Milletvekillerinin duyarsızlığı nedeniyle sadece üç kent bölge müdürlüğü statüsüne kavuşmuştur.

Şanlıurfa Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Batman Orman İşletme Müdürlüğü yakın zamana kadar şeflik statüsündeydi. Sonra müdürlük statüsüne kavuştu. Ancak hala şeflik statüsü gibi az personel ile hizmet veriyor. (Sason İşletme Şefliği gibi Batman merkez işletme şefliği de bakanlık sitesinde görülüyor)

Batman’ın yanı sıra, Adıyaman, Diyarbakır, Mardin, Siirt ve Şırnak illeri Orman İşletme Müdürlükleri de Şanlıurfa Bölge Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyet yürütüyorlar.

Batman Kent Konseyi Çevre ve Sağlık Ana Çalışma Grubu Sözcüsü olarak yıllar önce Batman Orman İşletme Şefliği ile ilgili bir rapor hazırlamış ve konseye sunmuştum. Şefliğin araç ve gereç ile personel yetersizliği dikkat çekiciydi. Sadece bir yangın söndürücü arasöz vardı. Batman kamuoyuna mevcut durumları hakkında bilgi verilmesini talep ediyorum.

Evet, ormanlar oluşturmak en hayırlı çalışmadır. Batman’a yeşil kuşak kazandırmak en hayırlı hizmettir. Ancak mevcut ormanların, yeşil dokunun da korunması için Orman İşletme Müdürlüğünün her açıdan takviye edilmesinin önemini de hatırlatarak yazıma son veriyorum. İlgililerin, yetkililerin, seçilmişlerin, Milletvekillerinin duyarlı olması dileğimle.