Gelişmişlik düzeyi ülkelerin ya da bölgelerin yönetiminde bulunan insanların altyapıya verdikleri önemle de ölçülmektedir. Altyapısını geliştirmeyen ya da geliştiremeyen yerlerde ilerleme kaydetmek çok daha zor olmaktadır.

Alt yapı denince aklımıza hemen bir yerleşim yeri için yol, su, elektrik ve kanalizasyon gibi temel ihtiyaçlar gelmektedir. Çünkü bu tür yatırımların ya da çalışmaların gerçekleştirildiği alanlara yatırım yapmak daha çekici olmaktadır. Olanakları ne kadar geliştirirseniz yatırımları da o kadar bölgenize ya da alanınıza çekersiniz.

Altyapı çalışmaları sadece yatırımlar için yapılmaz insanların huzur ve refahı için mutluluğu için çağdaş bir yaşama kavuşmaları için de yapılır. Kentin, köyün, beldenin güzel görünmesi için yapılır. Doğaya sahip çıkmak için yapılır. İnsana insana yaraşır bir hizmet sunmak için yapılır.

Gelişmiş ülkelerde bir bölgenin gelişmişlik seviyesi göstergelerinden birisi de elektrik tellerinin (Enerji iletim hatlarının) Telefon hatlarının ne kadarının yer altından geçirildiğidir. Yani ortada ne kadar az kablo ve tel bulunuyorsa o kadar gelişmiş bir yerleşim yerinde bulunmaktasınız demektir.

Bu anlamda baktığımızda ilimizde hummalı altyapı çalışmalarında iki kurumun başı çektiğini görmekteyiz. Enteresan olan da her ne kadar görev alanları ile ilgili olsa dahi bu iki kurum yerel yönetim organlarından oluşmasıdır.

Tahmin edeceğiniz gibi Belediye ve İl Özel idaresinden bahsetmekteyiz. Bu diğer kurumlarımızın çalışmadığı anlamına gelmemeli ama itiraf etmeliyiz ki diğer kurumlarda işler bohçayı yamamaktan öteye götürülemiyor. Bunda merkezi idareye bağımlı olmanın getirdiği zorlukları da hesaba katmak gerekmektedir.

İl Özel idaresi köydes çalışmaları kapsamında ve kendi imkânları çerçevesinde bu yıl köy yollarının yapımı konusunda iyi bir performans sergilemiştir. Şu an itibariyle verilen bilgiler değerlendirildiğinde merkeze bağlı asfaltsız köy yolu bırakılmamış. Bu çalışmalarından dolayı başta sayın valimiz olmak özere il özel idare çalışanları ile il özel idare meclisini ve yürütmesini tebrik ederiz. Çalışmaların aksatılmadan devam etmesini dileriz. Beton asfalttan yapılan köy yollarının sanat düzenlemelerinde gerekli hassasiyetin gösterilmesi ile mükemmellik düzeyinde bir seviye yakalanabilmesi ihtimal dâhilinde olacaktır. Çünkü kilometresi yüz bin YTL civarına mal olan asfalt çalışmalarının yol kenar düzenlemelerinin standartları yakalaması yerinde olacaktır.

Alt yapı çalışmasında hızını kesmeden çalışan ikinci kurumumuz ise belediyedir. Kısıtlı imkanlarına rağmen Belediyenin altyapı çalışmalarında gösterdiği eforu görmemek çabasını taktir etmemek mümkün değil.40 milyon Euro’luk son çalışmayı hesaba katmasak bile altyapıya gösterilen özeni kentin en ücra köşesindeki sokaklarda görmek mümkündür. Zaten girdiğiniz sokağa belediyenin girip girmediğini ilk bakışta anlamanız mümkün. Su şebekesinin yenilenmesi çalışmaları, yeni içme suyu kuyularının açılması, yol yapım çalışmaları ve kanalizasyon çalışmaları da kendini gösteren çabalar.

Burada dikkati çekmek istediğimiz olgu yerel yönetimlerin merkezi vesayet altında çalışan kurum ve kuruluşlardan daha fazla çaba sarf ettiği kaynakları daha iyi kullanmak durumunda kaldığıdır.

Kent içinde bunca çalışma varken Tedaşın elektrik kablolarını yer altına çekmesi mümkün müdür? Evet mümkündür ama yerel yönetim olsaydı. Şu anda Tedaş müdürü ağzıyla kuş tutsa bu çalışmayı yetiştiremez!

Sözün kısası altyapı çalışmaları vazgeçilmez temel çalışmalardır. Pratikte bu çalışmaların yerel yönetimler eliyle daha hızlı yürütüldüğü görülmektedir. Alt yapı çalışmalarının yerel yönetim sorumluluğuna bırakılması ve bu ödeneklerin bu kuruluşlara aktarılması yararlı olur diye düşünmekteyiz. Tabi bu da üniter devlet anlayışı ile çelişmiyorsa!