1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Diyarbakır İstasyon meydanında düzenlenen “Onurlu bir barışa evet” mitingi beklenen kalabalıkla gerçekleştirildi diyebiliriz. İstasyon meydanına çıkan kuzey, Güney, Doğu ve Batı yönlerindeki dört ana caddenin yaklaşık bin metrelik uzunlukları insanlarla dolmuştu. Bu alana ne kadar insan sığabiliyorsa o kadar insan hep bir ağızdan barış dileklerini seslendirdiler. Diyarbakır istasyon meydanında benzer etkinlikleri de izlemiştik ancak bu en kalabalığıydı desek yanılmış olmayız. Yediden yetmişe kadın, çocuk, yaşlı genç demeden herkes sel olup alana taşmıştı sanki. Barışa susamışlığın yarattığı duygularla.

Mitingi karadan halk, havadan da askerler izledi. Konuşmaların yapıldığı sıralarda havada gözüken helikopterler miting alanının üzerinde tur attılar. Buna rağmen genelde güvenlik konusunda bir sorun yaşanmadığını belirtebiliriz. Yol kontrol noktalarında da askerlerin yaptığı kontroller nedeniyle bir gecikme söz konusu oldu. Bunun dışında mitingin sorunsuz yapıldığını belirtmek gerekmektedir.

Diyarbakır Barış Mitinginde tertip komitesi adına yapılan konuşmanın ardından kürsüye sırasıyla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTK sözcüsü Hatip Dicle, DTP Eş Genel Başkanı Emine Ayna ve DTP genel Başkanı Ahmet Türk çıktı.

Baydemir Kürtçe başladığı konuşmasında barış güvercinleri aracılığı ile Türkiye’ye, Dünyaya, sunmak istediği mesajları dile getirdi. Konuşmanın kararlı ve aynı zamanda bir o kadar da duygusal bir çerçevede hazırlandığı ve sunulduğunu belirtebiliriz.

Daha sonra söz alan Demokratik Toplum Kongresi sözcüsü Hatip Dicle de muhataplık ve yapılması gerekenler konusunda görüşlerini dile getirdi. Kürsiye çıkan Eş Başkan Emine Aynı ise operasyonların hemen durdurulmasının iyi niyet göstergesi olarak algılanacağını içişleri Bakanının hemen bu kararı televizyon karşısına çıkarak açıklamasını istedi. Kürsiye son olarak DTP Genel Başkanı Ahmet Türk çıktı. Kürtlerin durumu, dünyadaki benzer örnekleri uzun uzun anlatan Türk de duygusallığını gizlemedi. Tarafların anlaştıkları bir barış olsun ertesi gün Allah canımı alsın istiyorum diyen Türk miting alanında bulunan kitle tarafından alkışlarla destek desteklendi.

Bu genel izlenimden sonra gelelim mitingden çıkan sonuçlara. Mitingde konuşma yapan konuşmalardan edinilen izlenimleri özetle şöyle sıralamak mümkündür;

1- KCK’nin bayram sonrasına kadar uzattığı eylemsizlik kararı olumlu karşılandı.

2- Kürt sorununun adının doğru konulması gerektiği doğru adlandırılmayan bir sorunun sağlıklı çözülemeyeceği hatırlatıldı.

3- Kürt sorununun ve Türkiye’deki demokrasi sorununun muhataplar devre dışı bırakılarak çözümlenemeyeceği belirtildi. Bu kapsamda İmralı”nın devre dışı bırakıldığı bir anlayışın sağlıklı bir barışı gerçekleştiremeyeceği hatırlatıldı.

4- Sağlıklı bir şekilde görüşmelerin sürdürülmesi ve tartışmaların sürdürülmesi için operasyonlara hemen son verilmesi,

5- Öcalan’ın yol haritasının avukatları aracılığı ile kamuoyuna duyurulması için yol haritasının teslim edilmesi,

6- Cezaevlerindeki hasta tutsakların Cumhurbaşkanı tarafından serbest bırakılması

7- Tutuklu bulunan DPT’lilerin serbest bırakılması ve DTP üzerindeki baskıların kaldırılması iyi niyet göstergesi olarak algılanacağı belirtildi.

Üniter devlet yapısı ve Bayrak ile bir sorunlarının olmadığını bunları gündeme getirmenin anlamsız olduğunun vurgulandığı konuşmalarda. İrlanda, İspanya, Güney Afrika örneklerine vurgular yapılarak Türkiye’de de sorunların benzer yöntemlerle çözülebilineceği hatırlatıldı.

Muhatapların dışlanarak sorunların çözülebildiği tek bir yerin olmadığının belirtildiği mitingde; Kürtlere ölümün gösterilerek sıtmaya razı olunmasının istendiği söylenerek yola getirilmeye çalışıldığı ancak Kürtlerin sıtma yerine ölmeye tercih edecekleri vurgusu yapıldı.

Türkiye’ye barışın mutlaka geleceğinden emin olduklarını belirten konuşmacılar bunu için de umutlarını yitirmediklerini söylediler.

Sonuç olarak halktan barış için eylemliliklerini ve duyarlılıklarını sürdürmelerini istendiği mitingin son dönemlerde gerçekleştirilen en başarılı ve katılımlı miting olduğunu ve mesajların çok net olarak ortaya kokulduğunu belirtmek gerekmektedir. Bu mitingde görülen ve vurgulanan en önemli belirlemelerden birisi de Kürtlerin kendilerini temsil edebilecek muhatap sorunu yaşamadıklarıydı. Muhataplık sorununu aşmış olan yapıların sorunların çözümü konusunda daha kararlı olacakları gerçeği de ortada durmaktadır.

Mitingdeki konuşmacıların konuşmaları kadar dikkatimizi çeken bir konuda katılımcı bir baba kız arasındaki diyalog oldu.

7-8 yaşlarındaki kız çocuğu babasına mitinge kimin geleceğini soruyordu. Babası da başkanın geleceğini söyledi Ardından gelen soru çok ilginç oldu.

- Apo mu gelecek?

Bu soruyu beklemediği anlaşılan babanın sıkıntılı durumdaki cevabı başını havaya kaldırarak

- Nıç, sesini çıkarması oldu.

Yedi yaşındaki çocuğun kavramlara yüklediği ya da kavramlardan anladığı dikkate alınırsa bu memleketin neden barışa acilen ihtiyacı olduğu daha iyi anlaşılacaktır sanırız.

Bu mitingin barışa vesile olması dileğimizle…