Uzun süredir bazı malum nedenlerden dolayı gündemimizden düşen Hasankeyf, Artuklu Hamamı’nın taşınmasıyla yeniden tartışma konusu oldu…

Mecburen gündemime alacağım...

Ne yapayım, sessizce izleyeyim mi?

28 yıldır elimde kalem, acizane sizlere hitap etmekteyim. Bu gelişme yaşanırken, herkes görüşlerini açıklayacak, küçük bir değerlendirme bile yapmayacak mıyım?..

**

**

Artuklu Hamamı, günlerdir yerel basın manşetlerinde boy gösteriyor…

Yine sosyal medyada Artuklu Hamamı görüntüleri paylaşım rekorları kırıyor…

Büyük tır araçları tam yüklü olarak tahminen 70 ton tutarken, 1500 tonluk hamamı taşımaya müsait sağlam bir karayolu yapıldı. Aylar süren yol yapım çalışmaları sonrasında 1500 tonu taşıyacak zemin oluşturuldu.

Hasankeyf’ten bol bol fotoğraflar paylaşılıyor. Tarihi türbe ile hamam yan yana…

Büyük çoğunlukla övgü gözlemliyorum…

Tarihe ve kültürel değerlere değer verdiğimizden trilyonluk taşımalar bunun göstergesiymiş…

Herkesin görüşlerine saygılıyım. Görüşlerime de saygı isterim.

Hamam taşıma maliyeti 37 milyoncuk(trilyon)muş…

**

**

170 TRİLYONLA NELER YAPILMAZ…

Hem daha taşınacak çok tarihi eserlerimiz varmış…

DSİ 16. Bölge Müdür Yardımcısı Yılmaz Avcu; “Orta kapı, İmam Abdullah Zaviyesi(Çevresindeki 500 mezar), Artuklu Hamamı taşınacak. Yamaç külliyesi yerinde korunacak. Bal Döken türbe için de 5 anıt mezar yapılacak. Bu çalışmalar yaklaşık 82 Milyon liraya mal olacak” demişti…

Hamam için 37 trilyonluk harcama yapıldı.

Yine Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen’in, eski çarşı ile ilgili sözlerini de birlikte okuyalım: “Yine Kızlar camisi bahçesindeki Eyyübilerin meliklerinin bulunduğu mezarlar da taşınacak. İlk etapta yol güzergahı ve su altında kalacak yerlerdeki mezarlıklar taşınıyor. El Rızk cami minaresi ile Süleyman Koç cami minaresi de yıl sonuna kadar taşınacak eserler arasında bulunuyor.”

170(milyon) trilyonluk koruma ve taşınma faturasından söz edilmişti…

Dile kolay 170 trilyon…

170 Trilyonla Batman’daki devasa İluh Deresi Kentsel Dönüşüm Projesi, Katı Atıkların Islahı Projesi ve Atıksuların Biyolojik ve Kimyasal Arıtma projesi hayata geçirilebilirdi…

**

**

Halkın sağlığı için para bulamıyoruz.

Batman’ın evsel atıksularının kimyasal ve biyolojik arıtımı için kaynak ayırmayan ilgili bakanlıklar, taşınma ve korunma adına Hasankeyf için trilyonlar ayırabiliyorlar.

Hemen yanıbaşımızda devasa bir foseptik çukur oluşturulacak…

Batman, Bismil, Diyarbakır, Silvan, Kozluk, Beşiri vs yerleşim yerlerinin atıksuları, b..kları kimyasal ve biyolojik arıtmadan geçirilmeden o baraj gölü denilen foseptikte biriktirilecek…

Yalan diyen varsa, buyursun karşıma çıksın…

Söylediklerim yalan ise yazı yazmaktan vazgeçeceğim…

Bunun ıslahı için bir önlem alınmayacak ama çok da tarihi değeri bulunmayan bazı yapıtlar için trilyonlar harcanacak…

Bunu doğru bulmuyorum…

**

**

Barajda su tutma aşamasına gelinmişken, daha yeni yeni tehlike arz eden taş ve kayaların düşürülmesi tuhafıma gitmişti…

Tarihi mağaraların beton veya özel karışımla doldurulması gündeme geldiğinde, ‘Hangi Bilim Kurulu bu kararları aldı, hangi bilim insanlarının imzaları var?’ diye sordum.

Bilim insanlarından oluşan Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararı olmadan yasal olarak Hasankeyf’te hiçbir faaliyet yürütülemez. Yolgeçen Hanı çevresinde dolgu işlemlerinin yapılması, nehir yatağının değiştirilmesi, mağaraların korunma amacıyla özel karışımla doldurulmasının gerekçesini kamuoyuna izah eden bir bilim kuruluna tanık olmadık…
Lütfen kamuoyuna bilgi verin.
Hangi kurul karar almış, hangi bilim insanları böyle kararların altına imzasını atmış, bilmek bizim ve kamuoyunun hakkıdır…
Ey ilgili kurul, ey DSİ yetkilileri veya ey muhataplar; Allah adına yemin ediyorum samimiyetle düşüncem böyledir. Bir açıklama yapın, bizi ve kamuoyunu aydınlatın. Bizleri inandırın.