Bir başkası ile paylaşmak , sesli ifade edebilmek,  dile getirmek iyi gelebilir.

Uzun süredir yapılan araştırmalar sonucunda duygularımızı düzenleyebildiğimizden bahsediliyor. Bu durum son yıllarda literatürde kişiler arası duygu düzenleme kavramı olarak yer aldı. Peki nedir bu kişiler arası duygu düzenleme? Bu kavramı derinleştirmeden önce duygu düzenleme kavramının irdelenmesi fikrindeyim. Duygu düzenleme; kişinin kendi  yoğun duygularını gözlemleyebileceği, değerlendirebileceği, değiştirebileceği bir süreçtir. Daha açık bir tanımla duygu düzenleme;  duygularımızı nasıl yaşadığımızı, nasıl ifade ettiğimizi şekillendiren bir süreç aslında. Ayrıca duygu düzenleme hem kişisel hem de kişiler arası ilişkilerin gelişiminde önemli bir kavramdır. Bu denli öneme sahip bir kavram olan düzenlemenin insan yaşamının erken yıllarında başladığı ve geliştiği  araştırmalar ile saptanmıştır. Duygular, duygusal süreçlerin tüm aşamalarında düzenlenebilir. Bazıları istemli bazıları istem dışı belirli sınırlar içerisinde tutulur. Bireyler kendilerini maruz bıraktıkları durumun üstesinden bazen içsel duygu düzenleme yaparak bazen de daha sosyal olarak (dışsal)kişiler arası duygu düzenleme yaparak gelmeye çalışırlar. Kişiler arası duygu düzenleme daha dışsal  süreçlerden oluşarak kişinin duygularını kendi tarafından düzenleme çabası  olmaksızın, diğerleri tarafından nasıl düzenlendiğine odaklanır. Yani daha açıklayıcı bir ifade ile  duygu düzenleme; duyguların bir başkasının varlığı yardımıyla düzenlenmesi demektir.

 Peki duygularımızı bir başkasıyla paylaşmak onları düzenlemede nasıl fayda sağlıyor?

 Bunu bir örnekle anlatmak kavramın pekiştirilmesinde daha yararlı olabilir. İki karakterimiz olduğunu varsayalım. Deniz ve Derya. Deniz ve Derya’nın bir araya geldiği bir zaman diliminde Deniz  Derya’ya son günlerde yaşadığı kötü bir anısını anlatarak üzüntüsünü paylaşıyor. Bunun sonucunda Derya Deniz’e telkin edici bir konuşma yapabilir ve bu konuşma sayesinde onun daha iyisi iyi hissetmesini sağlayabilir veya başka bir olasılık olarak hiç konuşma yapmadan onu sessizce dinleyebilir ve bu şekilde Deniz’in duygularını sesli ifade etmesine ve duyguları isimlendirmesine ön ayak olabilir. Her iki şekilde de Deniz’in anlatarak rahatlamasına yardımcı olabilir. Aslında bu iki taraflı bir ilişkinin ürünü olduğu için Deniz’in duygularını düzenleme ihtiyacı Derya’ya da katkı sağlayabilir. Peki bu nasıl olur? Şöyle olur; konuşma sonrasında seninle konuşmak bana iyi geldi şeklinde bir geribildirim sayesinde arkadaşına fayda sağladığını düşünerek Derya da iyi hissedebilir.

Kısacası  kurduğumuz bağlarla ve ilişkilerimizle var olan bireyler olarak kişiler arası duygu düzenlemenin işlevsel olduğunu söyleyebiliriz. Ama şunu da unutmamakta fayda var her durum veya her insan için %100 uyan bir düzenleme yöntemi bulamayız. Birinin kullandığı yöntem bize uymayabilir, bizim kullandığımız yöntem bir başkasına uymayabilir o yüzden duygu düzenleme ve kişiler arası duygu düzenlemede birey olarak önce kendimizi tanımalı ve keşfetmeliyiz.

Editör: TE Bilişim