Hafta sonunda Batman Mali Müşavirler Odası'nın oldukça beğendiğim yeni konferans salonunda önemli bir toplantı vardı. (Bu arada hemen belirteyim, önümüzdeki aylarda da bu salonda toplantının devamı için gereken kolaylığın sağlanacağını öğrendim.)

Çok önemsediğim ve istisnai durumlar hariç, 10 yıldır her ay katıldığım Batman Küçük Millet Meclisi'nin toplantısından söz ediyorum.

Ne yazık ki yine düşük katılımla toplantımızı gerçekleştirdik...

Batman'daki sivil toplum ve demokratik kitle örgütlerinin bu yapıya sahip çıkmamalarına son derece üzülüyorum.

Her ay bir genel, bir de yerel sorunu gündemine alıp tartışan ve fikir teatisi, beyin fırtınası ile farklı kesimleri ortak paydalarda buluşturan Batman Küçük Millet Meclisi gerçeğine sayısız kez dikkat çektim.

Ne acıdır ki bu yapıyı gittikçe işlevsiz hale getiriyorlar.

**

**

Yaklaşık on yıl önce Batman Küçük Millet Meclisi ilk toplantısını yapmıştı. Sonraki aylarda 'kolaylaştırıcı' görevi ile ünlü birçok isim toplantılarımıza katılım sağlamıştı.

Meclisin amacına bakalım: “Temelde amacı, Sivil toplum kuruluşlarının yasama sürecine etkin katılımını sağlamak olan, farklılıklarımızla bir arada olmanın ve birbirini dinlemenin mümkün olduğu, herkesin düşüncelerini serbestçe ve önyargısız dile getirebildiği, amacı üzüm yemek ve eski köye yeni adet getirmek olan Küçük Millet Meclisi.”

Evet, kentin tüm Milletvekillleri ile Belediye Başkanı'nın koltuğuna isimleri yazılıyordu. Toplantıya katılan seçilmişler(Belediye Başkanı ve Milletvekilleri) isimlerini kaldırıyordu. Katılım sağlamayanlar ise eleştiriliyordu.

Uzun yıllar seçilmişlerimiz toplantılara katılım sağlamıştı. 'Vekil-Müvekkil Buluşması' ve 'Ön Yargılar Giremez' isimleriyle yapılan toplantılarda kentimiz için önemli kararlar alınıyordu.

10 yıldır ülkede yaklaşık 35 kentte her ay düzenli toplantılar yapan ve farklı görüşleri bir araya getirip, ortak paydada buluşturan bir yapıdan söz ediyorum.

Batman’da farklı görüşleri bir araya getirip, uygarca tartışma ortamı sağlayan, her ay ülkenin ve bu kentin önemli bir sorununu masaya yatıran KMM'nin (Batman Küçük Millet Meclisi) müdavimiyim.

Son toplantımızda yaklaşan yerel seçimler dikkate alınarak, kentin önemli sorunlarının belirlenmesi ve o konuda ortaklaşmanın sağlanması hedeflenmişti. Katılımcılar kentin işsizlik, alt yapı, ulaşım, sosyal problemler ve diğer sorunları üzerine fikirlerini beyan ettiler.

BU YAPIYA SAHİP ÇIKILSIN...

Seçen ve seçilenlerin buluştuğu organizasyonun en belirgin, en dikkat çeken ilkesi, sloganı ve prensibi; “Ön Yargılar Giremez” ifadesi ile herkese sorumluluklarını hatırlatıyor. Bu üç kelime ile verilmek istenen mesaj şudur; herkes ön yargılarını kapının önünde bırakarak toplantıya katılacak, herkes birbirinin hukukuna saygılı olacak…

Hiçbir siyasi görüşün tekelinde olmayan, herkesin fikirlerini özgürce ifade edebildiği bu yapının korunması için bir kere daha duyarlılık çağrısında bulunuyorum. Batman Küçük Millet Meclisi hakkındaki bilgilerimizi tazelemek istiyorum:

“Söz kesmek

Laf atmak

Karşılıklı konuşmak

Hakaret

Ön yargılı sözler

Alkış

Yuhalamak

Geç gelmek

Erken kaçmak

Karar almak

Ve uygulamak…

Bütün bunlara Hayır;

Söz alıp konuşmak

Dinlemek

Sıra ile konuşmak

Saygı

Somut eleştiri

Kısa ve net sorular

Sürelere dikkat

Ayda bir gün üç saati birbirimize ayırıyoruz.

Birbirini anlamak ve dinlemek…”

Bütün bunlara ise ‘Evet’ diyen, bunu ilke yapan bir buluşma, bir toplantıdan daha güzel bir etkinlik olabilir mi?

KMM ilkeleri şöyledir;

“Sık sık, ‘dört yılda bir’ değil,

Düzenli, her ayın ilk hafta sonu.

Aracısız, doğrudan, yüzyüze,

Ön yargısız, farklılıklarımıza saygılı,

Sansürsüz, filtresiz

Diyalog için;

Küçük Millet Meclislerine.”

Kentimizdeki tüm sivil toplum ve demokratik kitle örgütleri ile seçilmişlerimizi bu yapıya sahip çıkmaya ve bundan sonraki aylardaki toplantıya katılım sağlamaya davet ediyorum. Başkanlar katılamazlarsa, yardımcıları, yönetim kurulu üyelerinden birisi veya donanımlı bir üyeleri katılım sağlayabilir. Duyarlı olunması dileğimle.