Geçen hafta Batman çayı ıslah projesi ile ilgili bir yazı yazıp projenin yürütümü konusundaki endişe ve düşüncelerimizi paylaşıp yetkililerden bilgi istedik.
Batman çayı ıslah projesi ile ilgili hassas olduğumuz malum. Bu hassasiyet sadece bu proje ile sınırlı değil memlekette başlatılması gereken veya başlatılan bütün projelerin zamanında yapılması için kamuoyu ve kişisel duyarlılıklarımızla hareket edip işin takibini sürdürmeye çalışıyoruz ki bize göre yapılması gereken de budur.
Bu projenin hayata geçirilmesi aşamalarını başından beri takip etmekteyiz. Yıllarca proje dar ve kişisel çıkarlar nedeniyle askıda kaldı. Geniş çay yatağından yararlanan kesimler bu projenin yaşama geçirilmemesi için ellerinden geleni yaptılar ancak sonunda akli selim hakim oldu ve proje yaşama geçirilmeye başlandı. Ancak projenin yaşama geçirilmiş olması bu engelleme çalışmalarının bittiği anlamına gelmiyor. Kamuoyunun çıkarına olan bu projenin sürdürülmesi için yine kamuoyu duyarlılığı gerekmektedir yoksa hangi aşamada olursa olsun birileri işin kendi çıkarları doğrultusunda yürümesi için hareket edeceğini unutmamak gerekiyor. Bu anlamda kimseyi kişisel olarak itham etmiyoruz sadece işin belirlenen çerçevede yürütülmesi için duyarlılık gösteriyoruz. Çok iyi biliyoruz ki kamuoyu duyarlılığı işi yürütmekle görevli kamu bürokrasisinin de rahat karar almasına neden olacaktır.
Bu düşüncelerin gereği olarak da Batman Çayı Islah projesinde bir durgunluk gözlemledik ve yetkililerden bilgi istedik. DSİ 103. Şube Müdürlüğü adına Hasan Canpolat imzası ile gazetemize bir cevap gönderildi.  Cevap aynen şöyle: “BATMAN ÇAĞDAŞ GAZETESİ’NE “İlgi: Gazetenizin köşe yazarlarından Nihat EKİNCİ’nin 09.11.2014 tarihli “BATMAN ÇAYI ISLAH PROJESİ NEDEN DURDU” yazısı Hk. İlgi yazınızda; 2012 yılında Kurumumuzca çalışmalarına başlatılan Batman Çayı Islah Projesi’nin neden durdurulduğu konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi talep edilmektedir. Batman Valiliğince Batman çayı kenarı boyunca Batman İli şehir geçişini kapsayan 5 Km’lik kesimde peyzaj çalışması yapılması nedeniyle, ıslah projemizin bu bölgede yürütülen sosyal donatı alanlarına uyumlu hale getirilmesinin talep edilmesi üzerine projede gerekli revizyon yapılmış ve proje güzergahının Km:4+000-9+000 arasındaki kesiminin kesişen fore kazıklı sistem ile geçilmesi yönünde proje uygulanmıştır. Batman çayı ıslahı projesinde 3 adet fore kazık makinesi ile çalışmalara devam edilmekte olup bu güne kadar 2646 adet fore kazık imalatı  ve 1729 metre yine fore kazık ile duvar imalatı yapılmıştır. Projede revizyon yapılmış olup Batman çayı ıslah çalışmaları devam edilmektedir. Konu hakkındaki hassasiyetinizden dolayı teşekkür ederiz. DSİ 103.ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ”
Buradan anlaşılan revizyon çalışmaları ve yöntem değişikliği nedeniyle çalışmaların farklı şekilde yürütüldüğü buna rağmen çalışmaların sürdüğü yönünde. Batman şehir geçişi peyzaj çalışmaları kapsamında yürütülen bu çalışmanın başarılı bir şekilde tamamlanmasını diliyoruz.
Batman çayı ıslah projesinin bir de kuzey taraftan başlatılan bir çalışması var. Suyun geçiş yerinin belirlendiği ve  çayın iki tarafının kum duvarla belirlendiği bir alandan söz ediyoruz. Bu çalışma Malabadi köprüsünün alt sınırlarından başlatılıp kurıka dönemecine kadar devam edip durdu. Yani Batman üçyol yolunun takriben 20. Km sınırına kadar.  Bu alanda bu aralar herhangi bir hareketlilik yok. Bizi çalışmalar neden durdu noktasına getiren de bu alandaki yani kuzey tarafındaki çalışmaların yapılmıyor olması.
DSİ çalışmaların durmadığını Güney tarafından devam ettiğini açıklıyor. Bizim de istediğimiz çalışmaların durmaması. Yani derdimiz üzüm yemek, bağcı ile bir sorun yok. Projenin bir an önce bitirilmesini, çalışanlara da başarılar diliyoruz. İlimizdeki bütün yatırımları aynı hassasiyetle izlediğimizi de belirtmek istiyoruz.