3Ç 1T başlığı bilmece gibi gelecek ama içinde yaşadığımız ortamı daha güzel açıklayabilecek bir başlık bulamadım. Düzenli ve yaşanabilir şehirler için çözümlenmesi gereken sorunların başında bu iki harfle simgelediğimiz özellikler geliyor.

            Nedir bu 3Ç 1 T? Birinci Ç, Çöp demektir. Temizlik hususu şehrin en önemli sorunudur. Çöplerin rastgele yerlere atıldığı, çöp bidonlarının ve kutularının yetersiz olduğu, her çeşit çöpün birlikte bir yerde depolandığı bir ortamda temizlik ve sağlıktan bahsetmek gerçekten zordur. Vatandaş olarak elinizde çöpe atmanız gereken bir cisim var ve onu yere atma gibi bir medeniyetsizliği de göstermek istemiyorsanız, bu çöpü elinizde kaç metre veya kaç kilometre taşıyacaksınız? Diyarbakır caddesinde bu mesafe metrelerce ifade edilebilirse de, bu cadde dışındaki yerlerde bu mesafe kilometreyi bulur. Çözüm mü, sadece ana caddelere değil, bütün caddelere belirli aralıklarla içinde çöp poşeti olacak şekilde çöp bidonları yerleştirmek ve bunları düzenli olarak boşaltmaktır.  En önemlisi de artık halkımızın çöplerini mutlaka poşetleyerek çöp konteynırlarına atmasının sağlanmasıdır. Hala kasapların ve manavların atıkları ile diğer her türlü atık poşetlenmeden atılabiliyorsa, halkımızın temizlik anlayışının da sorgulanması gerekmez mi? Yol kenarlarını düzenli olarak temizlemek de şehrimizi temiz tutmanın en önemli hususlardandır.

            İkinci Ç, çamur’ u simgelemektedir. Yollarımızın asfaltının her yerde düzenli ve sağlam olmayışı, kazılan yerlerin zamanında yapılmaması, yol kenarındaki tozların alınmaması, yağmur kanallarının tıkalı olması veya yetersiz olması beraberinde çamuru getirmektedir. Şehrin varoşlarından arabaların tekerlekleri ile taşınan çamurlar, yol üzerindeki su birikintileri çamuru tetikleyen bir unsurdur. 21. Yüzyılda çamurlu yollardan bahsetmek gerçekten üzücüdür. Akşam eve gittiğinizde pantolonunuzun çamurla bezenmiş olduğunuzu görmek size neyi düşündürtür? Çözüm olarak yollarda “sıfır bozuk alan” bırakmaktır. Bozuk kaldırımları biran önce tamir ettirmektir. Yol kenarlarındaki toprak birikintilerini temizlemektir.

            Üçüncü Ç ise, çukur’lardır. Dümdüz yollarda aniden karşınıza çıkan çukurlar, kazılıp toprakla doldurulan boydan boya caddeyi kesen çukurlar, trafiği aksattığı gibi şehrin görüntüsünü de bozmaktadır. Bir de tümsekler vardır. Yollarda dağ gibi yükselen, arabaların süspansiyon sistemlerini bozan, üzerinde işaret olmadığı için de son anda fark edilen tümsekler. Bununla beraber şerit çizgisi olmayan yollar da şehir ve trafik hayatını aksatmaktadır. Kusura bakmayın ama bu çukur ve tümseklerden geçen sürücüler sizin hakkınızda iyi şeyler söylemezler.

            Başlığımızın ikinci kısmındaki T ise toz’u simgelemektedir. Hafif rüzgârlı günlerde bile hayatı çekilmez hale getiren toz da şehir hayatının olumsuz etkilemektedir. Zamanında temizlenmeyen çamurlar kuruyunca toz haline gelmekte, rüzgâr esince de insanımızın ağzına, gözüne bulaşmaktadır.  Sıcak havalarda geçen arabaların arkasından kalkan tozlara bulanmayı hiç kimse arzu etmez. Bunu çözüme kavuşturmanın yolu, yol kenarlarındaki çamur artıklarını temizlemektir. Yol ve kaldırımlardaki bozuk alanları asfaltlamaktır. Vatandaşın inşaat kumlarını rastgele yollara dökmesini önlemektir. İnşaatların denetlenmesi, yollarda ve çevrede yol açtıkları tahribatları en kısa zamanda gidermektir.

            Bu sorunların hepsinin çözüm mercii belediyedir. Halkın temiz ve sağlıklı ortamlarda yaşamasını temin etmek Belediyelerin başta gelen görevlerindendir. Biz bu görevi hatırlatmıyoruz, sadece yaşadığımız ortamı tasvir ediyoruz. Ve bu ortamlardan kurtulmak için de yetkilileri en kısa zamanda tedbir almaya davet ediyoruz.