Batman Barosu bu dönem iyi işler yapma gayretini sürdürüyor. Yönetimin toplumsal duyarlılığa verdiği cevap açık söylemek gerekirse kendisinden beklentileri cevaplayacak düzeye erişme noktasına doğru hızla gidiyor denilebilir.
Bölgemizde otuz yıllık silahlı mücadele süreci dâhil 12 Eylül 1980 darbesinden sonra çok sayıda insan hakları ihlali yaşandı. Bu ihlallerin bir bölümünü ise insanlığa karşı işlenin suçlar kategorisinde değerlendirilmesi gerektiği belirtilmektedir ki bu kanaat yanlış değil. Özellikle
Faili meçhul cinayetler
Toplu mezarlar
 Kayıplar
İşkence ve kötü muamele
Zorla güç ettirtme gibi konular bu kapsamada tartışılması gereken konulardır.
Yaşanan süreçte bu konuların tamamının bölgemizde yaşandığını belirtmek gerekmektedir. Bu konularla ilgili olarak uluslar arası düzeyde kabul edilen sözleşmelerin bir bölümünün ülkemiz tarafından kabul edilmemiş olması ve durum karşısında gösterilen duyarsızlık ve savsaklama tavırlar nedeniyle soruşturmalarda ilerleme sağlamak oldukça güç görünüyor.
Buna rağmen özellikle insan Hakları savunucularının girişimleri sayesinde bu konularda istenen düzeyde sonuca oluşmak mümkün değilse bile önemli adımların atıldığı ve bazı soruşturmaların başladığını da belirtmek gerekmektedir. Yukarıda saydığımız konuları acıları ile yaşayan yerleşim yerlerinden biri de ilimizdir. Batman göç, faili meçhul cinayetler, toplu mezarlar gibi konularda ön plana çıkan bir kentimizdir. Batman Barosu son dönemde adı geçen konularda duyarlılık göstermeye başladı. Özellikle faili meçhul cinayetler konusunda bir araştırma komisyonu kurdu ve başta İHD ve diğer örgütler olmak üzere verileri toplamaya başladı. Komisyonun çalışmaları halen devam etmektedir. Düzenlenen panelde bu konu ile ilgili olarak bilgi veren Baro avukatlarında M..Nuri Mehmetoğlu savcılığa yaptıkları başvuruda olumlu cevap alamadıklarını ancak çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Değişik kaynaklardan elde ettikleri verilerin sayısal olarak farklı olmasına rağmen bu verileri değerlendirdiklerini belirterek Meclis faili meçhul cinayetleri araştırma komisyonuna göre sayı 129 olarak gösterilerken bu sayının Emniyetin açıkladığı son rakamlarla uyuşmadığını da vurguladı.
Bilindiği gibi 1990- 98 tarihleri arasında ilimizde meydana gelen olaylarda en az 449 insanımız yaşamını yitirmiştir. Halen ellinin üzerinde vatandaşımız ise kayıp bulunmaktadır.
Baro tarafından düzenlenen panele araştırmacı yazar Gülçiçek Günel Tekin, İHD şube başkanı Osman Künteş, Mazlum Der şube Başkanı Murat Çiçek, Batman gazeteciler Cemiyeti başkanı Arif Aslan, Baro Avukatlarından M.Nuri Mehmetoğlu katıldı. Moderatörlüğü ise Avukat Serdar Atalay yaptı. Panelde konuşan Atalay toplumsal konularda daha çok genç avukatların yer aldığını ancak tecrübeli meslektaşlarından da yardım beklediklerini ifade etti.
Panelde konuşan Gülçiçek Günel Tekin ittihat ve terakki döneminden bu güne kadar geçen sürede teşkilatı mahsusa’dan başlayarak Ergenekon kadar uzayan ülkemizdeki devlet destekli özel yapılanmalar konusunda bilgiler verdi. Topal Osman’ın Karadeniz bölgesinde Çerkez Ethem”in Ege ve Marmara bölgesinde sürdürdükleri faaliyetleri örnek gösteren Tekin bölgemizde de benzer yapıların dönemsel olarak devreye alındıklarını belirterek jitem ve hizbulkontra gibi yapılandırmaları buna örnek gösterdi.
Üç saten fazla süren paneli çok sayıda izleyici dikkatli bir şekilde izlerken panelistler belirtilen konularda vatandaşların daha duyarlı davranmaları gerektiğini hatırlattılar.