Batman’da İş-Kur İl Müdürlüğü’nün açtığı 1400 kişilik kadro için 20 bin başvuru yapılmış…

Dile kolay…

20 bin işsiz…

Bunun ne anlama geldiğini iyi düşünmek ve analiz etmek gerekir…

Bin 400 kişilik kadro için bu kadar başvuru yapılmış.

Alınacak eleman sayısı daha fazla olsaydı, bir o kadar daha işsiz başvuru yapacaktı…

Kadrolara torpilleri olmadığı için müracaat etmeyen binlerce işsizimizin olduğuna inanıyorum. “Başvursam da zaten alınmayacağım” diyenler her zaman olmuştur…

İş süreleri 6 aylık olduğu için de başvurmayanlar vardır. Geçici bir işte çalışırken, 6 aylık için riske girmeyen ve o nedenle başvurmayan işsizlerimizin olduğunu unutmayalım.

Ayrıca, işe başvuru şartları tutmayan, örneğin yaş kriterleri nedeniyle İş-kur’a dilekçe vermeyen binlerce kişinin olduğu gerçeği açıktır. Bakınız, konumuzla ilgili gazetemizin ilk haber spotuna:

“İş-Kur Müdürü Besim Eviz: “Müftülükte çalışacaklara 19-35, diğer kurumlarda çalışacaklar ise erkeklerde 36-65 yaş arası, kadınlarda da 19-65 yaş aralığı kriteri belirlendi. Alımlar için süre kısa. Kriterleri uyanlar kuraya alınacak. Noter huzurunda kurayla istiddam edilecekler, 15 Eylül 2017 tarihine kadar çalışabilecek. 1400 kişiyi kapsayan alım için hazırlıkları tamamladık. Müracaatları bugünden itibaren kabul edeceğiz.” 

Bu haberimizin ardından yaş kriterleri tutan işsizler İş-Kur’a başvuracaktı.

Ya bu yaş kriterleri dışındaki işsizler? 36 yaş altı yığınla genç başvuru yapamıyor. Buna rağmen 20 bin işsiz başvurmuş…

Yıllar önce yine 14 bin kişi başvuru yapmıştı. Şimdi ise 20 bin işsiz…

Aslında yaş kriteri engeline rağmen çok yoğun başvuru olmuş. Çünkü alımların noter ve basın huzurunda kura ile olacağı resmen açıklanmış…

İşsizlerimiz buna güvenerek bir umut diyerek başvurularını gerçekleştirmiş.

Ancak piyasada acayip söylentiler dolaşıyor. Noter huzurunda olsa bile, işe alınmada torpilin işleyeceğini ileri sürüyorlar…

Çok çok mağdur işsizleri tanıyorum. Bazen kimi çok mağdur kişiler benden de istihdam için yardım istiyorlar. Bu kura olayı sonrasında arayanlara şunu çok net şekilde söylemişim; “Binlerce insana kura umudu verip, torpil ile hile yapacaklar bana göre dünyanın en kötü insanlarıdır. Bilsem ki benim kardeşim açlık sınırında olacak, yine de onun için torpil adına kimseye başvurmayacağım. Bu binlerce insana çok büyük saygısızlıktır.”

İlimizdeki politikacıların da bu yanlışa düşeceklerine inanmıyorum. Bin 400 kişiye geçici istihdam adına 20 binden fazla insanın bedduasını alacak kadar basiretsiz olamazlar diye düşünüyorum.

Evet, kentimizdeki işsizlik rakamları SOS veriyor…

Her geçen gün işsizlerimizin sayısının artması nedeniyle, kentimizin geleceği adına endişeleniyoruz…

Yanlış anlaşılmasın, şahsımız için endişelenmiyoruz. Endişem kesinlikle rızkım için değildir.

Rızık için ciddi endişeye kapılmak inancıma aykırı. Zira rızkı veren Allah’a tam teslimiyetle inşallah inanan biriyim.

“ Nice canlılar vardır ki, rızıklarını kendileri temin edemezler de, Allah onları da sizi de rızıklandırır. O hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir. “ (Ankebut : 60)
“Yeryüzünde hiçbir canlı yoktur ki, rızkı Allah’a ait olmasın. “ (Hud : 6)

Endişem toplumsaldır. Açlık sınırındaki yığınların işsizlik nedeniyle daha büyük yanlışlara sürüklenmeleri mümkündür.

BİZE BU KADROLAR YETMEZ…

Daha önce de açıkça dikkat çektiğim acı gerçekleri bu vesile ile yine hatırlatmak isterim; ‘Hayır, hayır. Birilerine yaranmak için pembe tablo çizmeyeceğim. Bu kent Türkiye’de işsizlik ve istihdamda gerilik sorunu yaşıyor. Hem de TUİK Belgeli olarak bu gerçeği biliyoruz. TUİK 2014 yılı işsizlik ve istihdam verilerini açıkladı. Batman işsizlikte yine rekoru kırdı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ülke genelindeki işsizlik ve istihdam durumuna göre hazırladığı rapora göre, işsizlik oranının en yüksek olduğu bölge yüzde 21,1 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) olurken, bunu yüzde 17,5 ile TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) takip etti. Yine Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, 2013 yılında işsizlik oranının en yüksek olduğu il yüzde 23.4 ile Batman oldu. İstihdam oranının en yüksek olduğu il Ardahan, en düşük olduğu il Batman. 2012,2013 ve 2014 resmi verilerini sundum. Bu veriler üzerine yaptığım eleştiriler olmuştu.

Batman, işsizlikte yine Türkiye birincisi oldu…

Yetmedi, istihdam açısından Türkiye sonuncusu olduk…

Bu da yetmedi, işgücüne katılım oranı açısından da en yüksek il olduk…’

Bu önemli verileri tekrar tekrar hatırlatmak isteme nedenim açıktır; bu kenti sahiplenmeli, işsizlik belasıyla daha ciddi mücadele etmeliyiz. İş-kur’un 1400 kişilik geçici istihdamı kentimiz için yeterli değildir. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum.

Son olarak İş Kur Müdürü Besim Eviz’in yerel basında yer alan son sözlerini özetle hatırlatayım; “Toplum Yararına Projesi kapsamında alınacak bin 400 kişilik istihdam için Batman merkez ve ilçelerden 20 bin kişi başvurdu. SGK, maaş, kayıt, ikamet vb. konularda başvuruların teknik incelenmesine devam edilmektedir. NOTER Marifetiyle basın huzurunda yüzde yüz kura çekilecek, kura sonucunda sadece asiller belirlenecektir. Yedekler de bilgisayar sistemiyle İŞKUR otomasyonunca ihtiyaç duyuldukça tespitleri yapılacaktır.
Bu itibarla İŞKUR TYP projelerine başvuran tüm vatandaşlarımız, rahat olsun; bu süreçte hiçbir haber ve iddialara inanmasın; dolandırıcılara itibar etmesin. Çünkü NOTER marifetiyle hukuk, adalet ve eşitlik ilkelerine riayet edilerek kuralar çekilecek ve şeffaf bir şekilde basın huzurunda yapılacaktır. Güvenlik tedbirleri nedeniyle ‘toplum karşısında kuralar’ çekilmeyecektir. Basın huzurunda çekilecektir. Kura için alt yapı çalışmalarımız devam etmektedir.”

Evet, güvenlik gerekçesi ile toplum karşısında kura çekilmeme yaklaşımını doğru bulmasam bile, daire müdürümüzün bu açıklamasını önemli bir güvence olarak değerlendiriyorum. Şu yazıyı kaleme aldığım sırada henüz kura çekilmemişti. Bütün basın ve noter huzurunda çekilecek kuradan sonra somut bir torpille işe alınma veya kuraya hile karıştırma olayı yaşanırsa, bırakın dünyevi cezaları, binlerce kişinin budduasını hayal etmek bile istemem. Kimse dolandırıcılara parasını kaptırmasın. 20 bin işsizin onuruyla oynayacaklar çıkamaz düşüncesindeyim. Gelişmeleri inşallah izlemeye ve mazlumların, çaresizlerin, zor duruma düşen işsizlerin yanında olmaya devam edeceğim.