Dünden devam

Değerli Okurlar, bu kentin önemli çevre sorunlarına dikkat çeken yazılarımın özellikle ilgililerce dikkate alınması gerektiğine inanıyorum. O nedenle çok önemli bilgiler aktarıyorum.

Diyeceksiniz ki o duyarlılık var mı?

Maalesef, o duyarlılık yok…

Beş gün boyunca içme suyundaki fenol meselesini yazdım. Allah için ilgililerden çıt çıkmadı…

Bu kentte yaşam sürenlerin sağlığından sorumlu olanlar(Her kimlerse varsın sessiz kalsınlar, okurlarım onları çok iyi biliyor) nezaketen bir telefon açma gereğini bile duymadılar…

Yanlış bir şey mi yazmıştım, hayır…

Önemsiz bir mesele üzerine mi beş gün yazı yazdım, kesinlikle hayır…

**

**

Bu kentin her gün en az 10 kamyon çöpünün nereye götürüldüğünü, ne tür tehlikelere neden olduğu gerçeğini gözler önüne sermeye çalışıyorum…

O nedenle yaklaşık on yıl önce kentin gündemine giren ‘Batman Katı Atık Yönetimi Projesi’nin detaylarını bile bilginize ve ilgililerin dikkatine sunmak istiyorum.

Basit bir sorundan söz etmiyorum.

Çöp sorunumuz devam ediyor ve bu konuda hiçbir çalışmanın yapılmadığını gözlemliyorum.

Yıllar önce bir gönüllü olarak, Batman’ı temsilen Gaziantep ve Kocaeli Türkiye Çevre Çalıştayları’na katılan biri olarak boş bir mesele üzerinde durmadığımı göstermek istiyorum…

Çevre Çalıştayı düzenlenen kentlerin çöplerini nasıl ıslah ettiklerini, nasıl çöplerden geri dönüşüm yoluyla para kazandıklarını, çöplerden nasıl enerji edildiklerini, çevreyi ve doğayı nasıl korudukları gerçeğini bilginize sunmuştum.

Yıllar önce bu kentin de çöplerinin ıslahı için dönemin Valiliği, Belediyesi ve Çevre Orman Müdürlüğü’nün nasıl güzel bir çalışmaya imza attıklarını, kentin sorunlarına kafa yoran çevrecilerin nasıl katkı sunduklarını göstermeye çalışıyorum..

**

**

ÇÖP SAHASI ÇEVREYİ TEHDİT EDİYOR…

Batman Katı Atık Yönetimi Projesi’nin diğer boyutlarını da bilginize sunuyorum: “Batman İlindeki çöp döküm sahalarında, yağışlar ve atıkların kendi içerisinde bulunan suların açığa çıkmasıyla oluşan sızıntı suları herhangi bir arıtıma tabi tutulmadan doğaya bırakılmaktadır. Bu sızıntı suları, yeraltı ve yüzey suları ile toprak kirliliğine neden olmaktadır. Ayrıca, yönetimi uygun şekilde yapılmayan mevcut çöp döküm sahaları fare, böcek ve sinek gibi rahatsız edici hayvanlara sığınma ortamı sağlayarak, bu hayvanlar taşıdığı hastalıkların yayılma riskini artırmaktadır. Batman İlinde yasayan halkın maruz kaldığı bir diğer sorun ise mevcut çöp döküm sahalarının oluşturduğu görüntü kirliliğidir. Batman Katı Atık Yönetimi Projesi’nin hayata geçirilmesiyle bu problemlerin engellenmesi amaçlanmaktadır. Düzenli depolama sahası, geçirimsiz taban kaplamaları, sızıntı suyu toplama ve arıtma sistemlerine sahip olması nedeniyle, katı atıklardan kaynaklı yeraltı ve yüzey sularının kirlenme olasılığını en aza indirmeye yardımcı olacaktır. Depolama tesisi bünyesinde bulunan depo gazı toplama ve yakma sistemleri, gaz emisyonlarını azaltarak sera etkilerinin azalmasını sağlayacaktır. Mevcut çöp dökme sahalarının kapatılıp rehabilite edilmesiyle arazilerdeki toprak kirliliği azaltılacaktır. Bu alanların rehabilite edilmesiyle, il ve ilçe halkına daha estetik ve temiz bir çevre sağlanacaktır. Düzenli depolama sahasının doğru şekilde yönetilmesi, atık isçilerinin atıklarla doğrudan temas etmesini engelleyecek, hayvanların çöpleri karıştırmasını azaltacak ve hastalık kaynaklarının üreme ihtimalini engelleyecektir. Böylece, insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkiler azaltılmış olacaktır. Katı atık düzenli depolama projesi hayata geçirildiğinde, kent merkezi ve ilçelerimizde atık kumbaraları oluşturulacak, Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi, Pilot ölçekli kompost tesisi, Geri Dönüşüm Merkezi kazanılacaktır. Ayrıca 20-30 kişinin istihdamı sağlanacaktır.”

**

**

Evet, aradan yıllar geçti. O proje dış kredi kaynaklıydı. Hazine garantisi verilmedi.

AB destekli, resmi bir kurumun koordinasyonundaki projeye hazine garantisi verilmemesinden dolayı bu kente büyük haksızlık yapıldı…

İyi de çöplerimiz hep böyle doğayı ve çevreyi tehdit mi edecek?

Neden bu kentin ve ilçeler ile beldelerinin çöplerini değerlendirmiyoruz?

Yasalar gereği de olsa bu çöplerin ıslahı bir zorunluluktur…

Belediye Kayyum yönetimi iş başında. Bu konuda beklentilerimiz oldu. Gönül isterdi ki bu proje veya benzeri için hamleleri olsun…

Maalesef bu hamleleri göremedim. Bir Çevreci olarak dünkü yönetimleri bu konuda eleştirmişsem, mevcut yönetimi de eleştireceğim. Çünkü bu kent için acil bir zorunluluktur. Atıksular için kimyasal ve biyolojik arıtma nasıl bir zorunluluksa, buda öyledir.

Amacım üzüm yemek. Yerel yönetimin başarılı olmasını isterim, çünkü başarısızlıklarının ağır faturasını hepimiz ödüyoruz. Önerilerimi dikkate alacak olurlarsa, projeleri ile takdir toplayacaklar. Benim ise sadece manevi kazancım olacak.

Duyarlı olunması dileğimle.