Batman etrafındaki illere göre yeni bir il olmasına rağmen Kültür ve Sanat alanında hızla ilerleme kaydeden bir kenttir. Yeni olmanın, bölgede süren çatışmalı ortamın oluşturduğu olumsuz gerekçelerin yanı sıra işsizlik ve düzensiz büyümenin de yarattığı sıkıntıları yaşıyor.

Buna rağmen kültür ve sanat alanında ilerlemeler var. Özellikle Batman Belediyesinin bu alanda önce bir rol üstlendiğini belirtmek gerekiyor.

İlk etkili sanat etkinliği Batman Belediyesi tarafından başlatılan Batman-Hasankeyf Kültür ve sanat festivali oldu. Özellikle Civan Haco, İbrahim Tatlıses gibi sanatçıların davet edildiklerin dönemlerde düzenlenen festival yurt genelinde olumlu tepkiler almıştı.

Olmaz denilen dönemden bugüne kadar festival bütün olumsuzluklara rağmen düzenlenmeye devam edildi ve geleneksel hale getirildi. Geçen sene 10.su düzenlenen festival artık ekim ayının beklenen festivali haline geldi.

Kültür Sanat etkinlikleri bununla kalmadı elbet. Geleneksel hale getirilen Yılmaz Güney Sinema günleri ilimizdeki önemli etkinliklerin başında gelmektedir. Tanıtım yazısında;” Kürt diliyle sinema dünyasına yeni bir üslup, yeni bir renk ve ruh katmanın yanı sıra, sinema sanatıyla da Kürt dilini geliştirmeyi, tanıtmayı, anlatmayı ve geniş kitleler ile farklı kültürlere buluşturmayı hedefleyen ‘Kürt kısa film yarışması’ kategorisinin yanı sıra Yılmaz Güney Film Festivali olarak düzenleyeceğimiz bu organizasyonda ‘Kürtçe kısa film senaryo yarışması’ ile yarışma kategorileri açtık. Yarışmaların yanı sıra, temalı uzun metrajlı film gösterimleri, paneller ve sinema eğitim seminerlerine de yer vereceğiz.  Sinema dünyası ile Kürt sanat çevresinde büyük heyecan uyandıran Yılmaz Güney 1. ve 2. ve 3. 4. Kürt Kısa Film Yarışması, sınırlı noksanlarına rağmen olumlu sonuçlarıyla güzel tepkiler aldı. Batman Belediyesi, Yılmaz Güney Film Festivali ile hem genç sinemacılara ulaşmayı hedeflemekte hem de bu hedefte buluşacak gençlerin ilgisini, katılımını ve desteğini beklemektedir” deniliyor. 

Bu çalışmaya ek olarak sinema dalında diğer kurumlarla işbirliği yapılarak bir de kısa film günleri kayıp filmler gibi etkinlikler de düzenleniyor.

Yine Tiyatro alanında da gelenekselleştirilen çalışmaları var. Bu sene 7.’si düzenlenen etkinlikte tiyatro severlere güzel oyunlar seyrettirilirken oyuncular da oyunlarını sergileme fırsatı yakaladılar.

Buna benzer “ Dengbejler” çalışması gibi çalışmalar da var.

Hemen Hemen sanatın bütün alanlarında etkili çalışmalar yapan Batman Belediyesi ve Batman Kültür ve Turizm İl  Müdürlüğü Kütüphaneler haftası etkinliklerini saymazsak kitap konusunda etkili bir çalışma sergileyemediler ve bu alanda ilimiz geri kaldı.

17 Mayısta AMED 2. Kitap Fuarı açıldı. Etkinliğin birincisi geçen sene gerçekleştirilmişti. Diyarbakır’da TÜYAP tarafından düzenlenen kitap fuarı bu kuruluşun yaşadığı sıkıntılar nedeniyle düzenli olarak gerçekleştirilmesinde sıkıntılar ortaya çıkınca Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi konuya el atarak geçen sene AMED 1. Kitap fuarını gerçekleştirdi. Bu sene de aynı şekilde Belediye ve diğer kuruluşlar bir araya gelerek bir organizasyon oluşturdular ve yayınevlerini Diyarbakır’a davet ederek etkinliği gerçekleştirdiler.

Diyarbakır kitap fuarından önce Van ilinde de kitap fuarı düzenlendi ve Doğu Anadolu bölgesindeki kitapseverler kitapla buluşma imkânına sahip oldular.

Fuar organizatörleri bölgemizin bütün illerinde kitap ile okuru buluşturmaya hedefleyen çalışmalar yürütmektedirler. Şu anda Mardin, Van, Diyarbakır, Siirt illerinde benzer çalışmalar başlamış vaziyette lakin ilimiz açısından bu konuda bir eksiklik yaşandığını belirtmek gerekiyor.

Kültür ve sanat alanındaki çalışmalarda önce rol üstlenen ilimizde ne yazık ki kitap fuarı konusunda bir eksiklik yaşandı. Bu yıl Diyarbakır kitap fuarından sonra ilimizde de küçük çaplı da olsa bir etkinlik düzenlenmesi ve bazı yayınevleri ile okurların buluşturulması hedefleniyordu lakin bu çalışma gerçekleştirilmedi. Hedefin gerçekleştirilmesi sonbahara kaldı gibi duyumlar alınmaya başlandı.

KİTAP FUARI ÖNEMLİ

Batmanda kitap fuarının düzenlenmesini önemsiyoruz ve önemli buluyoruz. Kültür ve sanat alanında bu kadar etkinlik başarı ile gerçekleştirilmişken kitap fuarının olmaması ilimiz açısından bir eksiklik olarak kabul edilmelidir. Çünkü bu tür fuarlar sayesinde hem okurun yeni eserlerle tanışması mümkün olabilmekte hem de yeni yazarlar veya yazarlar eserlerini okurlarla buluşturabilmektedirler.

VE BİR ÖNERİ

Batman Belediyesinin konu ile ilgili yetkilileri dikkate alırlar mı bilmiyoruz lakin bize göre Ekim ayında düzenlenecek olan Batman- Hasankeyf Kültür ve Sanat festivali çalışmaları sırasında eğer yayınevleri de ikna edilip aynı kapsamda davet edilirlerse başarılı bir adım atılmış olur. Bu sayede ikinci bir etkinlikten ziyade festival hem daha renkli olacak hem de sezon itibariyle okurlar yeni kitaplar edinme şansını yakalamış olacaklar.

Batmanda en kısa sürede bu alanda da adım atılmasını bekliyoruz.