ADI; NEJDET ATALAY
GÖREVİ; BATMAN BELEDİYE BAŞKANI
KONUMU; TUTSAK
SÜRESİ; 92 HAFTA
Nejdet Atalay 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde Batmanda DTP adayı olarak girdiği seçimlerde ipi göğüsleyen aday oldu ve Batman Belediye Başkanı seçildi. Abdullah Akın ve Hüseyin kalkan’dan sonra aynı akımın seçilen üçüncü Belediye Başkanı.
Atalay seçildiği günden itibaren Belediye hizmetlerinde farklı bir çizgiyle işleri yürüteceğinin de işaretlerini vermekteydi. Halkın sesine kulak vermeyi ve hizmette büyük adımlar atmayı hedeflediğinin ve bu konuda taviz vermeyeceğinin sinyalleri ilk günlerden itibaren anlaşılmıştı.
Nejdet Atalay seçimde AKP adayına karşı mücadelesini verirken iktidar elindeki bütün kozları kullanmaktan imtina göstermemiştir. Buna rağmen seçim sonuçları açıklandığında gazetelere yansıyan sonuç DTP’nin aldığı 72,206 oy ve % 59,7 lik orana karşın AKP’nin aldığı 44.355 oy ve 36,7 oran olmuştu.
Bu sonuçların açıklandığı günden 8 ay 24 gün sonra yani 24 Aralık 2099 tarihinde gazetelere yansıyan haber şöyleydi;
Batman Belediye Başkanı Necdet Atalay'ın evinde arama yapıldı.Yaklaşık 3 saat süran aramada başkanın kullandığı bilgisayar, CD ve çok sayıda dökümana el konuldu.

  Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı ile 8 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonda Batman'da eski Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, meclis üyesi ve Batman Belediye Başkanı Necdet Atalay'ın da aralarında bulunduğu 9 kişi gözaltına alındı. Batman Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alınan şahısların evlerinde aramalar yapıldı.

Belediyede makamında gözaltına alınan Necdet Atalay'ın da evinde aramalar yapıldı. Fatih mahallesinde bulunan evde, TEM şube ekipleri Atalay'ın eşi ve avukatı nezaretinde arama yaptı. Yaklaşık 3 saat süren aramada başkanın özel bilgisayarına, CD'ler ve çok sayıda dökümana el kondu.”
 
24 Aralık operasyonu ile aslında el konulan sadece Nejdet Atalay’ın evindeki dokümanlar değildi. Bu operasyonla asıl el konulan şey Batman halkının büyük çoğunlukla seçtiği Belediye Başkanına, halkın temsiliyetine el konulmuştur. Aynı dosyada adı geçen 151 kişiden tek bir tanesinin de bir yere gideceği yokken hele hele toplumda saygın bir yerleri olan eski ve yeni Belediye Başkanları siyasal alanda ülkenin içinde bulunduğu çatışmalı ortamı siyasal alana çekip çözme çabaları gösterirken tutuklanıp içeri atılmaları, toplumda ağır kırgınlıklara neden olmuştur.
Bu tutuklamaların siyasal tutuklamalar olduğu iddiaları uzun tutukluluk süreçleri ve yargılama aşamalarındaki gelişmelerle genel kabul ve destek görmüştür.
Son üç dönemde seçimle iş başına gelen Batman Belediye Başkanlarının üçü de şimdi ceza evlerinde bulunmaktadırlar. Abdullah Akın, Hüseyin Kalkan ve Nejdet Atalay bırakın ellerine silah alıp eylem yapmayı, kimsenin tavuğuna bile “kışt” demeyen insanlar.
Atıldıkları siyasal mücadele alanında işlerinin gereğini yaparak Belediye Başkanlığına seçilen insanlar. Bulundukları makamın gerekleri neyi icap ettirmişse, seçmen tabanlarının ve onları seçenlerin taleplerine cevap olmaya çalışmışlarsa bu siyasette olmazsa olmaz kurallın yerine getirilmesinden başka türlü anlaşılamaz, anlaşılmamalıdır.
Uzun tutukluluk süreleri göstermektedir ki artık tuz da kokmaya başlamaktadır. Bu tür yaklaşımların bu ülkeye kazandırtmadığını geçmiş süreçlerdeki uygulamalardan çok iyi görülmesi ve anlaşılması gerekmektedir.
Seçilmiş halk temsilcilerini cezaevlerinde tutarak başarılı olmanın imkanı yok. Kaldı ki bunu izah etmenin de imkanı yok. Bu nedenle daha da geç olmadan yanlıştan dönülmeli ve tutuklu Belediye Başkanları dahil yargılanmaları bir türlü sürdürülemeyen tutuklular serbest bırakılmalıdır.
Seçilmiş halk temsilcilerinin tutuklu oldukları bir demokrasi, demokrasi değildir.