Röportaj: Melek Barış
 
Emniyet Müdürü Hasan Ali Bilim:
180 faili meçhulden, 118’i aydınlatıldı
 
Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Bilim, çarpıcı açıklamalarda bulundu. 1992 ile 2000 yılları arasında Batman’da işlenen faili meçhul cinayet sayısının 180 olduğunu kaydederek, bu cinayetlerin 118’inin aydınlatıldığını, aydınlatılamayan 62 faili meçhul cinayetle ilgili araştırmanın sürdüğünü söyledi.
 
Emniyet Müdürü Bilim, KCK davasından tutuklu bulunan Batman eski Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan’ın başkanlığı döneminde odasının kurşunlanması olayı ile ilgili olarak başkan Kalkan’ın basına açıklamalarda bulunduğunu ama şikâyette bulunmadığını, olayın aydınlatılmasını istediğini ifade ederek, yapılan araştırmalar sonucunda herhangi bir delile ulaşılmadığını kaydederek, çalışmaların sürdürüldüğüne vurgu yaptı.
 
Röportaj yapılan Emniyet Müdürü olunca, konu suç ve suçlar oluyor. Sayın Hasan Ali Bilim Batmanlıların merak ettiği birçok konuya açıklık getirdi. Röportaj kafalarda kalan birçok soruya yanıtlar verecek. Özellikle de faili meçhuller konusundaki açıklamalar dikkat çekici.
 
  ‘Devlette devamlılık esastır’ derler, bu meyanda sizden önce işlenen suçları, cinayetleri de aydınlatmakla sorumlusunuz. Hasan İş cinayeti hala aydınlatılamadı. Bu cinayetle ilgili bir gelişme var mı?
 
Hasan İş olayı Batman adına üzücü bir olaydır. Diğer olaylar gibi elbette bu olay üzerinde de hassasiyetle durulmaktadır. Araştırmalar geçmişte yapıldığı gibi, gelen bilgi ve ihbarlar doğrultusunda günümüzde de yapılmaktadır. Bu olay 28.08.2005 günü Batman İli Beşiri ilçesinde güvenlik kuvvetleriyle girdikleri çatışmada ölen terör örgütü mensuplarının cenazelerini izinsiz almak isteyen bir gruba Batman Belediyesi önünde Emniyet birimleri tarafından müdahale edilmiş, saat 19.15 sıralarında toplumsal olayın olduğu yerin ters istikametin de olan GAP Mah.2519 sokak üzerinde Hasan İş isimli şahsın cesedi bulunmuş ve yapılan tahkikatta Hasan İş’in belediye çay bahçesinin yan tarafında bulunan 1406 sokak içerisinde vurulduğu daha sonra 2519 numaralı sokağa götürüldüğü dosya incelemesinden anlaşılmaktadır. Dosya kapsamında olay ile ilgili tanıkların tamamı ile görüşülmüş, deliller kriminal laboratuar kanalı ile incelenmiş ancak şüpheli veya şüphelilerin yakalanması boyutunda gelişme olmamıştır. Konu hakkında düzenlenen adli evraklar ilimiz Cumhuriyet Başsavcılığına o dönemde gönderilmiştir. Ben ve arkadaşlarımda konuyu önemle takip etmekteyiz.
 
 Belediye eski Başkanı Hüseyin Kalkan‘ın odası kurşunlandı. Hüseyin Kalkan Emniyet Müdürlüğü bunu kimin yaptığını biliyor diye açıklamalarda bulundu. Bu olay hala aydınlatılamadı herhangi bir gelişme var mı?
 
Belediye eski başkanımızın olayı 29.08.2005 günü muayyen bir saatte meydana gelmiş. Olaydan bir gün önce saat:17.00 sıralarında Belediye binası önünde toplumsal olay olmuş. Bu esnada göstericilerin taşlı ve sopalı saldırısına Emniyet güçleri tarafından topluluğu dağıtmak amacıyla gaz ve su kullanmış, bu esnada kim olduğu tespit edilemeyen şahıs tarafından havaya silah atılmış, kargaşa ortamını Emniyet güçleri olaylar büyümeden engellemişler. Bir gün sonra başkan makama geldiğinde 1 merminin camdan girerek duvara saplandığını görmesi üzerine emniyete konuyu bildirmiş. Olayın bir kurşunlama olmadığı olay esnasında faili meçhul şahıslarca kullanılan silahın merminin giriş açısı ve yönü de incelenmiş ve kazaen değmiş olabileceği değerlendirilmektedir. Tek bir merminin makama geldiği görülmüştür. Dönemin belediye başkanı Hüseyin Kalkan alınan müracaatında konuyla ilgili davacı ve şikâyetçi olmadığını belirtmiş ancak olayın aydınlatılmasını istemiştir. Bu olay ile ilgili mevcut dosyanın haricinde tarafıma iletilen bilgi veya belge bulunmamaktadır. Daha önceden de söyledim, Faili Meçhul dosyalarına ayrı bir önem veriyoruz ve bunun için de gereken desteği verdik. Ancak dosya incelemesine baktığımızda olayı çözmeye yetecek düzeyde delilin elde edilemediği görülmektedir. Yapılan soruşturmada 10 kişiye yakın şahıs incelenerek ifadeleri alınmış, gereken olay yeri incelemeleri fotoğraflarıyla dosyasında mevcuttur. Konuyla ilgili o dönemlerde de çok şahıs incelenmiş ancak bir sonuca ulaşılamamıştır. Arkadaşlarımız konu üzerinde çalışmalarını sürdürmektedirler.    
 
1992–2000 yılları arasında Batman’da onlarca faili meçhul cinayetler oldu. Bu cinayetlerin kaçı aydınlatıldı. Failler belli oldu mu? Aydınlatılmayan kaç olay var?
 
PKK/KONGRA-GEL ve HİZBULLAH Terör örgütlerince ilimizde 1992–2000 yılları arasında 180 tane faili meçhul cinayet olayı meydana gelmiş, bu olaylardan 118 tanesi aydınlatılarak sanık veya sanıkların kimlik tespitleri ve yakalanmaları sağlanarak adli makamlara sevkleri sağlanmıştır. Meydana gelen olaylarda da 5 Güvenlik görevlisi şehit edilmiştir. Aydınlatılmayan 62 faili meçhul olayın sanık veya sanıklarının tespitleri ile faili firar durumda bulunan şahısların yakalanmaları yönünde arkadaşlarımız gayretli bir şekilde çalışmaktadır.
 
 
 
YIL
OLAY SAYISI
Aydınlatılan Oly.S.
FM
 
 
 
 
1992
57
45
12
1993
83
52
31
1994
13
 
13
1995
7
4
3
1996
3
3
0
1997
1
1
0
1998
13
10
3
1999
3
3
0
2000
Olay yok
Olay yok
Olay yok
 
 
 
 
Toplam
180
118
62
 
Verilere baktığımızda her yıl Faili meçhul olayların azaldığı görülmektedir. Bu azalmalardaki etkenlerden biri de meydana gelen bu olayların faillerini yakalamak için kurulan ekiplere verilen destektir. Ben ve arkadaşlarım bu konuların önemini kavramış bir teşkilat yapısıyla gereken tüm desteği verdik ve vermeye de devam ediyoruz.
 
Batman’da hırsızlık aldı başını gidiyor, 2010 ilk 6 ay itibariyle kaç hırsızlık olayı oldu. Kaçı aydınlatıldı?
 
Hırsızlık aldı başını gidiyor sözü bence yanlış bir cümledir. Göreve geldiğim günden bu yana mücadele ettiğimiz konulardan biride hırsızlıktır. Yıllara göre baktığımızda hırsızlığın çok artmadığı buna karşılık faillerin yakalanmasında ciddi bir başarı görülecektir. Yıllara baktığımızda;
2008 yılında 1153
2009 yılında 1401
2010 yılında şu ana kadar (10 aylık )1424 hırsızlık olayı meydana gelmiştir. 2008 yılında faili belirlenen olay sayısı 295 iken bu sayı şuan itibarı ile 484 olayın faili yakalanmış durumdadır. Özellikle 2010 yılında elektrik hırsızlığı ile ilgili yapılan çalışmalarda bu rakam içerisinde olduğu düşünüldüğünde sonuç itibarı ile hırsızlık olaylarında her hangi bir artmanın olmadığı görülmektedir. Sayısal verilerde hırsızlık olaylarının içerisinde hepsi hırsızlık olmadığı gibi
yüksek miktarda unutma, kayıp vb gibi konuların olduğu düşünüldüğünde gerçekten hırsızlık olayının sayısal verilerinin artış göstermediğini görebiliyoruz. Göreve geldiğim günden bu yana hırsızlık olaylarına daha etkin bir şekilde mücadele etmek amacıyla ilgili Şube Müdürünün ve arkadaşlarımın katkıları ile özel ekip oluşturulmuş ve çalışma sistemi değiştirilmiş, önleyici hizmetler ile adli soruşturma ekiplerinin görev ayrımları daha da netleştirilmiş, suç soruşturmacı olarak görev yapmaları sağlanmış ve ekipler bu yönde eğitilmiştir. Hırsızlık olaylarının daha etkin bir şekilde çözümü için oluşturulan ekip her gün çalışmakta konularını ve Türkiye genelini takip etmektedir. Bu sayede çözülen olaylar istatistiki veri olarak yansımaktadır. Önceki yıllarda “çelik kapı kilit göbeğini kırmak suretiyle hırsızlık” ve “işyerinden çelik kasa hırsızlık olayları” fazla iken yapılan çalışmalar sonrasında bu hırsızlık olaylarının gözle görülür bir şekilde düştüğü görülmektedir. Bu tür suçlarla mücadelenin sadece polisiye tedbirlerle olmayacağı, vatandaşında bilinçli hareket etmesi gerektiğinden bu hırsızlık olaylarının önüne geçilmesi için Toplum Destekli Polis birimi ve Asayiş Şube bünyesinde broşürler hazırlanmakta, bu sayede halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlenmesi çalışmaları daha önceden yapıldığı gibi günümüzde de yapılmaktadır. Daha önceki tarihlerde ise suç gruplarına yönelik operasyonel düzeyde çalışma yapılmadığı tespit edildiğinden, hırsızlık konuları ile daha etkin bir şekilde mücadele etmek amacıyla oluşturulan suç soruşturmacı ekiplerinin haricinde teknolojik imkânlardan yararlanılmış ve suç gruplarına karşı yapılan teknik ve fiziki takip sonucu 2010 yılı içerisinde üç adet hırsızlık grubuna karşı yapılan operasyon sonucu çok sayıda şüpheli şahıs yakalanmış ve tutuklanmıştır. Bu hırsızlık gruplarının sadece Batman İlinde hırsızlık yapmadıkları başta İstanbul olmak üzere çevre illerde de hırsızlık yaptıkları, bu grupların kendi içerisinde hırsızlık yaptırmak amacı ile zorla adam tedarik ederek insan ticareti yaptıkları ve silahlı suç örgütü oldukları tespit edilmiş, bu suç grupları deşifre edilerek çökertilmiştir. Halkımızın huzurunu kaçıran, mal güvenliğini hiçe sayan kişilere karşı her zaman takipte olduğumuzun bilinmesini isteriz.
 
Hırsızlığın altında yatan nedenler nelerdir?
 
Bu konu üzerinde birçok çalışma yapılmış ve sonuçları da değişken çıkan bir araştırmadır. Batman ili gün geçtikçe büyümektedir. Bu büyüme şehir açısından olduğu gibi nüfus açısından da aynıdır. Buna paralel olarak ilimizin sosyal profili de değişmektedir. Nedenlerini sosyal ve ekonomik ana başlıklarıyla sıralayabiliriz. Batman şehir ve nüfus açısından hızla büyüyen bir şehirdir. Nüfusu artış gösterdiği gibi işsizlik yükseldiğinden buda suç istatistiklerine yansımaktadır. Suç işleyenlerin çoğunun da işsiz olduğu ve yaşlarının yarı oranla 18 yaş ve altı civarında olduğu çoğunun aile bağlarının kopuk olduğu içlerinde evine gitmeyenlerin olduğu değerlendirilmektir. Emniyet Müdürlüğü olarak sebebini tespit ettiğimiz gibi elbette ki çözüm aşamasında da adımlarımız olmuştur ve olmaya da devam etmektedir.
Emniyet Genel Müdürlüğü sayısal verilerine bakıldığında ilimizin nüfus sayısına bağlı suç istatistiklerine göre Türkiye genelinde en başarılı 30 ilin içerisindeyiz.
 
Neredeyse Batman’da her hafta kaçak sigara yakalanır oldu. Kaçak sigaralar nereden geliyor?
 
Kaçak sigaralar Irak ve İran üzerinden çeşitli yollarla yurda kaçak sokulmaktadır. Kaçak yollarla gelen bu sigaralar sınır kentlerine akabinde de diğer illere dağıtılmaktadır. Sigara kaçakçılığı ile mücadelemizin olduğu görülmektedir. Şimdiye kadar görülmemiş sayıda sigara yakalanmıştır. Sigara kaçakçılığı ile ilgili işlemler ‘kaçakçılık kanunu’na göre yapılmaktadır. Cezai yönden 1–5 yıl arası hapis cezası, para cezası yönünden ise Gümrük müdürlüğü tarafından belirlenen birim fiyat üzerinden 3 katı para cezası ile cezalandırılır. Yakalanan şüpheliler adli mercilere çıkarılmakta ve haklarında adli tahkikat C.başsavcılığı tarafından yürütülmektedir. 2009 yılında toplam 961.846 paket gümrük kaçağı sigara yakalanmıştır. 2010 yılı Kasım Ayı itibariyle ise toplam 1.729.553 paket gümrük kaçağı sigara yakalanmıştır.
 
Batman bir petrol kenti ve aynı zamanda petrol kaçakçılığının da sık yapıldığı bir yer. Petrol kaçakçılığını engellemek için neler yapılıyor? Yakalananlarla ilgili nasıl bir mevzuat işliyor?
 
Batman petrol ile anılan bir şehir. Dolayısıyla ilimizin ekonomisini de yakından ilgilendiriyor. Emniyet Müdürlüğü olarak ta biz petrol kaçakçılığının üzerinde ciddi olarak duruyoruz. Petrol piyasasına ilişkin 5015 Sayılı petrol piyasası kanun çerçevesinde EPDK tarafından idari düzenlemelerle cezai işlem uygulanmaktadır. Bu düzenlemeler kapsamında da birimlerimizce denetlemeler yapılmakta akaryakıt istasyonlarında ve ilgili işyerlerin de yasal yetki çerçevesinde denetlemeler yapılmaktadır. Bunu yanı sıra örgütlü şekilde suç işleyen kişilere yönelik C.Başsavcılığı ile koordineli çalışmalar yapılmaktadır. 2010 yılı içerisinde toplam 55 şüpheli yakalanmış, bu şüphelilerden 15’i tutuklanmış 127.875 litre akaryakıt ele geçirilmiştir.
Yapılan çalışmalar sonuç vermiş ve petrol kaçakçılığı suçunda ciddi gerilemeler görülmektedir.
 
Batman ekonomisini tefecilik yönlendirir oldu. Tefe ile mücadele konusunda Emniyet Müdürlüğü olarak bu güne kadar ne yaptınız ne yapılıyor?
 
Tefeciliğin önlenmesi ile ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. Bu amaçla 2010 yılı içerisinde 2 adet planlı operasyon gerçekleştirilmiş ve 10’dan fazla kişi adli mercilerce tutuklanmıştır. Bu konu bize gelen ihbarlar veya bizim elde ettiğimiz delillerle çözümlenmesinin yanı sıra vatandaşlarımızın da görevlilere yardımcı olmalarını bekliyoruz. Tefecilikten mağdur olanların veya tefecilik yapan kişiler hakkında bilgisi olanların bilgi vermelerini rica ediyoruz. Tefecilik, Türk Ceza kanununda suç olarak tanımlanmış(TCK.241) ve cezası da mevcuttur. Mağdur olan veya elinde bilgi, belge olan vatandaşlarımız müracaatçı oldukları takdirde gereken en hızlı şekliyle yapılacaktır.
 
KCK operasyonlarında yüzlerce gözaltı var. Nereye kadar sürecek bize anlatır mısınız?
 
Diyarbakır Özel yetkili mahkemesi tarafından yürütülmekte olan bu operasyonlarla şu ana kadar suça karıştıkları tespit edilen kişiler yakalanmış ve adli mercilere çıkarılmıştır. Bu dava ile ilgili Diyarbakır Özel yetkili mahkemesi tarafından gelen talimatla ilimizde 10 kişi gözaltına alınmış ve bunlar içinden eski ve yeni belediye başkanlarının bulunduğu şahıslar tutuklanmıştır. Konu halen adli yargılama süreci devam ettiği için ileriki süreçte ne olacağını bilmemizde mümkün değildir. Bunu adli süreç belirleyecektir.
 
Polisin askerlik yapması ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?
 
Gerek silahlı kuvvetlerimiz gerekse polislerimiz vatanımızın savunmasında, iç ve dış huzurun korunmasında görevlendirilmiş kişileriz. Emniyet Müdürlüğümüz kadrosunda da askerliğini yapmamış polisler bulunmaktadır. Askerlik sürecini ilimizde yapmaları ebetteki bizim işimize yarar. Personel sayımız artar ve suçla mücadelede daha da kuvvetli oluruz. Ama bunu yaparken de elbette silahlı kuvvetlerin durumunu gözden geçirmek gerekir. Bu konu ile ilgili sayın içişleri bakanımızın çalışmaları var bizlerde merakla beklemekteyiz.
 
Batman’da ciddi bir trafik keşmekeşliği var, bunu önlemek için bir çalışmanız var mı?
 
Batman’da bir trafik sorununun olduğu bir gerçektir. Trafik sorunu sadece ilimize mahsus değil, ülkemiz genelinde var olan bir sorundur. Trafik hizmetlerinde Emniyet Genel Müdürlüğünün dışında Belediye, Karayolları, Jandarma ve Milli Eğitim kuruluşlarına da görev düşmektedir. İlimizde yolcu taşımacılığının karayolları ile yapılması trafik yoğunlunu da beraberinde getirmektedir. Bizler ilgili şube müdür arkadaşlarımızla birlikte üçer aylık dönemler halinde meydana gelen trafik kazalarının analizlerini yapmakta ve analiz etmekteyiz. Analiz sonuçlarına göre ihlal edilen kusurlara yönelik denetimlerimize ağırlık verilmektedir. Ayrıca 8 Ekim 2010 tarihinden itibaren de T.Özal Bulvarı, Barış bulvarı, İstasyon caddesi ve Kıbrıs Şehitleri Bulvarı yolunda radarla hız kontrolü denetimlerine başlamış bulunmaktayız. Ayrıca ilimizde ki usulsüz parkların olduğu yerlerde de çalışmalarımız sürmektedir. İlimizde trafik hizmetleri gündüz 4 ekip gece 3 ekip ve 1 motosikletle ifa edilmektedir. 2010 yılı içerisinde 25875 araç kontrol edilmiş olup 9699 araç sürücüsüne cezai işlem uygulanmıştır. Vatandaşlarımızın güvenli bir şekilde yolculuk yapabilmesi için denetimlerimiz aralıksız devam etmektedir. İlimizde mevcut park sorunu ile ilgili kurumlarla irtibatlarımız devam etmektedir. Elbette ki sadece cezalarla bu düzeni sağlamakla uğraşmıyoruz. Ayrıca vatandaşlarımızı bilgilendirme amaçlı broşürler, şahsi bilgilendirmeler de yaparak kural ihlali yapmadan uyarmaya çalışmaktayız. Ayrıca okullarda
değişken zamanlarda bilgilendirme toplantıları yaparak en küçükten en büyüğe kadar vatandaşımızın bilinçlendirilerek birbirine saygılı, kural ihlali yapılmayan bir şehir olması için elimizden geleni yapmaya gayret ediyoruz.
 
Batman Emniyet Müdürü olduğunuz günden bu yana Asayiş ve Güvenlik ne durumda?
 
2009 Temmuz ayı içerisinde Batman Emniyet Müdürü oldum. Mesleki ahlakım gereği hemen işe koyularak ilin analizini beraber çalıştığımız şube müdürü arkadaşlarımla birlikte yaptık. Yapılması gereken işleri kendimize göre sıraladıktan sonra çalışmalarımıza başladık. Batman Emniyet Müdürlüğü olarak kesintisiz hizmet anlayışıyla tüm şube müdürlüklerimiz suçun olduğu her alanda çalışmalarına başlamışlar. 2009 yılı ve 2010 yılı içerisinde büyük operasyonlar yaparak suç işleyen kişileri adli makamlara sevk etmişlerdir. TEM,KOM ve ASAYİŞ şube Müdürlüklerince onlarca suç örgütü çökertilmiştir. Tabi yapılan bu çalışmalarda hizmet anlayışı ve yapılan hizmete destek çok önemlidir. Yapılan operasyonların sonuçları hemen görülmeye başlanmıştır. Bölgenin kanayan yarası olan kaçak elektrik diye tabir edilen elektrik hırsızlığı ile ilgili operasyon yapılmış, bu operasyonlar neticesinde Batman’da ilk defa geçmiş yılların tam tersi sarf edilen elektrikte düşüş sağlanmıştır. Yine Kıbrıs Lotosu diye tabir edilen yasadışı bahisle ilgili bir adet projeli operasyon yapılmış, bu operasyon neticesinde çok sayıda şahıs yakalanmış ve işyerlerine işlem yapılmıştır. Batman’da 1 yıl içerisinde sadece Asayiş Şubesi tarafından 2 adet silahlı suç örgütü, 2 adet fuhuş, 1 adet yasadışı bahis ve 3 adet hırsızlık olmak üzere toplam 8 adet suç gruplarına yönelik projeli operasyon yapılmıştır. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla mücadele Şube müdürlüğümüz tarafından 2 milyon pakete yakın kaçak sigara yakalayarak adeta sigara kaçakçılarının korkulu rüyası olmuştur. Yine tefecilik, evrakta sahtecilik, dolandırıcılık, ihaleye fesat karıştırma, silah kaçakçılığı, akaryakıt kaçakçılığı, uyuşturucu madde ticareti yapmak ve şimdi adını sayamayacağım birçok operasyon yaparak şüphelilerini adli mercilere çıkarmıştır. Bunun gibi diğer şubelerde çalışan arkadaşlarımda hizmet anlayışları gereği işe dört elle sarılmışlar ve Batman’ın huzuru için gecelerini gündüzlerine katarak çalışmışlar ve
çalışmalarına devam da etmektedirler. İlk dönemlerde yetersiz olan personel EGM tarafından takviye edilerek güçlendirilmiştir. Bizlerde suç oluşmadan önleme çalışmaları ve suç oluştuktan sonraki araştırma ve adli polislik işlerine daha ağırlık vererek daha etkin, daha hızlı ve daha çevik bir personel oluşturmak için gayret verdik. Çalışmalarımız elbette ki devam edecektir. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki; Batman’da huzur ve asayiş çevre illere göre ve kendi iç değerlendirmelerimize göre iyi ve daha da iyi olma yolunda mesafeler kat ediyoruz. Halkımız bize destek verdiği sürece de yapmış olduğumuz çalışmalarla daha da iyi olacaktır.
 
Batman Ülker firmasında çalışan bir muhasebeci öldürüldü ve 50 milyar çalındı. Bu cinayet hala aydınlatılamadı. Bu cinayetle ilgili bir gelişme var mı?
 
Bu olay 26.01.2009 günü saat:14.00 sıralarında meydana gelmiş. Bu tarihte saat:14.00 sıralarında haber merkezine GAP mah.2527 sokak üzerinde bir oto içerisinde eks bir şahsın ihbar edilmesi üzerine olay yerine gidilmiş, 112’nin yaptığı kontrolde şahsın eks olduğu anlaşılmış. Hemen olay yerine cumhuriyet savcısı çağrılmış, savcının talimatları doğrultusunda olay yeri inceleme ekipleri gerekli çalışmalarını yapmış. Ekiplerimizin tanıklar üzerinde yaptıkları incelemeler ve alınan beyanlarda araç içerisinde ilk etapta maktul dâhil 2 kişinin olduğu araç durduktan sonra 1 şahsın araçtan inerek hızla olay yerinden kaçtığı tespit edilmiş kaçan şahsın eşkal bilgileri verilmiş ise de şüpheli şahıs veya şahısları yakalamak o zamanın şartlarında mümkün olmamıştır. Bu olayla ilgili yapılan  geniş çaplı araştırma sonucunda yakın çevrelerindeki kişiler ile Maktule ait telefonların incelemesi sonucunda olayla ilgili yaklaşık 100 şahsın bilgi sahibi olarak beyanları alınmış, olay yerinden alınan parmak izleri laboratuara gönderilmiş, olay yerinden ve oto içerisinden 2 adet 7.65 mm çapında kovan, 2 adet mermi çekirdeği elde... Olay yeri ve çevresinde görüntü tespit edilememiş, toplam 29 kişinin hesap hareketleri incelenmiştir. Olayla ilgili 5 Şüpheli şahıs hakkında işlem yapılmış, Cumhuriyet Başsavcılığınca serbest bırakılmıştır. Olayla ilgili çok yönlü yapılan bu araştırmalar neticesinde olayın şüphelisinin bir veya iki kişi olduğu değerlendirilmekte olup, araştırma çalışmalarına devam edilmektedir.
 
Batman Raman da bir mayın patladı ve 4 kişi hayatını kaybetti. Bu olayla ilgili son durum nedir. Failler yakalandı mı, herhangi bir gelişme var mı?
 
Bu olay ile ilgili tahkikat İl jandarma Komutanlığınca yapılmıştır. Bildiğiniz gibi söz konusu olay PKK terör örgütü tarafından gerçekleştirilmiştir. Her ne kadar başlangıçta bu eylem terör örgütü tarafından inkâr edilip devletin üzerine atılmaya çalışılmış ise de ortaya çıkan deliller eylemin yapılış tarzı ve eyleme maruz kalan ailenin açıklamalarıyla işin tamamen PKK terör örgütü tarafından planlanıp yapıldığı açığa çıkmıştır. Zaten bu durum da terör örgütü tarafından daha sonra yapılan açıklamalarda da kabul edilmiştir. Olay jandarma bölgesinde meydana geldiğinden soruşturma İl Jandarma komutanlığı tarafından yürütülmektedir. Failleri ile ilgili yakalama çalışmaları devam etmektedir.
 
Emniyet Müdürlüğünüz tarafından gerçekleştirdiğiniz sosyal etkinlikleri bize anlatır
mısınız?
 
Emniyet Müdürlüğümüz olarak toplumla iç içe olmak hem topluma kendimizi daha iyi anlatmak hem de toplumun taleplerine doğru cevap vermek amacıyla bir çok sosyal proje ve etkinlik yapmaktayız. Hatta yaptığımız bazı proje ve etkinlikler ilimiz sınırlarını da aşarak başka yerlerde uygulanmıştır. Yaptığımız projelerden ‘’Gençlerin Gözüyle Polis’’ projesine geçen yıl ilk ve ortaöğrenimden toplam 27000 öğrencimiz katılmıştır. Yarışmada dereceye giren öğrencilere ödüllere sayın valimizin katıldığı bir törenle verilmiştir. Ödül alan eserler kalıcı hale getirilmek amacı ile yayınlanmıştır. Yine müdürlüğümüzce yapılan ‘Bilinçli Gençlik Güvenli Yarınlar’ projesi ile 26000 lise öğrencimiz uyuşturucu ve madde bağımlılığından korunmak amacı ile bilinçlendirilmiştir.’’Kadına ve Çocuğa Şiddetin Önlenmesi ve Aile içi İletişim’’ projemizle yaklaşık 10000 kadının bilinçlendirilmesi sağlanmıştır. Okullara Polis Amca Kütüphanesi, Emniyet Müdürlüğü Sinema Günleri ve gençlere spor aktiviteleri gibi sosyal faaliyetlerle binlerce öğrenci ve vatandaşımızla diyalog kurulmuştur. Bu tür çalışmalarımız da yine kurmuş olduğumuz başında Emniyet Müdür yardımcısı bulunan bir ekibimizle devam etmektedir.
 
Uyuşturucu satıcıları yani torbacılar okul önlerine indiler. Çocukların güvenliğini nasıl sağlıyorsunuz?
 
Uyuşturucu madde kullanımı hassas bir konudur. Bizlerinde hassasiyetle üzerinde durduğumuz bir konu. Uzakmış gibi görünen bu tehlike bir gün yanı başımızda ortaya çıkabilir. Uyuşturucu madde ticareti yapanlara veya gençleri bu tuzağa çekmeye çalışanlara yönelik operasyonlar yapılmaktadır. Okullarda görevlendirdiğimiz polislerimiz bu tür olayların önlenmesi amacıyla çalışmaktadır. Çokta etkili olmaktadırlar. Gençlerimizin ve ailelerin bilinçlenmesi bu tür zararlı alışkanlıklardan uzak durabilmelerinin sağlanması amacıyla eğitim faaliyetleri gerçekleştirmektedir. Bu amaçla yıl içerisinde yürüttüğümüz proje ile Batman genelinde 25000 öğrenciye eğitici konferanslar verilmiştir. Okullara yönelik konferanslar devam etmektedir.2010 yılı içerisinde özellikle uyuşturucu madde satıcılarına yönelik önemli operasyonlar gerçekleştirilmiş, bu operasyonlar sonucunda 115 kilo 491 gram Kubar Esrar, 133 kilo 486 gram Toz Esrar, 7 kilo 730 gram Eroin Maddesi ele geçirilmiştir. 2010 yılı içerisinde “Uyuşturucu Madde Satmak” suçundan toplam 110 şahıs yakalanmış ve bu şahıslardan 60’ı tutuklanmıştır. Ancak bu suç ile mücadele sadece polisiye tedbirler ile bitmiyor. Ailelerinde duyarlı olmaları ve gördükleri veya duydukları bilgileri hemen bildirmeleri gerekir. Kendi çocuklarında veya yakınlarında ki bu yönden en küçük değişimi takip etmeleri ve ilgi göstermeleri gerekmektedir.155 Polis İmdat 24 saat görev başındadır ve hizmete açıktır. Ailelerden ricamız, etraflarında bu tarz bir konu varsa hiçbir şeyden çekinmeden bildirsinler. Hep birlikte daha etkili olacağımız kanaatindeyim.
 
Emniyet teşkilatında görev yapan kadın polisler genellikle kendi meslektaşlarıyla evliler. Bunun psikolojik bir alt yapısı olmalı? Bunun nedeni nedir sizce?
 
Sizinde söylemiş olduğunuz gibi sosyolojik bir konu. Bu konuda hiç çalışma yapmadım. Neticede 2 kişi arasında olan gönül bağı mesleki durum belki etkenler arasında vardır. Ancak söylediğim gibi herhangi bir çalışma yapmadığım için kesin bir şey söyleyemem.
 
ALO 155 de Kürtçe bilen polis memuru uygulamasından sonra 155 e gelen müracaatların sayısı 4 binden 8 bine çıktı. Sizin tespitlerinize göre batman Emniyet Müdürlüğü teşkilatında Kürtçe bilen Polis sayısı kaçtır.
 
Polis imdat telefonlarının vatandaşımız tarafından aranma oranı aslında vatandaşımızın polise olan güveninin önemli bir göstergesidir. Halk polisine güveniyorsa başına herhangi bir şey geldiğinde daha kolay polisi arayacaktır. İlimize de bakıldığında 2006 yılında 155 polis imdat’ı arayan kişi sayısı 2688 iken bu rakam 2009 da 3500 ün üzerine çıkmıştır. Biz ilimizin sosyolojik yapısını göz önünde bulundurarak 155 polis imdat hattımıza 2009 yılında 24 saat esasına göre çalışan Kürtçe bilen personel yerleştirdik. Ve doğru bir adım attığımızı da aranma sayıları gösterdi.2010 yılının 10 ayında 2009 yılının iki katına çıkarak 8000’lere ulaşmış yıl sonuna kadar 10000 olacağını düşünmekteyiz. Bize güvenen vatandaşlarımız içinde her birimde Kürtçe bilen personelimiz çıkacaktır. Şu anda İl Emniyet müdürlüğümüz bünyesinde 600 ‘e yakın Kürtçe bilen personel bulunmaktadır.
 
STK’ları ziyaret etmeyi düşünüyor musunuz?
 
İlimizde bulunan STK’ları programlarımız müsait olduğu sürece ziyaret etmekteyiz, elbette ki ziyaretlerimiz devam edecektir. Halkımızla yakın görüşmelerimiz her zaman olmaktadır. Gerek ben gidiyorum gerekse onlar bana ziyarete geliyorlar.
 
Kendinizi nasıl tanımlarsınız?
 
Bir Atasözümüz vardır ‘Ayinesi iştir kişinin, lafına bakılmaz.’ Ben kendimi mesleğine adayan, mesleki kurallar çerçevesinde amaçlarına ulaşmak için çalışan bu amaçları gerçekleştirmek için halkımızla her zaman birlikte olmaya çalışan birisiyim. Bundan dolayı beni kendi cümlelerim ile tanımlamam değil halkımızın nasıl tanımladığı önemlidir. Halkımızın huzuru için elimden geleni fazlasıyla yapmaya çalışan birisiyim.
 
Batman halkına iletmek istediğiniz bir mesaj var mı?
 
Batman Emniyet Müdürlüğü olarak amacımız, halkla birlikte daha ferah, daha huzurlu ve bölgesinde parlayan yıldız olma yolunda aday olan Batman için üstün gayretlerle çalışmaktır. Bu çalışmamızda bize güvenen ve desteklerini esirgemeyen halkımıza teşekkür eder, bundan sonrada desteklerinin devamını temenni ederim.